Μετά τον Β΄ΠΠ, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, καλλιεργήθηκε έντεχνα η αντίληψη του «καλού και «αξιόμαχου» γερμανικού στρατού. Σήμερα, ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς αναλυτές στις ΗΠΑ επιχειρεί το ίδιο -ακόμα πιο έντονα- για τον στρατό του Ισραήλ.
Πριν λίγες μέρες εντοπίστηκε στη Γάζα η 6χρονη Παλαιστίνια Χιντ Ρατζάμπ, που αγνοούνταν για 12 ημέρες. Το κοριτσάκι είχε… δολοφονηθεί. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, ισραηλινά άρματα μάχης βομβάρδισαν σκόπιμα το ασθενοφόρο μόλις έφτασε στην περιοχή που ήταν το κορίτσι, ενώ είχε προηγηθεί επικοινωνία φορέα και ισραηλινών δυνάμεων.
Ακόμα και ο εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, ασυνήθιστα συγκινημένος, ζήτησε από τις ισραηλινές αρχές να διερευνήσουν άμεσα το περιστατικό και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.
Για τον εβραϊκής καταγωγής όμως Έντουαρντ Λούτβακ, διακεκριμένο στρατιωτικό αναλυτή που έχει συμβουλεύσει ουκ ολίγες φορές εταιρείες και αμερικανικές κυβερνήσεις, όλα αυτά δεν φαίνεται να έχουν σημασία.
Μόνοι φοιτητές πιστεύουν τέτοια πράγματα
Σε ανάλυσή του, στο εβραϊκό περιοδικό Tablet, ο Λούτβακ -βετεράνος του πολέμου των Έξι Ημερών (1967)- όχι μόνο πλέκει το εγκώμιο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων για την πρόοδό του, αλλά υποτιμά όσους πιστεύουν όσα λέγονται για τους αθώους Παλαιστινίους που εξοντώνονται από τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς.
Όπως λέει χαρακτηριστικά, αυτές τις κατηγορίες ότι οι Ισραηλινοί σκοτώνουν αθώους πολίτες τις πιστεύουν μόνο φοιτητές της αφρόκρεμας των Πανεπιστημίων των ΗΠΑ!
«Αντίθετα με τις κατηγορίες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να πιστέψουν μόνο φοιτητές με ακριβή μόρφωση των ΗΠΑ, οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν σκοτώνουν σκόπιμα αθώους πολίτες που κάνουν τις δουλειές τους» και «επομένως, οι μαχητές της Χαμάς μπορούν να είναι τέλειοι πολίτες που περπατούν δίπλα σε γυναίκες και παιδιά μέχρι τη στιγμή που θα μπουν στη σωστή πόρτα για να πάρουν προετοιμασμένα όπλα και να βγουν πυροβολώντας». Μήπως σε αυτό το σημείο ο αναλυτής δίνει το πράσινο φως να πυροβολείται ακόμα και όποιος/α είναι απλά ύποπτος αδιάκριτα;
Ατυχώς όμως για τον ίδιο, διαψεύδεται τόσο από την πραγματικότητα, όσο και από το ίδιο το Διεθνές Δικαστήριο, σύμφωνα με το οποίο οι κατηγορίες περί γενοκτονίας έχουν βάση. Το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε εύλογο το Ισραήλ να έχει παραβιάσει τη διεθνή συνθήκη -επίσημα γνωστή ως Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας- και διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τις σχετικές παραβιάσεις. Άραγε οι δικαστές είναι… φοιτητές;
Ο Λούτβακ εκθειάζει τα ισραηλινά όπλα για το κατόρθωμά τους να εξοντώσουν τους 10.000 από τους περίπου 30.000 μαχητές της Χαμάς με μόλις 570 απώλειες Ισραηλινών ένστολων. «Η εντυπωσιακή αναλογία 1 προς 50, που πέτυχε ο Ισραηλινός Στρατός στη μάχη με τη Χαμάς στη Γάζα είναι ακόμη πιο σημαντικός από τους λόγους» που τα έχουν καταφέρει τόσο καλά οι Ισραηλινοί.
«Είναι δίκαιο να συμπεράνουμε από ειδήσεις ότι οι πολύ καινοτόμες μέθοδοι του Ισραήλ για επιτήρηση, διείσδυση και καταστροφή των τούνελ της Χαμάς ήταν αξιοσημείωτα και απροσδόκητα επιτυχείς» λέει ο Λούτβακ.
Όλα αυτά μάλιστα τα κατάφεραν δίχως να χρησιμοποιήσουν τα φονικά αμερικανικά πυροβόλα των 155 mm και την αεροπορία από «σεβασμό» στις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και για να μην υπάρξουν «παράπλευρες απώλειες»!
«Όλα αυτά κάνουν ακόμη πιο αξιοσημείωτη την επιτυχία του Ισραήλ στις μέχρι σήμερα μάχες» τονίζει και εξηγεί ότι ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι «γνωστός σε όλους: Ο ισραηλινός στρατός παραμένει προσηλωμένος στη βρετανική μέθοδο της εντατικής και παρατεταμένης ατομικής εκπαίδευσης για τους στρατιώτες του πριν από την εκπαίδευσή τους στη μονάδα».
Όπως αναφέρει ο Λούτβακ, οι Ισραηλινοί μπορούν να προωθούνται αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης πεζή και να καθοδηγούνται από τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες των διοικητών τους, οι οποίοι παρακολουθούν την κίνησή τους και οποιωνδήποτε εχθρών κοντά τους με τις κάμερες των minidrones.
Ένας αντίλογος στον Λούτβακ
Η πραγματικότητα όμως δεν είναι και τόσο ρόδινη όπως την παρουσιάζει ο επιφανής αναλυτής.
Όσον αφορά στους στρατιωτικούς στόχους, ενώ λοιπόν οι Ισραηλινοί διέλυσαν το 33% των κτιρίων μιας περιοχής με το μέγεθος της Άνδρου –κάτι που δεν ενδιαφέρει τον Λούτβακ– δυσκολεύονται χαρακτηριστικά να καταστρέψουν τις στρατιωτικές υποδομές της Λωρίδας της Γάζας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, μέχρι τα τέλη του Ιαναουαρίου, έως και το 80% των μεγάλων σηράγγων της Χαμάς παρέμενε άθικτο, εμποδίζοντας τους κεντρικούς πολεμικούς στόχους του Ισραήλ.
Όσον αφορά την εκπαίδευση των Ισραηλινών στρατιωτών, οι Ισραηλινοί αντιμετωπίζουν προβλήματα εγκράτειας και πειθαρχίας. Όπως έχει αναφέρει στο Foreign Policy ο Ράφαελ Κοέν, στέλεχος της δεξαμενής σκέψης RAND, το Ισραήλ δεν έχει τους ίδιους δομικούς περιορισμούς με τους στρατιώτες των ΗΠΑ και άλλων κρατών. Οι 20αρηδες Ισραηλινοί αξιωματικοί τείνουν να είναι νεότεροι από τους Αμερικανούς ομολόγους τους, γεγονός που συνδέεται με την χαλαρή εφαρμογή του στρατιωτικού πρωτοκόλλου.
Είναι γεγονός ότι οι Ισραηλινοί αξιωματικοί -από υπολοχαγούς έως συνταγματάρχες- αποτελούν περίπου το 1/4 όλων των απωλειών των Ισραηλινών! Έτσι όταν ένας διοικητής απομακρύνεται από τη μάχη «η γενναιότητα μπορεί να μετατραπεί σε θράσος» αναφέρει ο Κοέν ο οποίος έχει τονίζει περιστατικά «όπου ξεφεύγουν των βασικών ενστίκτων των στρατιωτών» που οδηγεί σε ζητήματα πειθαρχίας.
Ο Λούτβακ αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί δεν χρησιμοποίησαν την αεροπορία για να μην προκαλέσουν παράπλευρες απώλειες. Μάλλον όμως και αυτή η θέση είναι κάπως προβληματική. Mέχρι το τέλος του 2023, σχεδόν τα μισά από τα πυρομαχικά αέρος-εδάφους που χρησιμοποίησε το Ισραήλ στη Γάζα ήταν οι γνωστές ως «χαζές βόμβες», σύμφωνα εκτιμήσεις της CIA. Ειδικότερα, περίπου το 40-45% από τα 29.000 πυρομαχικά που χρησιμοποίησε το Ισραήλ δεν ήταν έξυπνα.
Μπορούν να στοχευθούν μόνο στρέφοντας το αεροσκάφος πριν από την απελευθέρωση και μπορούν να απομακρυνθούν 50 έως 100 μέτρα από το σημείο στόχευσής τους.
Οι «χαζές βόμβες» μπορούν να ασχοχήσουν έως και 100 μέτρα! Για το Ισραήλ, μπορεί να είναι αποδεκτό να σκοτώνονται Παλαιστίνιοι πολίτες με ανακριβείς βομβαρδισμούς, αλλά όχι Ισραηλινοί στρατιώτες. Το αποτέλεσμα λοιπόν ήταν πως μόνο μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου 2023, ο 1 στους 8 Ισραηλινούς στρατιώτες έπεσαν από φιλικά πυρά, δηλαδή βομβαρδισμούς.
Σύμφωνα με απόστρατο στρατηγό, βετεράνο των μαχών στη Φαλούτζα το 2004 που μίλησε στο Aljazeera, ο τρόπος που διεξάγει την στρατιωτική επιχείρηση σε αστικό πεδίο (MOUT) το Ισραήλ οδηγεί ακόμα πιο έντονα σε περισσότερους θανάτους Ισραηλινών από δικούς τους.
Στις 12 Δεκεμβρίου 2023, η στρατιωτική διοίκηση παραδέχτηκε ότι από τους 105 στρατιώτες που σκοτώθηκαν μέχρι τότε, οι 20 σκοτώθηκαν από «φιλικά πυρά» και άλλα περιστατικά που αφορούσαν Ισραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν μεταξύ τους.
Από αυτούς τους 20 στρατιώτες, οι 13 πέθαναν από βόμβες της ισραηλινής αεροπορίας, είτε λόγω εσφαλμένης αναγνώρισης και τοποθεσίας των στρατευμάτων είτε από βόμβες που έπεσαν πολύ μακριά από το σημείο στόχευσης.
H Βέρμαχτ και τα SS πράγματι κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τη Μόσχα, να υποτάξουν όλη την Ευρώπη ακόμα και να όχι μόνο. Αλλά δίχως να ενδιαφερθούν για τις απώλειες αμάχων. Όταν όμως ένας στρατός του 21ου αιώνα πασχίζει να ελέγξει μια περιοχή σαν την Άνδρο, θανατώνοντας 28.000 ανθρώπους σε 4 μήνες, που ακριβώς έγκειται το αξιοσημείωτο;