Η Χαμάς επιχείρησε χθες να κάνει ρελάνς στην πρόταση του Ισραήλ και των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για ενάμιση μήνα και την απελευθέρωση του συνόλου των περίπου 130 ομήρων.
Το έκανε, δε, καταθέτοντας το δικό της σχέδιο τριών φάσεων, που κάνει λόγο για διακοπή των συγκρούσεων επί 135 ημέρες, με απελευθέρωση όλων των ομήρων και τελική κατάληξη τη μόνιμη εκεχειρία και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.
Ωστόσο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, με συνέντευξη Τύπου χθες το απόγευμα, έσπευσε πρακτικά να την απορρίψει, μην αφήνοντας ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας εν όψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο Κάιρο.
Είχε προηγηθεί συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή και, εκτός των άλλων, είχε συνομιλίες με τους προέδρους τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστινιακής Αρχής – μετά τις οποίες δήλωσε ότι απομένει «πολλή δουλειά» μέχρις ότου γεφυρωθούν οι αντιθέσεις και επιτευχθεί συμφωνία.
Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο αποκάλυψε πρώτο την πρόταση της Χαμάς, το πρώτο στάδιο θα έχει διάρκεια 45 ημερών, κατά τις οποίες θα αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι που είναι γυναίκες, άνδρες κάτω των 19 ετών, ηλικιωμένοι και άρρωστοι, όπως επίσης και το σύνολο των γυναικών και παιδιών που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
Οσο για τον στρατό, προβλέπεται να αποχωρήσει από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.
Η δεύτερη φάση, διάρκειας επίσης 45 ημερών – η οποία αναφέρεται πως δεν θα ξεκινήσει προτού οι δύο πλευρές συμφωνήσουν να διεξάγουν «έμμεσες διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα προαπαιτούμενα για έναν αμοιβαίο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων» -, θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση και των υπόλοιπων ομήρων, καθώς και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.
Τέλος, κατά την τρίτη και τελευταία φάση, εκτός των άλλων, προτείνεται να επιστραφούν οι σοροί των νεκρών και από τις δύο πλευρές.
Η απάντηση του Ισραήλ
Το Ισραήλ, πάντως, φαινόταν εξαρχής πολύ δύσκολο να δεχθεί τους όρους της παλαιστινιακής οργάνωσης, ειδικά καθώς απέχουν αρκετά από τις δικές του επιδιώξεις και τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση Νετανιάχου για τη στρατιωτική επιχείρηση.
Κάτι που ήρθε να επιβεβαιώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει άλλη λύση από την πλήρη και αποφασιστική νίκη», προσθέτοντας ότι «είναι εφικτή (…) και υπόθεση μερικών μηνών».
Παράλληλα, όπως είπε, «η επόμενη μέρα είναι η μέρα χωρίς τη Χαμάς», ενώ ξεκαθάρισε πως οι δυνάμεις του Ισραήλ «πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να δρουν στη Γάζα ανά πάσα στιγμή».
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι των χθεσινών εξελίξεων είχε προηγηθεί η συνάντηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών – ο οποίος πραγματοποιεί νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή – με τον πρίγκιπα-διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στον οποίο ο δεύτερος επανέλαβε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη θέση της χώρας του: ότι δεν πρόκειται να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ εάν δεν ιδρυθεί και αναγνωριστεί ένα ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης, εντός των συνόρων που υπήρχαν πριν από τον Πόλεμο των Εξι Ημερών του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ – κάτι που επιβεβαίωσε και ο Μπλίνκεν.
Με ανακοίνωσή του μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας κάλεσε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος.