Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας μπήκε στη λίστα της ρωσικής κυβέρνησης με τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα, στην οποία περιλαμβάνονται ο υφυπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Ταϊμάρ Πέτερκοπ και ο υπουργός Πολιτισμού της Λιθουανίας Σιμόνας Κάιρις. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Κάλας καταζητείται για εχθρικές ενέργειες κατά της Ρωσίας και για «βεβήλωση της ιστορικής μνήμης». «Πρόκειται για ανθρώπους που προβαίνουν σε εχθρικές ενέργειες κατά της ιστορικής μνήμης και της χώρας μας», πρόσθεσε.
Ρωσική πηγή ασφαλείας ανέφερε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι οι τρεις πολιτικοί διώκονται για «καταστροφή μνημείων σοβιετικών στρατιωτών» στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Κάλας υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 και είναι μια από τις ισχυρότερες φωνές στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ υπέρ της παροχής περισσότερων όπλων στην Ουκρανία. Χθες, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας, η 46χρονη πολιτικός δήλωσε πως δεν φοβάται και δεν πρόκειται να σιωπήσει, αλλά θα συνεχίσει να προσφέρει την υποστήριξή της στο Κίεβο.
Πέρασε από τη Γερουσία το πακέτο βοήθειας
Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, πέρασε από τη Γερουσία με ευρεία και διακομματική πλειοψηφία 70 ψήφων υπέρ έναντι 29 κατά, το αναθεωρημένο πακέτο εξωτερικής βοήθειας προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, συνολικού ύψους 95 δισ. δολαρίων. Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι στο συγκεκριμένο σώμα του Κογκρέσου αρκετοί Ρεπουμπλικανοί (22 από τους 49) αποφάσισαν να συνταχθούν με την πλειοψηφία των συναδέλφων τους από το Δημοκρατικό Κόμμα, με αποτέλεσμα να υπερβούν με άνεση το προβλεπόμενο κατώτατο όριο των 60 ψήφων που απαιτείτο για να εγκριθεί η πρόταση, κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι το ίδιο θα συμβεί και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς η στάση που τηρούν εκεί οι Ρεπουμπλικανοί είναι σαφώς πιο σκληρή.
Φαίνεται, μάλιστα, ότι παρά την αισιοδοξία του επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, του Δημοκρατικού Τσακ Σάμερ, ο πρόεδρος της Βουλής, ο Ρεπουμπλικανός Μάικ Τζόνσον, δεν είναι καν βέβαιο ότι θα φέρει προς ψήφιση το πακέτο της βοήθειας. Είναι κάτι, άλλωστε, που φαίνεται πως δεν επιθυμεί ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, παρά την άνευ όρων στήριξη του Ισραήλ, δεν κρύβει την αντίθεσή του στη συνέχιση της οικονομικής στήριξης του Κιέβου και του πολέμου. Αργά χθες, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Μάικ Τζόνσον να φέρει «αμέσως» προς ψήφιση το πακέτο της βοήθειας στη Βουλή, επισημαίνοντας πως τα «επικίνδυνα» και «μη αμερικανικά» σχόλια του Τραμπ για το ΝΑΤΟ καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να εγκρίνει το Κογκρέσο νέα χρηματοδότηση για την Ουκρανία.