Στους Πεταλιούς, το νησάκι στην άκρη του Ευβοϊκού Κόλπου, βρισκόταν η βίλα της εφοπλιστικής οικογένειας Καρνέση στην οποία δούλευε ο 70χρονος Αιγύπτιος που όλοι αποκαλούσαν «Άρη» και ο οποίος αιματοκύλησε την ναυτιλιακή εταιρεία της οικογενείας στην Γλυφάδα το πρωί της Δευτέρας (12/02) σκοτώνοντας την Μαρία Καρνέση, αδερφή του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση, τον γαμπρό του και έναν ακόμη εργαζόμενο της εταιρείας, και δίνοντας τέλος στο θρίλερ με τον αυτοπυροβολισμό του στο υπόγειο του κτηρίου της ναυτιλιακής εταιρείας.
Αυτό είναι το νησάκι στο οποίο δούλευε ο δολοφόνος και αυτόχειρας της Γλυφάδας, ένα νησάκι μοναδικής ομορφιάς που βρίσκεται απέναντι από τη Ραφήνα, στη γραμμή για Ανδρο και όπου έχουν φιλοξενηθεί προσωπικότητες του διεθνούς τζετ σετ, όπως η Μαρία Κάλλας, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, μέχρι και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ. Οι Πεταλιοί δικαιολογημένα χαρακτηρίζονται ως οι «ελληνικές Μαλδίβες».
Η κόντρα των οικογενειών Καρνέση – Εμπειρίκου
Η βίλα της εφοπλιστικής οικογένειας Καρνέση στους Πεταλιούς είναι σε κόντρα με τον γόνο μιας άλλης εφοπλιστικής οικογένειας, τον Μαρή Εμπειρίκο – τα δυο σπίτια είναι σε διαφορετικά νησιά, το ένα απέναντι από το άλλο. Η κόντρα αφορά την ιδιοκτησία της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί» και πριν από δύο χρόνια το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε τον Μαρή Εμπειρίκο και του απέδωσε το 50% της εταιρείας. Αλλά μάλλον αυτό δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας.
Το 1990 ένα τμήμα του νησιού πουλήθηκε στον Κλοντ Πικάσο, που μαζί με την αδελφή του Παλόμα διαμόρφωσαν εκεί τους παλιούς σταύλους σε ένα κατάλυμα μοναδικής ομορφιάς, εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική της Τοσκάνης. Τελικά αποφάσισαν να το πουλήσουν και η ιδιοκτησία -200 στρέμματα- πέρασαν στην οικογένεια Δαυίδ και ειδικότερα στην κόρη του Γιώργου Δαυίδ Νίκολα, με τίμημα που δεν έχει γίνει γνωστό. Όμως λίγο καιρό μετά η Νίκολα πέθανε και τα σχέδια για τη μεταμόρφωση του κτήματος «πάγωσαν».
Στο Χερσονήσι, το δεύτερο σε μέγεθος νησί του συμπλέγματος, δεσπόζει η άσπρη βίλα της οικογένειας Εμπειρίκου. Στο απέναντι νησί, στο Τραγονήσι, βρίσκεται η βίλα της οικογένειας Καρνέση.
Η πώληση στην οικογένεια Παπαληού
Το 1986 το 50% του Κτήματος Πεταλιοί ανήκε πλέον στον Μαρή Εμπειρίκο, ενώ το άλλο 50% το κατείχε η επίσης εφοπλιστική οικογένεια Παπαληού. Μετά από ένα δάνειο που κοκκίνησε, οι μετοχές πέρασαν στον εφοπλιστή Σπύρο Καρνέση και έτσι άρχισε η κόντρα με τον Εμπειρίκο.
Να σημειωθεί ότι ο Μαρής Εμπειρίκος δηλώνει μόνιμος κάτοικος του νησιού και έχει αποσυρθεί από τον εφοπλισμό και ασχολείται με τη φωτογραφία. Με τα νησιά δεν υπάρχει σύνδεση και ο μόνος τρόπος να τα προσεγγίσει κανείς είναι με ιδιωτικό σκάφος.
Η ιστορία των Πεταλιών
Η ιστορία των νησιών ξεκινάει από την Τουρκοκρατία, όταν τα νησιά ανήκαν στον Ομέρ Πασά της Καρύστου. Μετά την επανάσταση του 1821 η ιδιοκτησία του αναγνωρίστηκε ως νόμιμη και τη διατήρησε μάλιστα για μερικά χρόνια. Μετά πούλησε τα κτήματα στον Ιωάννη Παπαρηγόπουλο, πρόξενο της Ρωσίας στην Ελλάδα και σύμβουλο του Τσάρου που με τη σειρά του τα πούλησε σε Ρώσους ευγενείς, τους αδελφούς Σεβιένιν.
Το 1871 οι Σεβιένιν πούλησα τα νησιά στον βασιλιά της Ελλάδος Γεώργιο Α. Για την ακρίβεια μάλλον ήταν το δώρο του Τσάρου στο νέο βασιλιά για τον γάμο του με την πριγκίπισσα Ολγα που έγινε αργότερα βασίλισσα της Ελλάδας.
Μετά τη δολοφονία του βασιλιά τα νησιά πέρασαν στον πρίγκιπα Γεώργιο που με τη σειρά του τα πούλησε στην οικογένεια Εμπειρίκου.
Πώς ο επιστάτης αιματοκύλησε την εταιρεία της εφοπλιστικής οικογένειας Καρνέση
Μέχρι πρόσφατα, ο ένοπλος αιγυπτιακής καταγωγής εργαζόταν ως επιστάτης στο σπίτι της οικογένειας Καρνέση στους Πεταλιούς, ώσπου απολύθηκε για λόγο που παραμένει αδιευκρίνιστος. Σήμερα, ο «Άρης» άρπαξε μια καραμπίνα και παρακάμπτοντας τα συστήματα ασφαλείας, μπήκε στις εγκαταστάσεις από το πάρκινγκ, ανέβηκε στον ημιώροφο, όπου άνοιξε πυρ εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους και ενός δεύτερου ατόμου, που έσπευσε να βοηθήσει το στέλεχος. Έπειτα κινήθηκε στον δεύτερο όροφο, όπου πυροβόλησε και το τρίτο άτομο, μία γυναίκα.
Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και άντρες της ΕΚΑΜ, που μπήκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, αλλά και διαπραγματευτής προκειμένου να πείσει τον ένοπλο να παραδοθεί. Τελικά, λίγο πριν τις 12:00 έγινε γνωστό πως ο 70χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του, έχοντας αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, οι πρώτοι αστυνομικοί έφτασαν στην οδό Αρτεμισίου δύο λεπτά μετά την κλήση για επεισόδιο με πυροβολισμούς.
«Σε λιγότερο από δύο λεπτά έφτασαν αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης και της ομάδας ΟΠΚΕ, ενώ στη συνέχεια προσήλθε στο σημείο διαπραγματευτής και ομάδα ΕΚΑΜ, οι οποίοι πραγματοποίησαν επιχείρηση εντός του κτιρίου, απεγκλωβίζοντας εργαζόμενους από την εταιρεία. Ακολούθως, όπως διαπιστώθηκε, η έκνομη ενέργεια του δράστη είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τριών ατόμων, μεταξύ των οποίων και η ιδιοκτήτρια της εταιρείας. Ο δράστης, ο οποίος εργαζόταν για την οικογένεια, βρέθηκε νεκρός σε άλλο χώρο από τους τρεις νεκρούς της εταιρείας και δίπλα του το όπλο. Μάλλον είχε αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της η κα Δημογλίδου.