Εντείνεται η αγωνία που έχουν προκαλέσει τα κρούσματα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου (IGAS) στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή. Είναι ενδεικτικό πως από τις αρχές του 2023 έως και σήμερα έχουν καταγραφεί εντός των συνόρων συνολικά 23 θάνατοι, εκ των οποίων οι 12 αφορούσαν ενήλικες ασθενείς και οι υπόλοιποι 11 παιδιά, κατά κανόνα κάτω των 10 ετών.
Υπενθυμίζεται πως στη θλιβερή λίστα των ανήλικων θυμάτων προστέθηκε στις αρχές της εβδομάδας ο θάνατος ενός 9χρονου κοριτσιού, που άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου. Μάλιστα και σύμφωνα με πληροφορίες η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της δεν επέτρεψε τη διακομιδή της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Στον απόηχο της τραγικής αυτής είδησης μόλις χθες προστέθηκε ακόμη μία που αφορούσε την απώλεια ενός 28χρονου άντρα, γεγονός που αναζωπύρωσε τον «θόρυβο» για τις σπάνιες, πλην όμως ιδιαίτερα ανησυχητικές αυτές περιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, ο άτυχος άνδρας διακομίστηκε από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης. Η διάγνωσή του, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, ήταν «ανθεκτική καρδιακή ανεπάρκεια σε έδαφος επιπλεγμένης ενδοκαρδίτιδος της αορτικής, της μιτροειδούς και της τριγλώχινος βαλβίδος. Υποβλήθηκε την 1.2.24 σε επείγουσα καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση και απεβίωσε την ίδια ημέρα».
Σοβαρές επιπλοκές
Παράλληλα και όπως υπογραμμίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν, η αιμοκαλλιέργεια στην οποία υποβλήθηκε ο νεαρός ασθενής προέκυψε θετική στο Granulicatella adiacens, έναν τύπο στρεπτόκοκκου που ανιχνεύεται δύσκολα. Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα στη διεθνή βιβλιογραφία, «σπάνια εμπλέκεται σε λοιμώξεις λόγω των δύσκολων τεχνικών απομόνωσης και διαφοροποίησής του σε σύγκριση με άλλους στρεπτόκοκκους». Από τις υπάρχουσες εν τούτοις αναφορές έχει προκύψει πως ενοχοποιείται για σοβαρές επιπλοκές όπως είναι η βακτηριαιμία (σηψαιμία) και η ενδοκαρδίτιδα. Είναι σημαντικό όμως να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος τύπος, G. Adiacens, δεν φαίνεται να συνδέεται με τη διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη (Invasive Group A Streptococcus, iGAS), στην οποία οφείλονται τα αυξημένα περιστατικά και οι θάνατοι στη γηραιά ήπειρο.
Υπό τις εξελίξεις αυτές, η επιστημονική κοινότητα, αν και εμφανίζεται καθησυχαστική, επισημαίνει πως τυχόν ύποπτα συμπτώματα θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς ώστε να απευθυνθούν άμεσα στον γιατρό. Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, «ο πυρετός που επιμένει, η έντονη κυνάγχη, η δυσκαταποσία, ο πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα, η έντονη καταβολή είναι συμπτώματα για τα οποία πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια. Η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα, γι’ αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης». Και προσθέτουν πως «η στρεπτοκοκκική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης».