Μια εκδήλωση, που κέντρισε το ενδιαφέρον από τον τίτλο έως το πάνελ της, είχε ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο σούσουρο των τελευταίων μηνών στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο: ο Διονύσης Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης από το ΠΑΣΟΚ και η Εφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά καλούνται την Τρίτη να απαντήσουν στο ερώτημα «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;», προκαλώντας αμηχανία, ενόχληση, αλλά και περιέργεια στις τάξεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης – τι πραγματικά σημαίνει αυτή η εκδήλωση; Υπάρχει πιθανότητα οι συμμετέχοντες σ’ αυτήν, καλούμενοι και μόνο να απαντήσουν στην ερώτηση του τίτλου, να αμφισβητούν τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ;
Στην Κουμουνδούρου. Στον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζουν στον Τεμπονέρα πως, ενόψει, συνεδρίου, κάνει προσωπική κίνηση, ώστε να καταθέσει στον δημόσιο διάλογο τη δική του πλατφόρμα για την ανασύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ – η συνεδριακή διαδικασία που αναμένεται να γίνει, άλλωστε, δεν προβλέπει εκλογή ή αλλαγή οργάνων, οπότε η συμμετοχή του Τεμπονέρα στην εκδήλωση δεν αφορά την οργανωτική συσπείρωση, αλλά έχει να κάνει με τη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής στη βάση για τις προοδευτικές δυνάμεις, «στα μεγάλα προβλήματα» για την οποία μιλάει.
Ο Τεμπονέρας θεωρείται ήδη πόλος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο κόμμα του, ωστόσο τα όρια της σχέσης του με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν έχουν ξεπεραστεί, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αφήνει, σε χαλαρή διάθεση, τη συζήτηση που αφορά την εκδήλωση να εξελίσσεται μέχρι και την τοποθέτηση Τεμπονέρα την Τρίτη. Στο περιβάλλον του, η ενόχληση είναι δεδομένη για το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας – αφενός γιατί δεν ενημέρωσε το κόμμα για την εκδήλωση, η οποία στις αρχικές διαρροές παρουσιαζόταν ως πρωτοβουλία του, αφετέρου γιατί οι πληγές από τη διάσπαση είναι ακόμα νωπές και ο ίδιος κάθεται στο ίδιο τραπέζι με ένα πρόσωπο που πρωταγωνίστησε σ’ αυτήν, την Αχτσιόγλου. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και μια πιο κεντροαριστερή μερίδα στελεχών, που θυμάται τις αντιδράσεις όσων αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στη διεύρυνση.
Στη Χαριλάου Τρικούπη. Στο ΠΑΣΟΚ οι αντιδράσεις στελεχών με θεσμικό ρόλο, όπως ο Θανάσης Γλαβίνας και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ήταν πιο ήπιες για τη συμμετοχή Χριστοδουλάκη – παρότι αποδοκιμαστικές, αν μη τι άλλο, για την έλλειψη ενημέρωσης από τον βουλευτή της Ανατολικής Αττικής και για τον τρόπο που αυτή η εκδήλωση συμβάλει στον στόχο του ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί σε δεύτερη δύναμη στην Κεντροαριστερά.
Ο Χριστοδουλάκης, από τη δική του πλευρά, ξεκαθάρισε από τη μια πως θεωρεί «υποκριτική» τη συζήτηση για ενημέρωση, τη στιγμή που γίνονται δεκάδες εκδηλώσεις στις οποίες κανείς δεν ζητάει άδεια για να παραστεί, και από την άλλη πως η απάντηση για εκείνον στο ερώτημα του τίτλου είναι ξεκάθαρη («Το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης»), σημειώνοντας επί της ουσίας πως δεν έχει καμία διάθεση να παρεκκλίνει από τις θέσεις του κόμματός του.
Οι μοναδικοί που δεν δυσκολεύονται καθόλου από την εκδήλωση είναι οι εκπρόσωποι της Νέας Αριστεράς, με την Αχτσιόγλου να προσέρχεται στην εκδήλωση με διάθεση διαλόγου, αλλά και στηλίτευσης των «συναινετικών επιλογών» των ηγεσιών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ.
Τις αποστάσεις από την εκδήλωση επεσήμαναν με διαρροές δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου, ώστε να γίνει σαφές πως δεν έχουν καμία άμεση ή έμμεση ανάμειξη σ’ αυτές – δείγμα κι αυτό ενός στάτους κβο στην Κεντροαριστερά που δεν ταράσσεται με την εκδήλωση, με εμπλοκή δύο προσώπων από τις δύο πλευρές που έχουν κάποιον ευρύτερο ρόλο. Την Τρίτη οι θιασώτες της ιδέας μιας ενωμένης Κεντροαριστεράς απέναντι στη ΝΔ μάλλον θα απογοητευτούν – αυτό που φαίνεται πως θα μείνει, όμως, ενόψει της σκληρής αναμέτρησης των ευρωεκλογών (και μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων για τη θέση της κύριας αντιπολίτευσης), είναι το πρώτο σούσουρο.