Οι αντάρτες Χούθι που έχουν δημιουργήσει ένα de facto κράτος στη βορειοανατολική Υεμένη, ελέγχοντας μεταξύ άλλων την πρωτεύουσα Σαναά και τη σημαντική πόλη-λιμάνι Χοντέιντα, έχουν βάλει στο στόχαστρο την παγκόσμια ναυσιπλοΐα, καθώς σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στοχοποιούν τα πλοία που έχουν σχέσεις με το Ισραήλ.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αντίποινα και αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που έχουν ως στόχο τις θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών τους και ραντάρ των Χούθι ως απάντηση σε περισσότερες από 30 επιθέσεις κατά της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Οι Χούθι έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι θα απαντήσουν στις επιθέσεις και μάλιστα όπως προειδοποίησε σύμφωνα με το BBC, η νόμιμη, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Υεμένης στο Άντεν, απειλούν τώρα να σαμποτάρουν τα κρίσιμα υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών διαδικτύου, που διέρχονται κάτω από την Ερυθρά Θάλασσα – συνδέοντας την Ασία με την Ευρώπη.

Η προειδοποίηση ήρθε μετά την ανάρτηση σε ένα κανάλι που συνδέεται με τους Χούθι στο Telegram, ενός χάρτη που δείχνει τις διαδρομές των υποθαλάσσιων καλωδίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το ερώτημα είναι αν θα μπορούσαν οι Χούθι να σαμποτάρουν αυτές τις γραμμές; Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το έκαναν αν μπορούσαν. Οι αντάρτες της Υεμένης ισχυρίζονται ότι έχουν εύκολη πρόσβαση σε χάρτες που δείχνουν τη συμβολή των υποθαλάσσιων καλωδίων επικοινωνιών που περνούν από την ακτογραμμή της χώρας, καθώς αυτά διέρχονται από το στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, το στενότερο σημείο της, με πλάτος μόλις 32 χιλιόμετρα.

Χούθι

Όμως, τα καλώδια οπτικών ινών, τα οποία μεταφέρουν το 17% της παγκόσμιας κίνησης του διαδικτύου, βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας, ως επί το πλείστον εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια – πολύ μακριά για να μπορέσουν να φτάσουν δύτες.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία πιστεύεται ότι έχουν τη ναυτική ικανότητα να τα κόψουν. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός υποβρύχιου σκάφους βαθέων υδάτων και στη συνέχεια τη χρήση ενός γιγαντιαίου ψαλιδιού για την αποκοπή των καλωδίων στον πυθμένα του ωκεανού.

Ωστόσο, θα ήταν πιο δύσκολο για τους Χούθι να το κάνουν.

Μήπως είναι μπλόφα;

«Εκτιμώ ότι πρόκειται για μπλόφα, εκτός αν πρόκειται για επίθεση σε τερματικό σταθμό», είπε ο πρώην διοικητής υποβρυχίων του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας, υποναύαρχος Τζον Γκόουερ.

«Θα χρειαζόταν ένας σύμμαχος με δυνατότητες. Κάποιος με ένα υποβρύχιο συν την ικανότητα να εντοπίσει τα καλώδια», προσέθεσε σχολιάζοντας την είδηση.

Οι Χούθι έχουν έναν σύμμαχο – το Ιράν. Με τη βοήθεια του Ιρανικού Σώματος Φρουρών της Επανάστασης και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχουν δημιουργήσει ένα τρομερό οπλοστάσιο πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν εκτοξεύσει πυρά κατά της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ισραήλ, των αμερικανικών και βρετανικών πολεμικών πλοίων – καθώς και κατά οποιουδήποτε σκάφους υποψιάζονται ότι συνδέεται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα μπορούσε λοιπόν το Ιράν να επιτρέψει στους Χούθι να κόψουν τα υποθαλάσσια καλώδια;

«Δεν υπάρχει τίποτα που έχω δει στον ιρανικό μαχητικό στρατό που θα μπορούσε να αγγίξει αυτά τα καλώδια, σίγουρα όχι τα υποβρύχια τους», σημείωσε ο πρώην αντιπλοίαρχος του Βασιλικού Ναυτικού, Τομ Σαρπ.

Χούθι

«Η κατάδυση είναι μια επιλογή, αλλά είναι βαθιά και πολυσύχναστα, οπότε νομίζω ότι θα ήταν υπερβολικό. Νομίζω ότι πρόκειται για μπλόφα», προσέθεσε.

Το να επιτρέψει το Ιράν σε έναν σύμμαχό του να σαμποτάρει τα υποθαλάσσια καλώδια του παγκόσμιου διαδικτύου θα ήταν επίσης μια επικίνδυνη κίνηση εκ μέρους της Τεχεράνης. Ούτε το Ιράν ούτε οι ΗΠΑ θέλουν να εμπλακούν σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ τους και το έχουν καταστήσει σαφές αυτό.

Δύσκολη τεχνικά αποστολή

Η διακοπή των παγκόσμιων καλωδίων επικοινωνίας θα αποτελούσε σημαντική κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε αντίποινα κατά του ίδιου του Ιράν.

«Το Ιράν θα ήταν νευρικό σχετικά με την επέκταση της παγκόσμιας εκστρατείας διακοπής στη ναυτιλία», δήλωσε ο Έντμοντ Φίτον Μπράουν, ο οποίος ήταν πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη από το 2015-2017.

«Οι Ιρανοί θα μπορούσαν να καταφύγουν σε επιλογές στον κυβερνοχώρο νωρίτερα από το σαμποτάζ των υποδομών», είπε ακόμα.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με το BBC η απειλή που διατύπωσαν πρόσφατα οι Χούθι στο κανάλι στο Telegram θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Θα ήταν τόσο τεχνικά δύσκολη όσο και πολιτικά επικίνδυνη για το Ιράν, το χέρι του οποίου βλέπει η Δύση σε όλες τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά οι Χούθι έχουν ξαφνιάσει τους αντιπάλους τους και στο παρελθόν όταν εκτόξευσαν πυραύλους σε μια σαουδαραβική αποθήκη πετρελαίου στην Τζέντα λίγο πριν από ένα γκραν πρι της Φόρμουλα 1 το 2022.

Έχουν επίσης επιβιώσει σχεδόν οκτώ χρόνια εντατικών αεροπορικών επιδρομών από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος δεν κατάφερε να τους ρίξει από την εξουσία, ενώ και σήμερα, παρά τις επανειλημμένες αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στις βάσεις των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τους, δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης στην αντιπαράθεσή τους με τη Δύση, γεγονός που τους έχει καταστήσει σε μια υπολογίσιμη δύναμη.