Σε μια ακόμη κίνηση που θα ενισχύσει περαιτέρω την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο έπειτα από μία δεκαετία ρήξης, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να πουλήσει drones παραγωγής της στο Κάιρο.
«Η εξομάλυνση των σχέσεών μας είναι τόσο σημαντική ώστε να επιτρέψουμε στην Αίγυπτο να αποκτήσει ορισμένες τεχνολογίες. Εχουμε μια συμφωνία για την παροχή στην Αίγυπτο μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων τεχνολογιών», είπε ο Φιντάν μιλώντας στον σταθμό A Haber.
Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία. Οι δηλώσεις του Φιντάν, όμως, έγιναν λίγο πριν από την επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κάιρο αύριο Τετάρτη.
Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αίγυπτο από το 2011, όταν ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας. Οι δύο χώρες σχεδόν διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις πριν από μία δεκαετία, όταν ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, τότε υπουργός Αμυνας της Αιγύπτου, ανέτρεψε με στρατιωτικό πραξικόπημα τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, σύμμαχο της Τουρκίας και μέλος του κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Τότε ο Ερντογάν είχε πει ότι δεν θα μιλούσε «ποτέ σε κάποιον» όπως ο Σίσι, ο οποίος το 2014 έγινε πρόεδρος του πολυπληθέστερου έθνους του αραβικού κόσμου.
Διαδικασία προσέγγισης
Τα πρώτα σημάδια ότι κάτι άλλαζε στις σχέσεις Αγκυρας – Καΐρου εμφανίστηκαν τον Μάιο του 2021, όταν τουρκική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Αίγυπτο προκειμένου να συζητήσει μια πιθανή εξομάλυνση.
Τον Νοέμβριο του 2022 ο Ερντογάν και ο Σίσι έδωσαν τα χέρια στο Κατάρ σε μια κίνηση που η αιγυπτιακή προεδρία χαρακτήρισε ως μια νέα αρχή στις σχέσεις τους. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά έπειτα από τους δύο καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία, καθώς και τη γειτονική Συρία, τον Φεβρουάριο του 2023.
Η εξομάλυνση των σχέσεων οδήγησε σε αμοιβαίο διορισμό πρεσβευτών των δύο χωρών τον περασμένο Ιούλιο.
Η αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αίγυπτο ολοκληρώνει αυτή τη μακρά διαδικασία προσέγγισης, με τους αναλυτές να βλέπουν αμοιβαία συμφέροντα σε αυτήν – πόσω μάλλον σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς να μαίνεται και την Αίγυπτο να διαδραματίζει, από κοινού με το Κατάρ, στρατηγικό διαμεσολαβητικό ρόλο.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας διαφημίζει και προωθεί την τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) της χώρας του σε κάθε ταξίδι που κάνει στο εξωτερικό. Τεχνολογία την οποία έχει αναπτύξει η εταιρεία Baykar – πρόεδρος της οποίας είναι ο γαμπρός του Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ – και η οποία εξάγεται σε περισσότερες από 30 χώρες.
Τα drones που αναπτύχθηκαν από την Baykar έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη δημοτικότητα αφότου χρησιμοποιήθηκαν εκτός από την Ουκρανία και σε συγκρούσεις στο Αζερμπαϊτζάν και τη Λιβύη.
Σχεδόν σε όσες χώρες επισκέπτεται ο Ερντογάν, ακολουθούν υπογραφές συμφωνίας εκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία Baykar. Τον Ιούλιο η Baykar υπέγραψε συμφωνία με τη Σαουδική για μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης Bayraktar Akıncı (UCAV).
Η συμφωνία ήταν η μεγαλύτερη αμυντική σύμβαση εξαγωγής στην ιστορία της Τουρκίας. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για την αξία της συμφωνίας, αλλά υπήρχαν αναφορές ότι το ύψος της φθάνει τα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στο μεταξύ, σε τηλεοπτική δήλωση, ο Ερντογάν είπε χθες ότι στη συνάντησή του με τον Αλ Σίσι κορυφαίο θέμα θα είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, όπως και «μια σειρά από άλλα θέματα που αφορούν την οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό, την ενέργεια και την άμυνα».
- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την κλήρωση του Ολυμπιακού – Το νέο format και οι υποψήφιοι αντίπαλοι
- Χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη από τις δημοσιεύσεις του Παναγιωτόπουλου ζητά το πρώτο θύμα
- Θυμάστε τους κλέφτες από το Home Alone; – Δείτε πώς είναι σήμερα ο «Μαρβ» – Έπαθαν πλάκα όταν έμαθαν με τι ασχολείται