Ο τύπος είναι έξυπνος. Πολύ έξυπνος, και χειρίζεται τα μέσα επικοινωνίας στα δάχτυλα του ενός χεριού. Βασικά είναι της κατηγορίας «παιδιά, όταν εσείς πηγαίνατε, εγώ είχα επιστρέψει». Για τον πρόεδρο Κασσελάκη ομιλώ. Ο οποίος έκανε την απόλυτη έκπληξη χθες το βράδυ: εκεί που κανένας δεν τον περίμενε, ξαφνικά εμφανίστηκε στην εκδήλωση του θεάτρου Αλφα, στρογγυλοκάθισε στην πρώτη σειρά και περίμενε να ακούσει τις απαντήσεις στο ερώτημα «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;». Τον περίμεναν; Οχι, δεν τον περίμεναν. Ούτε είχε ενημερώσει και κανέναν ότι θα βρεθεί στο ακροατήριο. Πολύ περισσότερο κανέναν από τους τρεις ομιλητές. Πήγε για να καπελώσει την εκδήλωση, να απαντήσει μόνο με την παρουσία του ότι αυτός είναι (λέμε τώρα) εκείνος που μπορεί να σταθεί απέναντι στον Μητσοτάκη, και τους έστειλε τους υπόλοιπους αδιάβαστους. Και εξ αυτών μερικούς πούρους παπανδρεϊκούς, οι οποίοι πήγαν για «εξέδρα» στον Μανώλη Χριστοδουλάκη, το τελευταίο πουλέν που προωθούν στη μετά Ανδρουλάκη εποχή.
Τον πρόεδρο Κασσελάκη τον ψιλογιούχαραν βέβαια, αλλά γι’ αυτόν μικρή σημασία είχε το γεγονός. Σημασία είχε ότι πέτυχε τον σκοπό του, όπως προαναφέρω, να καπελώσει την εκδήλωση και να εκμηδενίσει ακόμη μία φορά την Αχτσιόγλου, τον Τσακαλώτο και τους υπόλοιπους της Νέας Αριστεράς. Απίθανος τύπος, του βγάζω το καπέλο, πραγματικά…
Ψίχουλα στους αγρότες
Μπορεί να λύσει τα μπλόκα των αγροτών το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα που τους υποσχέθηκε ο Κυριάκος στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου; Κι αν αυτή είναι η λύση, τότε γιατί δεν την έδιναν πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις; Απάντηση δεν περιμένω, και δεν θα ήταν και σοφό να την περιμένω. Επειδή, αν ξεκινήσει αυτό το έργο, μετά θα πάμε σε άλλα επεισόδια του σίριαλ: όπως, ας πούμε, πόσο πρέπει να εξαθλιωθούν ακόμη οι αγρότες για να αποφασίσει μια κυβέρνηση (η συγκεκριμένη) να πάρει μια τέτοια απόφαση που, όσο να πεις, δεν είναι και πανάκεια γι’ αυτούς. Και θα εξηγήσω γιατί: όταν οι εταιρείες ενέργειας παρέχουν σήμερα στους πελάτες τους ρεύμα προς 12 και κάτι ψιλά την κιλοβατώρα, το να δώσεις στους αγρότες μια τιμή που είναι μόνο τρία λεπτά λιγότερο από την τιμή του εμπορίου, συγγνώμη, αλλά ακούγεται σαν να περιμένεις από μια ασπιρίνη να θεραπεύσει καρκινοπαθή. Ούτε το κόστος παραγωγής μειώνει δραστικά, ούτε τα κέρδη τους αυξάνει.
Τα αγροτικά ζητήματα θέλουν πακέτο μέτρων, σοβαρών μέτρων, για να πεις ότι κάνεις μια ισχυρή παρέμβαση στον χώρο. Αυτά που ακούστηκαν χθες ήταν ψιλή βροχή. Ειδικά δε για τους κατεστραμμένους αγροτοκτηνοτρόφους της Θεσσαλίας δεν είναι παρά ψίχουλα. Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ότι όχι να θεραπεύσουν δεν μπορούν την καταστροφή που έχουν υποστεί, ούτε το ελάχιστο δεν μπορούν να συνεισφέρουν στη βελτίωση της κατάστασής τους.
400 εκατ. ευρώ σε mall
Ευκαιρίας δοθείσης, ισχύει η καταγγελία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτα ότι ένα mall στην Αθήνα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 400 εκατομμύρια ευρώ και στη Θεσσαλία δεν υπάρχουν χρήματα για ένα φράγμα (στον ποταμό Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων) που θα λύσει τεράστια προβλήματα, όχι μόνο αποτροπής πλημμυρών, ύδρευσης στον Κάμπο; Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο και γιατί οι αρμόδιοι υπουργοί σωπαίνουν;
Το φράγμα στα Φάρσαλα είναι ύψους 230 εκατ. ευρώ, αλλά δεν επελέγη για να χρηματοδοτηθεί. Οπως μου είπε χθες το απόγευμα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας, όταν είχε συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, του είχε θέσει το θέμα και είχε λάβει καταφατική απάντηση.
Ο περιφερειάρχης διαμαρτύρεται ότι η Θεσσαλία αντιμετωπίζεται από την κεντρική διοίκηση ως «τρύπα στον χάρτη», παρά τις μεγάλες καταστροφές που έχει υποστεί από τη θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου, και τονίζει ότι η πολιτεία θα πρέπει να σκύψει με περισσότερο ενδιαφέρον πάνω από τα προβλήματά της.
Η απογοήτευση των αγροτών
Επανέρχομαι στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους αγρότες: θα τους δοθεί προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ, στα τέλη Μαρτίου. Μάλιστα. Αφού όμως, όπως προαναγγέλθηκε, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα ψηφιστεί άμεσα στη Βουλή, γιατί δεν τους δίνουν των ανθρώπων από τώρα τα χρήματα που τόσο έχουν ανάγκη; Γιατί πρέπει να δοθούν έπειτα από ενάμιση μήνα; Αλλωστε εκεί που είναι η τιμή των καυσίμων (σε ύψος, εννοώ), ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που εισπράττεται γενικά από όλους μας, στα καύσιμα, είναι σε δυσθεώρητα ύψη. Τόσο που να μπορεί να επιστραφεί από τώρα στους αγρότες. Μιλάμε για ένα υποπολλαπλάσιο, σχεδόν μηδαμινό σε σχέση με τα όσα εισπράττονται από όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι τους εμποδίζει να κάνουν αυτή τη χειρονομία καλής θέλησης στον αγροτικό κόσμο.
Τούτων δοθέντων, δεν αδικώ τους αγρότες που έφυγαν από τη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας απογοητευμένοι…
Τοξικό κλίμα
Εχουμε ξεφύγει τελείως, μου φαίνεται. Δεν πάει καθόλου καλά το πράγμα και δεν βλέπω να βελτιώνεται η κατάσταση. Κάτι οι ομοφοβικές επιθέσεις των Μπέου – Μουντζούρη, αυτών των εξαιρετικών «κυρίων», κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη. Κάτι το e-mail που στάλθηκε στον Δ. Μακρόπουλο την ώρα που βρισκόταν σε πάνελ εκπομπής, με φωτογραφία των παιδιών του, όλα δείχνουν ότι το πράγμα έχει πάρει διαστάσεις εκτροπής από κάθε παραδεκτό πλαίσιο λειτουργίας μιας κανονικής κοινωνίας. Δυστυχώς.
Και δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κάτι και τι είναι αυτό που μπορεί να γίνει. Αλλά επειδή ζήσαμε εκείνη την άθλια περίοδο των «αγανακτισμένων» της κάτω και της πάνω πλατείας Συντάγματος, δεν συμφωνείτε ότι είναι κρίμα να επιστρέψουμε πίσω σε εκείνο το τοξικό κλίμα; Δεν το αντέχει ο τόπος. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε απόλυτοι απέναντι σε αυτό. Και δεν είναι μόνο ευθύνη της πολιτείας, είναι και όλων των πολιτών που δεν θέλουν να επανέλθει ο τόπος σε εκείνες τις μίζερες εποχές.
Κόπηκε το «Μονόγραμμα»
Μία από τις καλύτερες εκπομπές λόγου που είχε ποτέ η ελληνική τηλεόραση ήταν το «Μονόγραμμα» του Γιώργου Σγουράκη. Ανέδειξε κατά τρόπο μοναδικό και τόσο πρωτοποριακό για την εποχή του προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών που τίμησαν τον τόπο και πήγαν τον πολιτισμό μας μερικά βήματα μπροστά. Θα χρειαζόταν μια ολόκληρη εφημερίδα για να καταγραφούν τα ονόματα της εγχώριας διανόησης που αποτύπωσε τόσο παραστατικά ο φακός του Σγουράκη, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στο έργο τους, αλλά και στους ίδιους ως ζωντανά κύτταρα της ελληνικής κοινωνίας. Ωστόσο αυτή η εκπομπή, όπως παρατήρησα τελευταία, μεταδίδεται πλέον σε επανάληψη από την κρατική τηλεόραση, και πιο συγκεκριμένα από την ΕΡΤ2. Ρώτησα γιατί συμβαίνει αυτό και η απάντηση με αιφνιδίασε αρνητικά: η διοίκηση της ΕΡΤ έχει «κόψει» πλέον όλες τις εκπομπές λόγου!
Να θεωρεί άραγε – η διοίκηση – ότι έχουμε εκπολιτιστεί επαρκώς, άρα δεν χρειάζονται εκπομπές όπως το «Μονόγραμμα»; Κάθε εξήγηση δεκτή…