Τον δύσκολο γρίφο του πληθωρισμού καλούνται να επιλύσουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας που έχουν φτάσει σε σταυροδρόμι, την ώρα που οι αγορές προσδοκούν μειώσεις των επιτοκίων.
Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΚΤ κρατούν ακόμη κρυφά τα χαρτιά τους, προσδιορίζοντας ως χρόνο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς όμως θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ξεκινήσει από τον Απρίλιο.
Ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει μεταφέρει για μετά τον Μάρτιο τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων οι οποίες μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσαν στις αγορές. Πλέον ερωτηματικά έχουν αρχίσει να δημιουργούνται ακόμη και για τον Μάιο μετά τα πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιμένει. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Αντριου Μπέιλι μαζί με τους συνεργάτες του έχει κι αυτός δύσκολο έργο αφού στην προηγούμενη συνεδρίαση της τράπεζας υπήρξαν μέλη της χάραξης νομισματικής πολιτικής που ψήφισαν και τα τρία ενδεχόμενα – αύξηση, μείωση και διατήρηση των επιτοκίων.
Προσδοκίες
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε ελαφρά τον Ιανουάριο, διατηρώντας ζωντανές τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων. Οι τιμές καταναλωτή τον Ιανουάριο αυξήθηκαν 2,8% σε ετήσια βάση έναντι 2,9% τον Δεκέμβριο. Ομως οι αναλυτές περίμεναν ελαφρώς μεγαλύτερη πτώση στο 2,7%.
Χθες ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος έστειλε μήνυμα ότι η ΕΚΤ απαιτεί πρόσθετα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%, πριν να ξεκινήσουν οι μειώσεις. Απευθύνοντας εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα στους πιο αισιόδοξους στους κόλπους της ΕΚΤ και όχι μόνο, ο Ντε Γκίντος προειδοποίησε ότι παρακολουθούνται στενά οι παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τις τιμές πληθωρισμού, όπως η ταχεία αύξηση των μισθών, τα αυξημένα εταιρικά περιθώρια κέρδους και οι γεωπολιτικές εντάσεις. «Ενώ βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν πρέπει να βιαστούμε», είπε σε εκδήλωση στο Σπλιτ της Κροατίας. «Θα χρειαστεί λίγος ακόμα χρόνος για να έχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στον στόχο μας του 2%», ανέφερε.
ΗΠΑ – Βρετανία
Μεικτά είναι τα μηνύματα και από τις ΗΠΑ. Οπως ανακοινώθηκε μόλις προχθές, ο πληθωρισμός στη χώρα διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για υποχώρηση στο 2,9%. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται τώρα να περιπλέξει την απόφαση τηςFed για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, θέτοντας υπό αμφισβήτηση ακόμη και προσδοκίες των αγορών για μια πρώτη μείωση τον Μάιο. Είναι ενδεικτικό ότι μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ υποχωρούσαν σημαντικά, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινήθηκαν υψηλότερα λόγω μεταβολής των εκτιμήσεων των αγορών για τα επιτόκια.
Στη Βρετανία ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός τον Ιανουάριο, κάνοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να σκέφτεται περισσότερο το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους δανεισμού, το οποίο σήμερα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας. Η αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε 4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, ακολουθώντας τον ίδιο ρυθμό με τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με φρέσκα, χθεσινά στοιχεία. Οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 4,2%. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν συνυπολογίζει τις μεταβολές στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, παρέμεινε υψηλότερος από τον ονομαστικό, αλλά διατηρήθηκε επίσης στο 5,1% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο.
- «Αυτό είναι 2 σε 1: Και μετρό και περπάτημα» – Το καυστικό σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
- Νέα αποκάλυψη για τη θανατηφόρα παράσυρση στην Κρήτη – Ο δράστης ήταν στη λίστα SIRENE