Προσλήψεις 6.500 γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού δρομολογεί το υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων της χώρας αλλά και του ΕΚΑΒ, ενός ακόμη νευραλγικού πυλώνα του συστήματος υγείας που βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης. Μάλιστα, οι προκηρύξεις αυτές αναμένεται να «τρέξουν» εντός του 2024, ώστε να υλοποιηθεί η πρώτη φάση του ίδιου σχεδίου που θέλει έως το τέλος της τετραετίας το ΕΣΥ να αριθμεί 10.000 νέες προσθήκες στο έμψυχο δυναμικό του συνολικά.
Στο πλαίσιο αυτό, στόχος της ηγεσίας στην οδό Αριστοτέλους είναι οι προκηρύξεις να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς αλλά και με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ. Και αυτό διότι όπως σημειώνουν πηγές στα «ΝΕΑ» αποτελεί προϋπόθεση για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών αλλά και για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών σε τμήματα και κλινικές, οι θέσεις που θα προκηρυχθούν να είναι στοχευμένες.
Γι’ αυτό, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι προκηρύξεις το πιθανότερο είναι πως θα ανακοινώνονται τμηματικά, ανάλογα με τα κενά που προκύπτουν έπειτα από συνεννόηση με τις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ).
Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι «θα είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα προσλήψεων στο ΕΣΥ από την ίδρυσή του». Και πρόσθεσε με νόημα ότι οι ανάγκες δεν είναι οριζόντιες στο σύνολο της χώρας. «Αλλες είναι οι ελλείψεις στη Θεσσαλονίκη, άλλη έλλειψη στην Αθήνα, άλλη έλλειψη στην Κρήτη. Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν καθόλου ελλείψεις. Υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν και πληθώρα. Δεν είναι όμοια η κατανομή».
Το χρονοδιάγραμμα
Από τις πρώτες πάντως εκτιμήσεις, συνεπάγεται πως εντός του έτους από τις συνολικά 6.500 θέσεις που θα προκηρυχθούν οι 1.200 θα αφορούν μόνιμες θέσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Σύμφωνα, δε, με το σχετικό χρονοδιάγραμμα αυτές θα ανακοινωθούν σε τρεις φάσεις, έως τον επόμενο Δεκέμβριο. Παρ’ όλα αυτά, ο αντίλογος των εκπροσώπων των γιατρών στο ΕΣΥ είναι πως πολλές από τις θέσεις αυτές θα καλυφθούν από το επικουρικό προσωπικό, που ήδη υπηρετεί στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί σημαντική συρρίκνωση της «μαύρης τρύπας».
Εν τω μεταξύ υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την πλήρωση 775 μόνιμων θέσεων σε φορείς του υπουργείου Υγείας και στο γενικό νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης (με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου διάρκειας τριών ετών). Οι ειδικότητες που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων είναι ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) βοηθοί νοσηλευτών, βοηθοί φαρμακείου, βοηθοί Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων, μάγειροι, ηλεκτρολόγοι κ.ο.κ.
Είναι σημαντικό πάντως να σημειωθεί ότι παράλληλα αναζητούνται μέτρα ώστε τα δημόσια νοσοκομεία να γίνουν πιο ελκυστικά για το επιστημονικό προσωπικό, δεδομένου πως τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ένα κύμα παραιτήσεων από το ΕΣΥ αλλά και μια τάση μείωσης του ενδιαφέροντος κάλυψης κενών θέσεων.
Ενδεικτική ήταν η αναφορά του Α. Γεωργιάδη στο θέμα της υποστελέχωσης των αναισθησιολογικών τμημάτων. «Δέχομαι απολύτως ότι υπάρχει πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους και δουλεύουμε για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Οι γιατροί μας, που ιδιαιτέρως τους σέβομαι, γνωρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Εχει μεγάλη όξυνση τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και αυτή η όξυνση δυναμώνει και τη δική μας πίεση. Πολύ εύκολα μπορεί πια να βρει κάποιος δουλειά σε μια άλλη χώρα στην Ευρώπη ή στον ιδιωτικό τομέα με πολλαπλάσια χρήματα».
Ειδική αποζημίωση
Οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα μεταβαίνουν σε άλλο νομό, θα λαμβάνουν εφεξής επιπλέον ειδική αποζημίωση. Η αποζημίωση για τους γιατρούς θα ανέρχεται στο ποσό των 1.800 ευρώ για κάθε μήνα που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπως ανακοίνωσε από τη Βουλή, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Ο κ. Κεφαλογιάννης, ενημέρωσε – απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Μιχάλη Χουρδάκη – για τις αποσπάσεις ιατρικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε φορείς του ΕΣΥ και συμπλήρωσε ότι η σχετική ρύθμιση θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση.