Στην παραδοχή ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τους αγρότες της Θεσσαλίας δεν εξαφανίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».
Συγκεκριμένα τόνισε ότι «νομοθετήθηκε πλέον ότι δεν θα γίνει καμία διακοπή ρεύματος και ένα πρόγραμμα για τις ρυθμίσεις των χρεών τους που φτάνει την επταετία. Είναι σημαντικά μέτρα που προφανώς όμως δεν εξαφανίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι οποίοι κάθε χρόνο έχουν πολύ σοβαρά αιτήματα».
Επίσης ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει επιλέξει από το να ανεβαίνει στα τρακτέρ να απαντάει με πράξεις».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «σημαντική» τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες και υπογράμμισε ότι «αντιλαμβανόμενοι πλήρως την αγωνία τους, πρέπει να συνεχίσουμε στο κλίμα του διαλόγου και θεωρώ ότι κάθε ημέρα θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη».
Ακόμη, ανέφερε πως «ό,τι λέει ο πρωθυπουργός το κάνει πράξη. Από τη στιγμή που είπε στη Βουλή για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο -και το έχει ήδη κάνει 2 χρονιές- θα γίνει και για τρίτη χρονιά».
«Ο πρωθυπουργός δεν παίρνει αποφάσεις μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσει»
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι αγρότες, αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει μία προσπάθεια να τους βοηθήσει, ζητούν να καταβληθεί νωρίτερα για λόγους ρευστότητας. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει για να δώσει με καλύτερο τρόπο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες. Και μετά τη συζήτηση που θα γίνει με τον πρωθυπουργό και τα δημοσιονομικά δεδομένα, να δοθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να μπορέσουν να έχουν μία ρευστότητα και μία διευκόλυνση. Είναι δεδομένος ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, για τρίτη χρονιά θα φτάσει τα 82 εκατομμύρια ευρώ και τις επόμενες ημέρες θα δούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως μας υποδείξουν και από το αρμόδιο υπουργείο».
Τόνισε, ωστόσο, ότι «ο πρωθυπουργός δεν παίρνει αποφάσεις μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσει αλλά βασίζονται σε συγκεκριμένες μελέτες και συγκεκριμένες εισηγήσεις των αρμόδιων υπουργείων. Περίπου 1 δισ. ευρώ έχει δοθεί από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος ενισχύθηκε με 400 εκατ. ευρώ και αποπληρώθηκαν χρέη που πήγαιναν πίσω μία δεκαετία», επισημαίνοντας ότι «είναι σημαντική η παρέμβαση για τη φορολογία των αγροτών, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές, το ρεύμα των αγροτών».