Έφτασε η μέρα του κρίσιμου ραντεβού των αγροτών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που θα κρίνει εν πολλοίς τη συνέχεια ή μη των κινητοποιήσεών τους στην επικράτεια.
Η συνάντηση της 15μελής πανελλήνιας επιτροπής των μπλόκων και του Κυριάκου Μητσοτάκοη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:00. Ακολούθως ο πρωθυπουργός, στις 13:00, θα συναντηθεί με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).
Οι αγρότες προσέρχονται προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου διεκδικώντας μείωση του κόστους παραγωγής, συγκεκριμένα αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και πλαφόν της τιμής της κιλοβατώρας στα 7 λεπτά για το αγροτικό ρεύμα, καθώς και την καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές που έχουν υποστεί σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.
Ανάλογα με τις απαντήσεις που θα λάβουν, αφού επιστρέψουν στα μπλόκα για να συσκεφτούν, θα αποφασίσουν για το ποια μορφή θα πάρει αγώνας τους. Βέβαια, έχουν ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν.
Μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας υπογράμμισε ότι αγρότες αγωνίζονται για να ικανοποιηθούν αιτήματα που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν.
«Εμείς παλεύουμε τόσες ημέρες στον δρόμο για να ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε, όπως είναι το υψηλό κόστος παραγωγής που πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο πετρέλαιο, ένα πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα στα 7 λεπτά την κιλοβατώρα, να μειωθεί δηλαδή το κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα να πουλάμε το προϊόν μας σε τιμές που να το καλύπτουν. Πολλές φορές πουλάμε και κάτω από το κόστος παραγωγής», ανέφερε ο Ρίζος Μαρούδας.
Οι αγρότες θα εκπροσωπηθούν από μια 15μελή επιτροπή που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των μπλόκων της χώρας αλλά και διάφορους επαγγελματικούς κλάδους του πρωτογενή τομέα.
Τα ονόματα των αγροτών που αποτελούν την επιτροπή είναι τα εξής:
Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος)
Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς)
Νίκος Κούτρας (Πελοπόννησος)
Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα)
Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός)
Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ)
Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα)
Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα)
Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα)
Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής)
Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς)
Πώς προσέρχεται η κυβέρνηση στη συνάντηση
Η κυβέρνηση εν όψει της συνάντησης τονίζει ότι «ξύνει τον πάτο του βαρελιού» ώστε να ικανοποιηθούν όσα περισσότερα αιτήματα των αγροτών γίνονται.
«Έχουμε αναφέρει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα. Θα γίνει νομίζω ένας ουσιαστικός διάλογος. Η κυβέρνηση, προσωπικά ο πρωθυπουργός, όλα τα αιτήματα τα ακούμε με προσοχή. Θέλουμε πάντοτε οι αποφάσεις μας να είναι προς όφελος όλων των επαγγελματικών ομάδων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ερωτηθείς αν οι αγρότες επιμείνουν και κλείσουν δρόμους ανέφερε ότι η τήρηση του νόμου είναι υποχρέωση της Πολιτείας. «Δεν θεωρώ ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είμαστε αισιόδοξοι για την αυριανή συνάντηση», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι «διάλογος με κλειστούς δρόμους δεν μπορεί να γίνει».
Ο Παύλος Μαρινάκης είπε επίσης ότι το ζήτημα των αγροτών είναι πολυπαραγοντικό και αναφέρθηκε σε όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη μείωση του αυξημένου κόστους παραγωγής ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως π.χ. οι παράνομες ελληνοποιήσεις και γενικά θέματα της ΚΑΠ.
«Το πρόβλημα των αγροτών είναι σύνθετο και απαιτεί πολλές και τις ταχύτερα δυνατές λύσεις. Θα συνεχίσουμε βήμα βήμα», υπογράμμισε.