Η αφή της ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία στις 16 Απριλίου θα στρέψει τα φώτα της παγκόσμιας κοινότητας και πάλι πάνω από την Ελλάδα. Και δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε συνάντηση προσωπικοτήτων και με υψηλούς συμβολισμούς.
Σύμφωνα με πηγές, ένας από τους καλεσμένους που ίσως βρεθεί στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται να είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Η έλευση του γάλλου προέδρου δεν έχει «κλειδώσει», αλλά το βέβαιο είναι πως έχουν υπάρξει επαφές. Αν μάλιστα συμβεί αυτό, τότε ενδεχόμενο είναι να βρεθεί κοντά και με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην όλη τελετή στην Αρχαία Ολυμπία, που θα φορέσει τα καλά της ώστε να υποδεχθεί στελέχη από την οργανωτική επιτροπή του Παρισιού αλλά και μέλη της ΔΟΕ.
Η αφή της ολυμπιακής φλόγας θα γίνει στις 16 Απριλίου στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και τον επόμενο μήνα (στις 12 Μαρτίου) θα ανακοινωθούν οι τελικές λεπτομέρειες.
Καθώς θα υπάρχουν αρκετές αλλαγές, νέα πρωθιέρεια και γενικότερα θα είναι μια εντελώς διαφορετική αφή φλόγας σε σχέση με τις προηγούμενες.
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο 2020 στην κωπηλασία Στέφανος Ντούσκος, θα είναι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος που θα παραλάβει τη φλόγα από την πρωθιέρεια, ενώ τελευταίος –επί ελληνικού εδάφους– θα τη μεταφέρει στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας υδατοσφαίρισης ανδρών Γιάννης Φουντούλης, ο οποίος θα την παραδώσει στον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο που με τη σειρά του θα τη μεταλαμπαδεύσει στην Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024».
Αμέσως μετά την αφή της φλόγας, θα αρχίσει ένα ταξίδι έντεκα ημερών. Οπου περίπου 600 λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν τη φλόγα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, διανύοντας πάνω από 5.000 χιλιόμετρα σε 41 Δήμους.
Η διαδρομή της ολυμπιακής φλόγας σχεδιάστηκε για να ανταποκριθεί σε τέσσερις βασικές φιλοδοξίες:
Να περιηγηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, συνδέοντας τα τέσσερα γεωγραφικά άκρα της χώρας από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα έως το Καστελλόριζο.
Να προβάλει τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους μας, αναδεικνύοντας τους θησαυρούς της ιστορίας και του πολιτισμού μας (Αρχαία Ηλιδα, Μυκήνες, Κνωσός, Δελφοί, Φίλιπποι, Βεργίνα, Σούνιο, Ακρόπολη).
Να προβάλει τα εμβληματικά τοπία που συνθέτουν την ομορφιά της Ελλάδας (Μεθώνη, Ναύπλιο, Σαντορίνη, Μετέωρα).
Να τονίσει τους προαιώνιους δεσμούς φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας. Με αυτό το σκεπτικό επιλέχθηκαν, μεταξύ άλλων, το Μεσολόγγι ως αναφορά στο έργο του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» και η Πύλος για την περίφημη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
Για πρώτη φορά μάλιστα μετά το 2004 η φλόγα θα περάσει από τις Κυκλάδες.
Η παράδοση της φλόγας στους γάλλους διοργανωτές θα γίνει στις 26 Απριλίου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο όπου όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΝΕΑ» θα τραγουδήσει τον ολυμπιακό ύμνο η σπουδαία ελληνίδα καλλιτέχνις Νανά Μούσχουρη.
Οι προτάσεις της ΕΟΕ
Ομως η Ελλάδα θα είναι στο επίκεντρο και τον μήνα που διανύουμε καθώς αντιπροσωπεία της ΔΟΕ θα βρεθεί στην Αθήνα προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις της ΕΟΕ για τη σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2025.
Μια εξαιρετικά σημαντική σύνοδος με βασικό θέμα την εκλογή του νέου προέδρου της ΔΟΕ, που μπορεί να είναι και ο παλιός!
Ο Τόμας Μπαχ που είναι στον προεδρικό θώκο από το 2013 δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής εκτός εάν αλλάξει το καταστατικό. Κάτι που θα πρέπει να γίνει πριν από τη συγκεκριμένη σύνοδο και θα δίνει το δικαίωμα στον γερμανό παράγοντα να επανεκλεγεί για μια ακόμα φορά.
Θυμίζουμε ότι στην Αθήνα επρόκειτο να γίνει η 137η σύνοδος της ΔΟΕ τον Μάρτιο του 2021, αλλά τότε λόγω κορωνοϊού έγινε διαδικτυακά όπου μάλιστα στις 10 Μαρτίου του 2021 ο Τόμας Μπαχ ανανέωσε τη θητεία του για άλλα τέσσερα χρόνια.
«Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος αλλά και υπερήφανος που η Αθήνα θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει τη Σύνοδο του 2025. Μπορεί να μην τα καταφέραμε φέτος λόγω της πανδημίας, αλλά η Αθήνα δεν θα χάσει την ευκαιρία της και σε τέσσερα χρόνια από τώρα θα είναι το επίκεντρο της παγκόσμιας ολυμπιακής οικογένειας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου στη ΔΟΕ και φυσικά τον πρόεδρο Τόμας Μπαχ για την απόφασή τους, η οποία εκτός από ομόφωνη, λήφθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό από όλους» είχε τονίσει τότε ο Σπύρος Καπράλος.