Ανοιχτό αφήνει η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Νάντια Καλβίνιο το ενδεχόμενο να εισέλθει η Τράπεζα στη χρηματοδότηση παραγωγής αμιγώς αμυντικών έργων, αλλά και πυρηνικής ενέργειας, σε περίπτωση που οι τομείς αυτοί καθοριστούν ως προτεραιότητες από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» και σε μικρή ομάδα ανταποκριτών ευρωπαϊκών εφημερίδων στο περιθώριο του δεύτερου Φόρουμ της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε η Νάντια Καλβίνιο ενόψει της συζήτησης που θα έχει με τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ αργότερα τον Φεβρουάριο για τον καθορισμό των νέων προτεραιοτήτων της Τράπεζας.
Σχετικά με την Ελλάδα δήλωσε ότι είναι μία από τις χώρες όπου η ΕΤΕπ έχει κάνει τις περισσότερες επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι προετοιμάζονται συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες, αλλά και έργα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Νέες συμφωνίες
«Η ΕΤΕπ είχε εξαιρετική απόδοση το 2023 με νέες συμφωνίες ύψους 88 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 50% για την πράσινη μετάβαση, σε ενέργεια, ενεργειακή μετάβαση, υποδομές, ανατρεπτικές τεχνολογίες, ανανεώσιμες πηγές με έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας, πράσινο υδρογόνο, νέες τεχνολογίες, αγγίζοντας 49 δισ. ευρώ, εξέλιξη που δείχνει γιατί ονομάζεται κλιματική τράπεζα», δήλωσε η Νάντια Καλβίνιο ξεκινώντας τη συνέντευξη, την πρώτη που δίνει από τη νέα της θέση.
«Εχουμε μια άνετη κεφαλαιακή θέση, με αξιολόγηση τριπλό Α+, που μας θέτει ως έναν από τους βασικούς παίκτες για να εφαρμόσουμε ευρωπαϊκές πολιτικές και να αντιμετωπίσουμε τρέχουσες προκλήσεις. Εκτιμώ ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα ζητήσουν από την ΕΤΕπ να κάνει περισσότερα και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα.
Είμαι σίγουρη ότι ο όμιλος της ΕΤΕπ θα παίξει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στην εφαρμογή και χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών», είπε, τονίζοντας εκ νέου την «ισχυρή θέση» της Τράπεζας με γνώμονα την επίδοση του 34% στον δείκτη CET1 ratio.
Στήριξη της άμυνας και ασφάλειας
Θα επενδύσετε σε νέους τομείς; τη ρωτάμε, λαμβάνοντας υπόψη την ευρύτερη συζήτηση που έχει ανοίξει για την ανάγκη ευρωπαϊκών επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς.
«Η ΕΤΕπ δραστηριοποιείται σε όλες τις περιοχές που είναι προτεραιότητες της ΕΕ», είπε, αναφέροντας ως παραδείγματα την πράσινη και ενεργειακή μετάβαση, τις νέες τεχνολογίες, την ψηφιοποίηση, την άμυνα, τη στήριξη στην Ουκρανία και την Παγκόσμια Πύλη.
Σε έτερο ερώτημα ειδικότερα για επενδύσεις στην άμυνα, έναν τομέα που η Ευρώπη επιδιώκει να αναπτύξει περαιτέρω, η Νάντια Καλβίνιο υποστήριξε ότι «η ΕΤΕπ δραστηριοποιείται ήδη στη στήριξη της άμυνας και ασφάλειας μέσω του προγράμματος SESI με κεφάλαια 6 δισ. ευρώ, τα οποία αναβαθμίσαμε σε 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουμε επενδύσει 2 δισ. ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια σε έρευνα και ανάπτυξη, κυβερνοασφάλεια, Διάστημα, τεχνολογίες διπλής χρήσης, προστασία κρίσιμων υποδομών.
Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε περισσότερα», είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, για το ζήτημα των επενδύσεων ειδικότερα σε πυρομαχικά, αφού δήλωσε ότι «έχουμε ανταποκριθεί θετικά σε όλα τα έργα που μας έχουν προταθεί, εξετάζοντάς τα αξιοκρατικά, εξετάζοντας την οικονομική, περιβαλλοντική και τεχνική τους βιωσιμότητα», πρόσθεσε ότι «είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε περισσότερα στους τομείς όπου δραστηριοποιούμαστε».
Πράσινη χρηματοδότηση
Κατά τη Νάντια Καλβίνιο, η πράσινη χρηματοδότηση αποτελεί και θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα της Τράπεζας, στηρίζοντας όλο τον κύκλο, που μπορεί να περιλαμβάνει κρίσιμες πρώτες ύλες, τεχνολογίες, ανατρεπτικές τεχνολογίες, ενεργειακή αποδοτικότητα, απανθρακοποίηση της βιομηχανίας κ.λπ.
«Θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε ό,τι είναι απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ», είπε, συμπληρώνοντας ότι η ΕΤΕπ μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί επίσης «την κλασική μεταποιητική βιομηχανία στην πράσινη αλυσίδα αξίας».
Σχετικά με το ενδεχόμενο χρηματοδότησης έργων πυρηνικής ενέργειας, αφού αναφέρθηκε σε επενδύσεις που έχουν γίνει ήδη σε έργα έρευνας και ανάπτυξης, στον κύκλο καυσίμου και την ασφάλεια, η πρώην υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας δήλωσε ότι «θα είμαι πιο συγκεκριμένη μετά τη συζήτηση με τους υπουργούς».
Σχετικά με επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, είπε ότι η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί την πράσινη μετάβαση, στην οποία οι παραγωγοί ενέργειας και ηλεκτρισμού είναι βασικοί παίκτες. «Δουλεύουμε με όλους που παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάβαση και στη στήριξη της μετάβασης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», είπε, συμπληρώνοντας πάντως για άλλη μία φορά ότι «προέχει να καθορίσουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες για την ΕΤΕπ στο μέλλον».
Εδωσε πάντως έμφαση στις επενδύσεις της ΕΤΕπ στις περιοχές συνοχής, λέγοντας ότι «οι μισές σχεδόν επενδύσεις πέρυσι στην Ευρώπη έγιναν σε περιοχές συνοχής», αλλά και στους αγρότες, επισημαίνοντας ότι στη βιοοικονομία, τη βιοεπιστήμη, τη γεωργία οι επενδύσεις της ΕΤΕπ φτάνουν κατά μέσο όρο τα 5 δισ. ευρώ τον χρόνο τα τελευταία επτά χρόνια και αναφέροντας επίσης το πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση νέων αγροτών.
Κλιματική αλλαγή
Απαντώντας σε ερώτημα για τη χώρα μας, η Νάντια Καλβίνιο τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τις περισσότερες επενδύσεις της ΕΤΕπ ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη. Είναι μεγάλος αποδέκτης των δανείων μας, θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση, αναπτύσσοντας ειδικότερα τον ιδιωτικό τομέα. Εχουμε έναν αριθμό δραστηριοτήτων με κορυφαίες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα υπό προετοιμασία».
Οσον αφορά το ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ έργων πρόληψης πυρκαγιών και πλημμυρών, είπε ότι «συνεργαζόμαστε με τους ομολόγους μας. Θα αφορά δημόσια επένδυση και δουλεύουμε ενεργά σε αυτό», προϊδεάζοντας για επικείμενες συμφωνίες. Θεωρεί άλλωστε γενικότερα ότι η ΕΤΕπ θα «χρειαστεί να αναβαθμίσει μελλοντικά» τη χρηματοδότηση έργων για την ανθεκτικότητα σε φυσικές καταστροφές και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Για το επενδυτικό κενό μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ είπε ότι καθώς η Τράπεζα χρηματοδοτεί έργα πράσινης μετάβασης και στηρίζει τις νέες τεχνολογίες στον πράσινο και ψηφιακό τομέα, συμβάλλει στο να γεφυρωθεί το κενό αυτό. «Η ΕΤΕπ έχει έναν ειδικό ρόλο να παίξει εξαιτίας του καταλυτικού της ρόλου, γιατί κινητοποιούμε επενδύσεις σε μεγάλο βαθμό. Για κάθε ευρώ που επενδύσαμε πέρυσι κινητοποιήθηκαν 40 ευρώ επενδύσεων», είπε.
Για την Ουκρανία, αναφερόμενη στη χρηματοδότηση 2 δισ. ευρώ της ΕΤΕπ από την αρχή του πολέμου, είπε ότι «η έγκριση του πακέτου βοήθειας (σ.σ.: 50 δισ. ευρώ) θα μας βοηθήσει να κάνουμε περισσότερα μελλοντικά», τονίζοντας επίσης ότι η Τράπεζα θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας για την εφαρμογή υψηλών στάνταρ και κριτηρίων χρηματοδότησης.