Στο Κάιρο, και δη στις νέες συνομιλίες που είχαν εκεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, οι επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ, Νταβίντ Μπαρνέα και Ρόνεν Μπαρ αντίστοιχα, ο επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών καθώς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, επικεντρώθηκαν χθες οι ελπίδες της διεθνούς κοινότητας για μια εκεχειρία στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, η οποία θα σήμαινε την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται ακόμα στη Γάζα και την αναστολή της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα την οποία προαναγγέλλει επίμονα από την περασμένη εβδομάδα, παρά τις αντιδράσεις, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, υπάρχουν όμως ακόμα κενά», είχε διαβεβαιώσει προχθές ο Τζο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας πως το Ισραήλ δεν πρέπει να ξεκινήσει επίθεση στη Ράφα χωρίς ένα «αξιόπιστο σχέδιο» για την προστασία του 1,4 εκατομμυρίου εκτοπισμένων Παλαιστίνιων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο εκεί. Οι χθεσινές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν χωρίς ανακοινώσεις. Αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται.
Τουλάχιστον έξι εβδομάδες
Ο αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει πως οι ΗΠΑ εργάζονται με σκοπό μια συμφωνία εκεχειρίας τουλάχιστον έξι εβδομάδων στη Γάζα. Κατά την περίοδο αυτή, πρόσθεσε, μπορεί να συμφωνηθεί «κάτι με μεγαλύτερη διάρκεια». Μιλώντας στην «Guardian», ένας ανώτερος αιγύπτιος αξιωματούχος καθώς και ένας δυτικός διπλωμάτης επιβεβαίωσαν πως οι συνομιλίες επικεντρώνονται στην «εκπόνηση ενός τελικού σχεδίου» για μια συμφωνία εκεχειρίας έξι εβδομάδων, που θα περιλαμβάνει και εγγυήσεις ότι τα εμπλεκόμενα μέρη θα συνεχίσουν παράλληλα τις διαπραγματεύσεις με σκοπό μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Δημοσίως, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει σε μια σκληροπυρηνική στάση, λέγοντας πως το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του μέχρι την «απόλυτη νίκη». Παρασκηνιακά, ωστόσο, ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί πως γίνεται σταδιακά πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας δεύτερης, μεγαλύτερης σε διάρκεια εκεχειρίας έπειτα από την επταήμερη εκεχειρία του Νοεμβρίου.
Πέντε ταξιαρχίες
Γράφοντας μάλιστα χθες στη «Haaretz», ο ισραηλινός αρθρογράφος Ανσελ Πφέφελ εκτιμούσε, δεδομένου του ότι «η ανάπτυξη του ισραηλινού στρατού στη Γάζα είναι σήμερα η μικρότερη που έχει υπάρξει εδώ και περισσότερους από τρεις μήνες, με μόλις πέντε ταξιαρχίες που μάχονται κυρίως στο Χαν Γιούνις», ότι είναι απίθανο να ξεκινήσει σύντομα μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα. Ο ίδιος πιθανολογούσε ότι ο Νετανιάχου επιμένει στις δηλώσεις του σε αυτή για εσωτερικούς λόγους, «σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει τους Ισραηλινούς πως μόνο αυτός είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους».
Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», η ισραηλινή κυβέρνηση προτείνει τη μεταφορά των εκτοπισμένων παλαιστίνιων αμάχων που συνωστίζονται στη Ράφα σε 15 καταυλισμούς, ο καθένας από τους οποίους θα αποτελείται από 25.000 σκηνές, σε άλλες περιοχές πάνω στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, ζητώντας να αναλάβει το στήσιμο των καταυλισμών η Αίγυπτος και να βοηθήσουν υπηρεσίες του ΟΗΕ στην εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων.
Ο ΟΗΕ ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν θα συμμετάσχει στον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων, προσθέτοντας πως «ως έχουν τα πράγματα, δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία τοποθεσία που να είναι ασφαλής» στον παλαιστινιακό θύλακο.