Μπόρις Ναντέζντιν
Παίζοντας με τη φωτιά
Οπως ακριβώς είχαν προβλέψει πολλοί, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας αρνήθηκε να εγγράψει ως υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου τον 60χρονο Μπόρις Ναντέζντιν, υποστηρίζοντας ότι εντόπισε «παρατυπίες» σε τουλάχιστον 9.000 από τις 105.000 υπογραφές στήριξης που αυτός είχε καταθέσει – ένα γνωστό, παλιό, δοκιμασμένο κόλπο ώστε να βγαίνουν από νωρίς εκτός οι πραγματικοί αντίπαλοι του Βλαντίμιρ Πούτιν, δημιουργώντας παράλληλα την ψευδαίσθηση μιας κούρσας.
Ο Ναντέζντιν, που υποσχόταν να τερματίσει το «μοιραίο λάθος» του Πούτιν στην Ουκρανία, να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, να ακυρώσει τους νόμους περί λογοκρισίας καθώς και τους νόμους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. «Συνέλεξα περισσότερες από 200.000 υπογραφές σε όλη τη Ρωσία», δήλωσε. «Τις ουρές στα κεντρικά μας γραφεία και τα σημεία υπογραφής τις είδε όλος ο κόσμος. Η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές είναι η πιο σημαντική πολιτική απόφαση της ζωής μου. Δεν κάνω πίσω». Με τη φωτιά παίζει.
Ρίσι Σούνακ
Η Ρουάντα και τα στοιχήματα
Να επεξεργάζεται τις αιτήσεις ασύλου στη Βρετανία, και να μη στέλνει τους αιτούντες στη Ρουάντα, αφού υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να παραβιαστούν εκεί τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, ακόμα και να υποστούν βασανιστήρια, κάλεσε χθες την κυβέρνηση Σούνακ, με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, η επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.
«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αναγνωρίζει μεγάλο μέρος του περιεχομένου αυτής της έκθεσης και πιστεύει ότι δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια το σημαντικό έργο που αναλαμβάνουμε για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των ατόμων υπό τη φροντίδα μας», ήταν η απάντηση. Δεν θα περίμενε κανείς τίποτε καλύτερο από έναν πρωθυπουργό που έβαλε στοίχημα 1.000 στερλίνες με έναν παρουσιαστή ότι τα πρώτα αεροπλάνα θα αναχωρήσουν για Ρουάντα πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές – και μετά το πήρε πίσω, εν μέσω σάλου, λέγοντας πως δεν είναι «άνθρωπος των στοιχημάτων».
Ιλάμ Αλίεφ
Πρόεδρος για πέμπτη φορά
Με το εντυπωσιακό ποσοστό του 92% των ψήφων επανεξελέγη, για πέμπτη φορά, πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν ο Ιλάμ Αλίεφ. Από μία έννοια, λογικό: το 2018, είχε επανεκλεγεί με ένα 86% και στο μεταξύ, τον Σεπτέμβριο, κατήγαγε στρατιωτική νίκη επί των αρμένιων αυτονομιστών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – να μην τα πάει ακόμα καλύτερα αυτή τη φορά; Για να σοβαρευτούμε, όπως κατήγγειλαν και οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, οι προχθεσινές εκλογές στο Αζερμπαϊτζάν διεξήχθησαν «χωρίς ανταγωνισμό», σε ένα «περιοριστικό περιβάλλον», που σημαδεύτηκε από «τη μεγάλη απουσία επικριτικών φωνών ή εναλλακτικών πολιτικών».
Τυπικά, βέβαια, υπήρχαν επτά υποψήφιοι, όλοι οι υποτιθέμενοι αντίπαλοι του Αλίεφ ωστόσο «τον είχαν υποστηρίξει στο κοντινό παρελθόν» ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξουθενωμένα από την πολυετή καταστολή, απείχαν και χαρακτήρισαν «φάρσα» τη διαδικασία, όπως και στις εκλογές του 2018. Λίγο – πολύ δηλαδή, ό,τι αναμένεται να γίνει και τον Μάρτιο στη Ρωσία. Αν και ο Πούτιν, ως εξυπνότερος, μάλλον θα κρατήσει το ποσοστό του χαμηλότερα.