Αφού δημιούργησε η κα Τζόνσον έναν λογαριασμό στο Tinder, και βγήκε 2-3 αποτυχημένα ραντεβού, τελικά κατέληξε με τον άνδρα που εκτός των άλλων συμφωνούσε μαζί της σε ένα πράγμα: Να μην κάνουν παιδιά. Ενώ η χώρα μας μαστίζεται από την υπογεννητικότητα, στις ΗΠΑ, τα στοιχεία έρευνας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας λένε -κατα κάποιο τρόπο-, πως αν θέλετε να περάστε καλά στη ζωή σας γίνετε «DINK», δηλαδή, μη κάνετε παιδί!
Το “DINK” είναι ένα αρκτικόλεξο που σημαίνει «διπλό εισόδημα, χωρίς παιδιά», αναφερόμενο σε ζευγάρια που μένουν οικειοθελώς χωρίς παιδιά. Περιγράφει ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά που ζουν μαζί ενώ και οι δύο σύντροφοι λαμβάνουν εισόδημα.
Για πολλούς ενήλικες, η απόκτηση παιδιών έχει τεράστια εγγενή αξία, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσοι επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη γονεϊκότητα αποκτούν ένα σοβαρό οικονομικό πλεονέκτημα. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία καθαρής θέσης από την πιο πρόσφατη Έρευνα για τα Οικονομικά των Καταναλωτών της Federal Reserve έδειξαν ότι δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να είσαι DINK.
Η μέση καθαρή περιουσία των 399.000 δολαρίων ζευγαριών χωρίς παιδιά το 2022 στις ΗΠΑ ήταν η υψηλότερη από όλους τους τύπους οικογενειακών δομών που μελετήθηκαν από την έρευνα και σχεδόν 150.000 δολάρια περισσότερο από τα ζευγάρια με παιδιά.
Η μέση καθαρή αξία των DINK ήταν επίσης πάνω από 100.000 δολάρια υψηλότερη από ό, τι ήταν το 2019, και το χάσμα μεταξύ ζευγαριών χωρίς παιδιά και ζευγαριών με παιδιά έχει διευρυνθεί μόνο καθώς οι τιμές σε είδη και υπηρεσίες που χρειάζονται περισσότερο οι γονείς, όπως φροντίδα παιδιών και φαγητό, αιχμηρά.
Μιλώντας στο Business Insider η Amy Blackstone, η συγγραφέας του βιβλίου “Childfree by Choice”, είπε ότι το οικονομικό χάσμα μεταξύ των DINK και των ζευγαριών με παιδιά δεν οφείλεται αποκλειστικά στην επιλογή για τα παιδιά. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι επίσης μια μικρή μεροληψία επιλογής.
«Οι άνθρωποι που έχουν ήδη υψηλότερα εισοδήματα, ανώτερη εκπαίδευση και γενικά είναι πιο προνομιούχοι είναι αυτοί που επιλέγουν να αποχωρήσουν από τη γονεϊκότητα», είπε.
Πάμε στις Άλπεις, γιατί δεν κάνουμε παιδιά
Η κα Τζόνσον, εργοθεραπεύτρια, και ο σύζυγός της, τραπεζικό στέλεχος, 30αρηδες και οι δύο είναι πολύ χαρούμενοι καθώς αφού τα βρήκαν μέσω του Tinder και παντρεύτηκαν βγάζουν και οι δύο 300.000 δολάρια. Εάν έκαναν παιδί θα τους κόστιζε πάνω από 26.000 δολάρια φέτος και έτσι προτίμησαν να μπορούν να ταξιδεύουν στις Άλπεις από το να πληρώνουν πάνες ή μακροπρόθεσμα το κολλέγιο για ένα παιδί.
«Ήθελα απλώς να ξεριζώσω αυτά με τα οποία δεν θα ήμουν συμβατή», είπε στο business insider. Θυμήθηκε ότι στο δεύτερο ή τρίτο ραντεβού τους, εκείνη και ο πλέον σύζυγός της συζήτησαν το θέμα για να βεβαιωθούν ότι ήταν στην ίδια σελίδα και έτσι παντρεύτηκαν το 2022.
«Κάνει τη ζωή μου να έχει περισσότερο νόημα», είπε η Τζόνσον για την επιλογή της να είναι χωρίς παιδιά. «Νιώθω ότι μπορώ να δώσω περισσότερα στους ασθενείς μου στη δουλειά. Έχω περισσότερο χρόνο να δω τους αγαπημένους μου και την οικογένειά μου».
Ο σύζυγός της τα βάζει κάτω και πετάει από τη χαρά του, βλέποντας πως μπόρεσαν να συγκεντρώσουν περίπου 1,1 εκατ. δολ., για να φτιάξουν το πολυτελές σπίτι τους στη Μινεάπολη και να συγκεντρώσουν κομπόδεμα για τα χρόνια της σύνταξης, τα οποία τα υπολογίζουν να ξεκινάνε από τα… 50 τους χρόνια! Μετά από μερικά χρόνια αποταμίευσης, οι Τζόνσονς είναι απαλλαγμένοι από φοιτητικά χρέη και είπαν ότι βρίσκονται σε οικονομική θέση να αρχίσουν να σχεδιάζουν πρόωρη συνταξιοδότηση στα 50 τους.
Μια περίεργη τάση
Όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, οι DINKs όπως οι Τζόνσονς, αποδεικνύουν ότι καθώς το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού και της φοίτησης των παιδιών στο κολέγιο γίνεται όλο και πιο απρόσιτο, η εγκατάλειψη των παιδιών είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί η ανοδική οικονομική κινητικότητα που πολλοί γονείς δυσκολεύονται να προσεγγίσουν.
Τα ζευγάρια χωρίς παιδιά έχουν περισσότερες ελεύθερες ταμειακές ροές που μπορούν να επενδυθούν σε ακίνητα ή μετοχές. Και ενώ το δημοσιονομικό κίνητρο της πανδημίας άφησε σχεδόν σε όλους περισσότερα μετρητά, οι DINK φαινόταν να βγαίνουν νικητές στη μάχη για την αύξηση του πλούτου.
Σύμφωνα με έρευνα του 2022, στην οποία συμμετείχαν 1.500 ενήλικες στο Μίσιγκαν, οι μισοί ήταν γονείς και το 22% δεν είχε παιδιά από επιλογή. Οι υπόλοιποι ήταν, αναποφάσιστοι, δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά ή σχεδίαζαν να τα κάνουν.
Στην απογραφή του 2020 στις ΗΠΑ, 87 εκατομμύρια Αμερικανοί ήταν μεταξύ 20 και 46 ετών. Δεδομένων των ευρημάτων της έρευνας, περίπου 19 εκατομμύρια ενήλικες της Millenials και της γενιάς Z σε αναπαραγωγική ηλικία ήταν χωρίς παιδιά από επιλογή.
Σε μια δημοσκόπηση της Harris σε 1.054 Αμερικανούς ενήλικες, το 20% όλων των ενηλίκων -και το 27% των millennials- συμφώνησαν «ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να κάνουν παιδιά λόγω της βλάβης που προκαλεί» στο περιβάλλον, στα ζώα, ακόμη και σε άλλους ανθρώπους. Ομοίως, περίπου το 1/3 όλων των ενηλίκων – και πάνω από το 40% των millennials – δήλωσαν ότι συμφώνησαν «οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να κάνουν παιδιά γιατί η ποιότητα ζωής των παιδιών τους θα είναι κακή».
Βέβαια, η αξία να φέρνεις έναν άνθρωπο στη ζωή και να του διδάσκεις βασικές και όχι «χρηματιστικές αξίες», είναι μάλλον ανεκτίμητη και ως εκ τούτου οι πολιτικές πρέπει να διευκολύνουν τους νέους ώστε να κάνουν οικογένεια εάν θέλουν. Ο προσοδοφόρος ατομισμός δεν είναι η λύση.