Την «τιμητική» της είχε η υπόθεση των υποκλοπών σε ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ του BBC World Service με τίτλο «Reporting Greece». Το οποίο περιλαμβάνει δηλώσεις δημοσιογράφων που ανακάλυψαν πως βρίσκονται υπό παρακολούθηση, αυτών που ερεύνησαν την υπόθεση, της εισηγήτριας της σχετικής εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου Σόφι Ιντ’ Βελντ αλλά και του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Ο οποίος διέψευσε πλήρως κάθε σχέση με την υπόθεση και κάθε στοιχείο που έχει δημοσιευτεί στον Τύπο, τονίζοντας ότι «δεν έχει προκύψει τίποτα από τη δικαστική έρευνα» και ότι «ο ρόλος του στην επίβλεψη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) ήταν περιορισμένος σε στρατηγικές αποφάσεις». Υπογράμμισε δε ότι «δεν είχε καμία γνώση παρακολουθήσεων δημοσιογράφων» και ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν απέκτησε ποτέ το Predator ή άλλο παρόμοιο λογισμικό και φυσικά δεν είχα σχέση με τη χρήση του από οποιονδήποτε». Τέλος, διέψευσε και ότι είχε επιχειρηματική σχέση με τους δυο έλληνες επιχειρηματίες που συνδέονται με την εισαγωγή του Predator στη χώρα μας.
Εξελίξεις από το ΕΔΔΑ
Ενας εκ των παρακολουθούμενων ήταν και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Ο όποιος, όπως σας είχα εγκαίρως ενημερώσει, έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κατά του ελληνικού Δημοσίου κι η προσφυγή έγινε δεκτή τον περασμένο Ιανουάριο. Πληροφορούμαι, λοιπόν, ότι υπάρχουν εξελίξεις καθώς το ΕΔΔΑ, ακολουθώντας την τυπική διαδικασία του, επικοινώνησε με τους διαδίκους, προτείνοντας είτε να λυθεί το ζήτημα εξωδικαστικά, με την καταβολή του ποσού των 8.500 ευρώ (το σύνηθες ποσό που υποδεικνύει, μου λένε οι πηγές μου) ως αποζημίωση από το Δημόσιο στον Κουκάκη για ηθική βλάβη και δικαστικά έξοδα. Είτε η υπόθεση να πάρει τον δρόμο για το ακροατήριο. Οπως και θα συμβεί, λένε οι πληροφορίες μου.
Παρέμβαση του Αρείου Πάγου
Απαντήσεις αναμένεται να δώσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, που συνεδριάζει αύριο υπό την πρόεδρο Ιωάννα Κλάπα, ύστερα από όσα διαλαμβάνονται στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανώτατοι δικαστές θα περιοριστούν αυστηρά και μόνο στα ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία της κι αναμένεται να στηλιτεύσουν αναφορές που έρχονται να προκαταλάβουν την κρίση των ελλήνων δικαστών σε μια σειρά από σοβαρές έρευνες, όπως αυτές που αφορούν την υπόθεση των υποκλοπών και τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών στην τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς. Το μήνυμα που αναμένεται να εκπέμψει ο Αρειος Πάγος, όπως επισημαίνουν οι ίδιες δικαστικές πηγές, δεν θα έχει πολιτική χροιά, ούτε συγκρουσιακή διάθεση με άλλους θεσμούς, αλλά θα στοχεύει στην υπεράσπιση του συνταγματικού ρόλου της Δικαιοσύνης.
«Θεσμικός κατήφορος»
Σημειώνω ότι σε ιδιαίτερα αιχμηρό ύφος σχολίασε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ τις εξελίξεις για το ζήτημα των υποκλοπών, με αφορμή τις αντιδράσεις για το ψήφισμα της Ευρωβουλής και το αφιέρωμα του BBC που σας γράφω πιο πάνω. «Η αλήθεια είναι αυταπόδεικτη», καταλήγει η ανακοίνωση, «με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, η χώρα έχει οδηγηθεί σε έναν πρωτοφανή θεσμικό κατήφορο και έχει γίνει δακτυλοδεικτούμενη σε όλη την Ευρώπη».
Σε αναστολή για τον σέρβερ
Σε αναστολή έθεσε το ΕΚΠΑ διοικητικό υπάλληλο που δήλωσε δημόσια ότι είχε εμπλοκή στο «ρίξιμο» του σέρβερ και τη διακοπή της λειτουργίας του Κέντρου Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου του πανεπιστημίου. Οπως έγινε γνωστό, προηγήθηκε εντολή του πρύτανη Γεράσιμου Σιάσου για διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με κλήση εμπλεκομένων, ενώ έχει ενημερώσει για τις αποφάσεις του και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πανεπιστημίου, το πειθαρχικό μέτρο εις βάρος του υπαλλήλου κρίθηκε απαραίτητο καθώς η διακοπή της λειτουργίας του σέρβερ είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν εξετάσεις μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου την περασμένη Δευτέρα. Το σύστημα, πάντως, έχει αποκατασταθεί πλήρως.
Τελευταίο αντίο
Πλήθος κόσμου, πολιτικοί σύντροφοι αλλά και «αντίπαλοι», συνάδελφοι, φίλοι και ψηφοφόροι κατέκλυσαν χθες τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κεφαλάρι για να αποχαιρετίσουν τον γιατρό και βουλευτή Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκο. Περιττό να πω ότι το «παρών» έδωσε το «όλον ΠΑΣΟΚ», από τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Χάρη Δούκα, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Φιλίππο Σαχινίδη, τον Δημήτρη Μάντζο, τον Χρήστο Πρωτόπαππα και τον Κώστα Σκανδαλίδη ως τον Μιλτιάδη Παπαιωάννου, τον Κώστα Λαλιώτη. Και, φυσικά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο, με τους οποίους τον ένωνε βαθιά προσωπική φιλία, τη Σοφία Σακοράφα και τον Γιώργο Λιάνη.