Στην τραγωδία της Πύλου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης, παραθέτοντας απόσπασμα από την ομιλία του βουλευτή Κέρκυρας και τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξανδρου Αυλωνίτη.
Στο συγκεκριμένο απόσπασμα ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται στην τραγωδία της Πύλου, που άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες και πρόσφυγες. «Ο βουλευτής και τομεάρχης μας Αλέξανδρος Αυλωνίτης λέει τα αυτονόητα, που όμως στη χώρα μας δεν ακούγονται», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας ότι για τις «650 ψυχές ανοιχτά της Πύλου, κι όμως όλοι παριστάνουν ότι δεν υπήρξαν».
Καταληκτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι «ύστερα απορούμε γιατί το Ευρωκοινοβούλιο μάς καταδικάζει για ένα «κράτος δικαίου» που κοντεύει να γίνει φράση κενή περιεχομένου».
Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:
Ο βουλευτής και τομεάρχης μας Αλέξανδρος Αυλωνίτης λέει τα αυτονόητα, που όμως στη χώρα μας δεν ακούγονται.
650 ψυχές ανοιχτά της Πύλου, κι όμως όλοι παριστάνουν ότι δεν υπήρξαν.
Ύστερα απορούμε γιατί το Ευρωκοινοβούλιο μάς καταδικάζει για ένα «κράτος δικαίου» που κοντεύει να… pic.twitter.com/eDgNJ4zXDU
— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) February 13, 2024
Ναυάγιο της Πύλου: Ευθύνες στην Ελλάδα ρίχνει η Frontex για την τραγωδία
Ευθύνες στην αρμόδιες ελληνικές αρχές ρίχνει η Frontex για το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, τον Ιούνιο του 2023, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 650 μετανάστες.
Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής σε έκθεσή του, «φαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές απέτυχαν να κηρύξουν εγκαίρως επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και να αναπτύξουν επαρκή αριθμό κατάλληλων μέσων εγκαίρως για τη διάσωση των μεταναστών».
Προσθέτει, μάλιστα, πως «το Γραφείο (της Frontex) εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη πληροφοριών που παρείχαν οι ελληνικές αρχές στην έρευνά του, αλλά εξακολουθεί να αναμένει ενημερώσεις από τις εθνικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη».
Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η ίδια η Frontex βρίσκεται επίσης υπό έρευνα για τυχόν δικές της ευθύνες στην τραγωδία της Πύλου.
Μάλιστα, η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη, Έμιλι Ο’Ρέιλι, άνοιξε έρευνα ιδίας πρωτοβουλίας, με σκοπό να διευκρινίσει τον ρόλο της Frontex στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο μετά το ναυάγιο.
Τα συμπεράσματα της Frontex
Τη νύχτα της 13-14/06/2023, το υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος Adriana, που μετέφερε περίπου 750 μετανάστες από τη Λιβύη προς την Ιταλία, ανατράπηκε και στη συνέχεια βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Πύλου, στην ελληνική Ζώνη Έρευνας και Διάσωσης (SAR).
Το σκάφος αναφέρθηκε αρχικά από μια ΜΚΟ, που είχε επαφή με τους μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό, στο Ιταλικό Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιας Διάσωσης (MRCC). Το ιταλικό MRCC ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές και την Frontex.
Η Frontex απέστειλε ένα αεροσκάφος σταθερής πτέρυγας, το οποίο εντόπισε το σκάφος, υπερπλήρες αλλά πλέοντας αργά, γύρω στο μεσημέρι τοπική ώρα. Η Frontex δεν σημείωσε το σκάφος ως περίπτωση κινδύνου, ούτε εξέδωσε σήμα κινδύνου «Mayday».
Οι ελληνικές αρχές, υπεύθυνες για τον συντονισμό της βοήθειας, δεν κήρυξαν αρχικά κατάσταση έρευνας και διάσωσης.
Αντιθέτως, αργά το απόγευμα, αντλώντας υποστήριξη από εμπορικά πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή, οι ελληνικές αρχές προσπάθησαν να παράσχουν βοήθεια στο σκάφος Adriana, με τρόφιμα και νερό. Το πλοίο ανατράπηκε και βυθίστηκε νωρίς το πρωί της επόμενης ημέρας – σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες μεταναστών, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών ρυμούλκησής του από τις ελληνικές αρχές. 104 άνθρωποι διασώθηκαν από τη θάλασσα από την Ελληνική Ακτοφυλακή και εμπορικά πλοία, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 650.