Με δεδομένο πως το Σάββατο επέστρεψε στη Γη ο πρώτος τούρκος αστροναύτης Αλπέρ Γκεζεραβτζί, κάτι που έλαβε πολύ μεγάλη δημοσιότητα στη γειτονική χώρα με τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συναντά τον αστροναύτη και να τον συγχαίρει, αμέσως τέθηκε επί τάπητος το θέμα του πού βρίσκονται οι δύο χώρες Ελλάδα και Τουρκία. Και αν μετά την προσχώρηση της Ελλάδας στις «Συμφωνίες Αρτεμις» μπορούμε να μιλάμε για «κούρσα» των δύο χωρών και στο Διάστημα. «ΤΑ ΝΕΑ» απευθύνθηκαν στον πλέον αρμόδιο για το θέμα αυτό, τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος Ιωάννη Δαγκλή.
Υπάρχουν κάποιες πρακτικές υποχρεώσεις της χώρας από την προσχώρηση στις «Συμφωνίες Αρτεμις»; είναι ένα πρώτο ερώτημα. «Πρακτικές υποχρεώσεις όχι, δεν θα το έλεγα πως έχουμε. Κάποιες δεσμεύσεις ή υποχρεώσεις να συνεισφέρουμε κάποια συστήματα ας πούμε τεχνολογικά ή κάτι άλλο γιατί οι “Συμφωνίες Αρτεμις” είναι πρωτίστως ή θα τις χαρακτήριζα εγώ πολιτικές συμφωνίες».
Οπως μας εξήγησε ο Δαγκλής, πρόκειται επί της ουσίας για μια συμφωνία «καλών πρακτικών» που διέπουν την εξερεύνηση του Διαστήματος. Η συμφωνία του ΟΗΕ για την ειρηνική χρήση του Διαστήματος έχει να ενημερωθεί από το 1967 και δυστυχώς δεν υπάρχει συμφωνία για την επέκτασή της από όλα τα κράτη. Οι «Συμφωνίες Αρτεμις» για παράδειγμα προβλέπουν ότι θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαία πληροφόρηση των κρατών που δραστηριοποιούνται στη Σελήνη. Στόχος να μειωθούν οι όποιοι κίνδυνοι εμφανιστούν στις επιχειρήσεις ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη. Το όνομα των Συμφωνιών παραπέμπει στο όνομα που έχει δώσει η NASA στην επιχείρηση επιστροφής στη Σελήνη και είναι η συνέχεια του προγράμματος «Απόλλων» που πήγε τον άνθρωπο στο φεγγάρι στις δεκαετίες του ’60 και του ’70.
Απόφαση Ερντογάν
«Η πτήση του τούρκου αστροναύτη ήταν γνωστή εδώ και μήνες γιατί υπάρχει ένα δεδηλωμένο ενδιαφέρον του τούρκου προέδρου για το Διάστημα και έχουμε δει τη δραστηριοποίηση της γείτονος χώρας σε θέματα διαστημικά τα τελευταία λίγα χρόνια, οπότε ήταν το αποτέλεσμα μιας πολιτικής απόφασης του ηγέτη της χώρας, κάτι το οποίο θεωρώ πως πρέπει το λάβουμε σοβαρά υπόψη και εμείς σε όλα τα επίπεδα. Τουλάχιστον στο επίπεδο της χρήσης δορυφορικών εργαλείων για συλλογή πληροφοριών παρατήρησης της Γης έχει ληφθεί η απόφαση. Υπάρχει απόφαση δηλαδή της ελληνικής κυβέρνησης να αποκτήσουμε εθνικό σύστημα παρατήρησης της Γης και είναι στη φάση υλοποίησης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, είπε ο Δαγκλής σχολιάζοντας το τουρκικό επίτευγμα. Η Ελλάδα ακόμα δεν έχει στείλει ακόμα αστροναύτη στο Διάστημα, αν και όπως μας τόνισε ο Δαγκλής, έχει κυρίως συμβολική αξία επισημαίνοντας ωστόσο πως:
«Θεωρώ πως από πλευράς συμβολισμού, ναι, θα ήταν σημαντικό για τη χώρα μας». Πιο σημαντικό για μια χώρα είναι να έχει δική της πληροφόρηση από δικούς της δορυφόρους και σε αυτό η Ελλάδα προχωρά. Είναι σε καλό δρόμο ειδικότερα καθώς έχει γίνει ο σχεδιασμός και σε περίπου δύο χρόνια η Ελλάδα θα διαθέτει τα δικά της συστήματα παρατήρησης της Γης».