Η ξαφνική συνάντηση του Διονύση Τεμπονέρα με τον Αλέξη Τσίπρα στην πραγματικότητα ήταν ξαφνική μόνο για όσους δεν γνωρίζουν το πρόγραμμα του πρώην πρωθυπουργού. Δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, ως αποτέλεσμα των συζητήσεων που γίνονται αυτές τις μέρες για την επικείμενη εκδήλωση στην οποία το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει μαζί με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ και την Εφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά, αλλά ήταν κανονισμένο εδώ και καιρό.
Στο μενού, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά και τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, όμως το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού φρόντισε να σημειώσει, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, πως ο Τσίπρας δεν προτίθεται να παρευρεθεί σε καμία άλλη εκδήλωση το ερχόμενο διάστημα παρά μόνο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπληρώνοντας πως το ραντεβού με τον Τεμπονέρα έγινε «κατόπιν αιτήματος του τελευταίου», στο πλαίσιο των αιτημάτων που ο πρώην πρωθυπουργός δέχεται καθημερινά από στελέχη και βουλευτές και στα οποία ανταποκρίνεται.
Κάλεσε όμως ο Τεμπονέρας τον Τσίπρα στην εκδήλωση που έχει τίτλο «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;»; Αυτό που είναι γνωστό, καθώς και οι δύο πλευρές κρατούν κλειστές τις περισσότερες λεπτομέρειες, είναι πως σε κάθε περίπτωση ο Τσίπρας δεν θα πάει.
Η εκδήλωση που προκαλεί αναταράξεις
Η συνάντηση πάντως έρχεται σε μια στιγμή που η συγκεκριμένη εκδήλωση προκαλεί αναταραχές τόσο εντός του ΣΥΡΙΖΑ όσο και εντός του ΠΑΣΟΚ – στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί η κοινή παρουσία Τεμπονέρα -Αχτσιόγλου έρχεται λίγους μήνες μετά τη διάσπαση του κόμματος, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη γιατί δεν ήταν ενημερωμένη από τον βουλευτή και πρώην γραμματέα για την παρουσία του. «Διπλά ξενίζει αυτό το όψιμο φλερτ, μεταξύ του «σκουπιδιάρικου-Τζανακόπουλου» και των μέχρι χθες αρνητών της απλής αναλογικής» δήλωσε η Θεοδώρα Τζάκρη (OPEN), σημειώνοντας πως «μια συζήτηση για την ευρύτερη Κεντροαριστερά δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ». Η δική της ήταν η πιο σκληρή δήλωση σε μια σειρά δηλώσεων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που αφήνουν αιχμές για την κοινή παρουσία με έναν εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και έναν της Νέας Αριστεράς, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητη» τη νομιμοποίησή της.
Στο ΠΑΣΟΚ οι τόνοι είναι πιο χαμηλοί, ωστόσο η ενόχληση που υπάρχει στην ηγετική ομάδα για τη συμμετοχή του Μανώλη Χριστοδουλάκη καταγράφηκε από τις δηλώσεις του γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλου: «Δεν υπήρχε ενημέρωση του κόμματος για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, ούτε συζήτηση με κάποιον στο κόμμα. Προφανώς, αυτό είναι προβληματικό, διότι αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας τους μήνες πριν τις ευρωεκλογές». Στις δηλώσεις του, ο ίδιος ο Χριστοδουλάκης σημείωσε νωρίτερα πως «αν κάποιοι ονειρεύονται μικροφιλοδοξίες προσωπικές ή αμφισβητήσεις, τουλάχιστον δεν θα τις βρουν σε εμένα», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει υπάρξει επαφή μεταξύ εκείνου και της Χαριλάου Τρικούπη τις τελευταίες μέρες. Πιο χαλαροί, σε σχέση με την εμφάνιση της Αχτσιόγλου στην εκδήλωση, εμφανίζονται από τη Νέα Αριστερά, εκ της οποίας σημειώνουν πως είναι ανοιχτή σε κάθε εκδήλωση που αφορά το μέλλον του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.
Σημειώνεται πως υπήρξαν και πιο θετικά σχόλια, με τον Παναγιώτη Κουρουπλή από τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει πως ενδέχεται να πάει και τον Πάρι Κουκουλόπουλο να επισημαίνει πως αν είχε προσκληθεί αντί του Μανώλη Χριστοδουλάκη, κι εκείνος θα πήγαινε στην εκδήλωση: «Με τις δικές του πινελιές φυσικά, θα πει νομίζω αυτά που περίπου ξέρουμε» ανέφερε (Kontra).