Καμάλα Χάρις

Δηλώνει έτοιμη να πάρει τα ηνία

«Είμαι έτοιμη να υπηρετήσω. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό»: έτσι απάντησε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της «Wall Street Journal» αν οι ανησυχίες των αμερικανών ψηφοφόρων για την ηλικία του Τζο Μπάιντεν σημαίνουν ότι πρέπει να τους πείσει πως είναι έτοιμη να ηγηθεί, αν χρειαστεί, στη θέση του. Η συνέντευξη δόθηκε δύο ημέρες πριν δημοσιοποιήσει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Χερ εκείνο το πόρισμα – δηλητήριο για τα διαβαθμισμένα έγγραφα, από την περίοδο της αντιπροεδρίας του, που βρέθηκαν στην κατοικία και το γραφείο του Μπάιντεν, αποφασίζοντας μεν να μην του ασκηθούν διώξεις, αλλά χαρακτηρίζοντάς τον «ηλικιωμένο με ασθενή μνήμη».

Οπως και ο ίδιος ο Μπάιντεν, έτσι και η Χάρις έσπευσε να καταγγείλει την έκθεση ως πολιτικά υποκινούμενη, διαβεβαιώνοντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι απόλυτα ικανός. Σύμφωνα, ωστόσο, με νέα δημοσκόπηση, ένα 78% των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο 81χρονος Μπάιντεν είναι υπερβολικά μεγάλος για να κυβερνάει.

Ντόναλντ Τραμπ

Θέλει αλλαγές στο ΝΑΤΟ

Τι κι αν η δήλωσή του πως «θα ενθάρρυνε» τη Ρωσία να επιτεθεί στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που δεν ξοδεύουν αρκετά για τις στρατιωτικές τους δαπάνες προκάλεσε σάλο; Για τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν υπάρχει αρνητική δημοσιότητα, υπάρχει μόνο η εκλογική του βάση, που θα τον επευφημούσε ακόμα και αν έλεγε πως η Ουκρανία ανήκει δικαιωματικά στον Πούτιν. Απορρίπτοντας τις επικρίσεις, ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως στη διάρκεια της θητείας του έκανε το ΝΑΤΟ «ισχυρό». Παράλληλα, ένας σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του, ο απόστρατος υποστράτηγος Κιθ Κέλονγκ, ανέλαβε να πείσει πως ο Τραμπ μιλάει σοβαρά: σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Reuters, ο Κέλονγκ δήλωσε πως αν ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, θα πιέσει ώστε να γίνουν αλλαγές στο ΝΑΤΟ και να πάψει να δικαιούται συλλογική προστασία, βάσει του άρθρου 5 της ιδρυτικής του συνθήκης, όποιο κράτος-μέλος δεν αφιερώνει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ του στην άμυνα.

Ζαΐρ Μπολσονάρο

Ζητά συμβολική επίδειξη ισχύος

Μιας που μιλάμε για τον Τραμπ, ας πούμε δυο λόγια και για τον καλό του φίλο, Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, που κατηγορείται ότι οργάνωνε πραξικόπημα με σκοπό να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2022, ζήτησε από τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν στις 25 Φεβρουαρίου σε μία «ειρηνική συγκέντρωση» στο Σάο Πάολο, προκειμένου να υπερασπιστεί, λέει, «το δημοκρατικό μας κράτος δικαίου» και να κάνει, λέει, μία «συμβολική επίδειξη ισχύος». Ο ακροδεξιός πρώην λοχαγός έχει ήδη στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα έως το 2030, λόγω κατάχρησης εξουσίας, ενώ βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών ερευνών, αν και παραμένει επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Την περασμένη Πέμπτη, υποχρεώθηκε να παραδώσει το διαβατήριό του ενώ τέσσερις πρώην συνεργάτες του συνελήφθησαν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το πραξικόπημα σχεδιαζόταν πολύ πριν από τις 8 Ιανουαρίου του 2023, όταν ένας φιλομπολσοναρικός όχλος εισέβαλε σε κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια, δυσαρεστημένος από τη νίκη του Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.