Σε ένα κυνήγι για την ανεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού, ιδιαίτερα σε τεχνικά επαγγέλματα, βρίσκονται οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Οπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας και της μεταποίησης, οι ελλείψεις είναι μεγάλες και η λύση του προβλήματος αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για αυτούς.
Στην τελευταία έρευνα του ΣΕΒ «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», η εκπαίδευση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού με ποσοστό 59,9% αποτελεί τον πρώτο τομέα στον οποίο οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δώσουν βαρύτητα για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, ενώ για το 46,9% η εύρεση κατάλληλου εργατικού δυναμικού αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Επιχειρηματίες από τη βιομηχανία, τη βιοτεχνία έως και τον πρωτογενή τομέα ζητούν από την πολιτεία παρεμβάσεις αναφορικά με την αλλαγή του μοντέλου και την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης ώστε να γίνει ελκυστική στους νέους.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό, καθώς σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, πάνω από τους εννέα στους δέκα επιχειρηματίες ανέφεραν ότι είναι πολύ σημαντικό για το επιχειρηματικό τους μοντέλο να έχουν στο δυναμικό τους εργαζομένους με κατάλληλες δεξιότητες.
Τόσο οι έλληνες βιομήχανοι (ΣΕΒ και ΣΒΕ) όσο και οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας (ΕΒΕΑ, ΒΕΑ, ΕΕΑ, ΕΒΕΘ, ΓΣΕΒΕΕ) έχουν επανειλημμένως θέσει το θέμα. Μάλιστα περίπου το 40% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ζητούν εκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων, όταν στην ΕΕ το ποσοστό είναι στο 30%.
Η μεγάλη έλλειψη εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες, κυρίως τεχνικών επαγγελμάτων, έχει αυξηθεί.
Την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη, τόνισε ότι αν και διαφέρουν οι ελλείψεις ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, αφορούν όλες τις βαθμίδες εξειδίκευσης.
Το πρόβλημα αφορά κυρίως προσωπικό όπως οδηγούς μηχανημάτων, ηλεκτροσυγκολλητές, εργαζομένους στον τομέα των σιδηροκατασκευών, υπαλλήλους εργαστηρίου, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, τεχνολόγους, μηχανικούς, αλλά και μάγειρες, ακόμα και κρεοπώλες, καθώς τα επαγγέλματα αυτά απαιτούν εξειδίκευση.
Κενές θέσεις.
Πριν από μερικούς μήνες, τον περασμένο Οκτώβριο, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος από το βήμα του Βιομηχανικού Συνεδρίου του ΣΕΒ είχε κάνει λόγο για 90.000 κενές θέσεις στη βιομηχανία κυρίως σε τεχνικές ειδικότητες, ενώ περίπου 10.000 εκτιμάται ότι είναι οι κενές θέσεις στον κλάδο των σουπερμάρκετ σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Σουπερμάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ).
Τη χρονιά που πέρασε σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ), το 90,7% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, αναζήτησε ανθρώπινο δυναμικό, και συγκεκριμένα το 49,2% ειδικευμένους τεχνίτες, χειριστές εξοπλισμού και μηχανημάτων και οδηγούς, το 42,4% μηχανικούς, πληροφορικούς, το 40,7% τεχνικούς και βοηθούς.
«Είναι ανάγκη μια συγκροτημένη πολιτική προσέλκυσης των νέων στα τεχνικά επαγγέλματα με εξειδίκευση» επισημαίνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έως και 100.000 νέες θέσεις εργασίας τεχνικού αντικειμένου μπορούν να δημιουργηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία στην ελληνική βιοτεχνία με τη δυναμική που παρατηρείται στην έναρξη νέων επιχειρήσεων και την επέκταση υφιστάμενων.
Μάλιστα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών έχουν δείξει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τεχνικά επαγγέλματα και ειδίκευση σε ηλεκτρολόγους μηχανικούς για ψηφιακές υπηρεσίες αλλά και για εργασίες στην οικοδομή, στη βιοτεχνία, στην ενέργεια.