Σε ράλι δηλώσεων που υποδηλώνουν πανικό -ειδικά για το ενδεχόμενο περικοπής κονδυλίων– προχωρά η κυβέρνηση με αφορμή το ψήφισμα-χαστούκι του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα.
Ο Παύλος Μαρινάκης σήμερα Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου υπογράμμισε ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι καταδίκη, ενώ εκδήλωσε και την ανησυχία του για τη χρηματοδότηση της Ελλάδος.
«Στο άρθρο 22 το ψήφισμα ζητάει το μπλοκάρισμα ή την περιστολή ή τον περιορισμό της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ. Έλληνες ευρωβουλευτές ζήτησαν να μην έρθουν ευρωπαϊκά κονδύλια στην Ελλάδα, θέτουν σε αμφισβήτηση της χρηματοδότηση της Ελλάδας, με αυτά που συκοφαντικά εκείνοι λένε ότι πρέπει να κάνει η Ελλάδα και όχι με όσα ισχύουν», ισχυρίστηκε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Υπάρχει η ετήσια έκθεση της ΕΕ» πρόσθεσε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Λέει η τελευταία έκθεση του Ιουλίου ότι έχει κάνει πρόοδο η Ελλάδα, με βάση το πλαίσιο που υιοθετήθηκε μετά το 2019» αναέφερε , ενώ επανέλαβε το επιχείρημα ότι στην Ελλάδα έχουμε πολλά ΜΜΕ και ότι «υπάρχουν και ακραία πρωτοσέλιδα και κυκλοφορούν όλα στην Ελλάδα».
Όσο για τις αγωγές SLAPP, όπως αυτές που πραγματοποιεί ο Γρηγόρης Δημητριάδης, επισήμανε πως «ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κάνει αγωγή και είναι εν δυνάμει εναγόμενος».
Ανάλογους φόβους είχε εκφράσει και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, για την περικοπή πόρων της ΕΕ προς την Ελλάδα λόγω της κατάστασης στο κράτος δικαίου.
«Για την ιστορία, ας κρατήσουμε τα ονόματα των Ελλήνων ευρωβουλευτών που στράφηκαν κατά της χώρας μας, υπερψηφίζοντας αυτό το απαράδεκτο και ανθελληνικό ψήφισμα, το οποίο μεταξύ άλλων εισηγείται και την περικοπή κοινοτικών πόρων προς την Ελλάδα σε μια στιγμή που συζητάμε για αύξησή τους στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης ή των πιεστικών προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα. Μεταξύ αυτών, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά από την Ομάδα της Αριστεράς, Νίκος Παπανδρέου από τους Σοσιαλιστές, Πέτρος Κόκκαλης από τους Πράσινους και Γιώργος Κύρτσος από την ομάδα Renew Europe και Αλέξης Γεωργούλης», είχε αναφέρει ο Άκης Σκέρτσος.
Τι αναφέρει το ψήφισμα για την περικοπή κονδυλίων
Υπενθυμίζεται ότι αυτά που περιγράφονται στο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου είναι ανάλογο πρώιμο στάδιο της διαδικασίας που επιβλήθηκε στην Ουγγαρία και κατέληξε στην περικοπή κονδυλίων προς τη Βουδαπέστη του Βίκτορ Όρμπαν.
Συγκεκριμένα στο ψήφισμα, για το ζήτημα των κονδυλίων, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Καλεί την Επιτροπή να αξιοποιήσει πλήρως τα εργαλεία που διαθέτει για να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις των αξιών που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 της ΣΕΕ στην Ελλάδα· ζητεί, ειδικότερα, κατά την εκτέλεση των σχετικών κονδυλίων της ΕΕ, να αξιολογείται η συμμόρφωση με τον Χάρτη, όπως ορίζει ο κανονισμός περί κοινών διατάξεων· ζητεί από την Επιτροπή, στο πλαίσιο του κανονισμού για την αιρεσιμότητα όσον αφορά το κράτος δικαίου, να αξιολογήσει τις συνέπειες της μη εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων· υπενθυμίζει ότι, σε περίπτωση έγκρισης χρηματοδοτικών μέτρων, η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι οι τελικοί αποδέκτες ή δικαιούχοι κονδυλίων της ΕΕ δεν στερούνται αυτών των κονδυλίων, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφοι 4 και 5 του κανονισμού για την αιρεσιμότητα όσον αφορά το κράτος δικαίου, και πρέπει να βρει τρόπους για να διασφαλίσει ότι τα κονδύλια της ΕΕ φτάνουν στους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, τις ΜΚΟ και κάθε άλλο σχετικό ενδιαφερόμενο μέρος, εάν η κυβέρνηση δεν συνεργαστεί όσον αφορά τις ελλείψεις στο κράτος δικαίου, ιδίως δεδομένων των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, του υψηλού κόστους ζωής και της αύξησης της φτώχειας στη χώρα».