Βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στον Δείκτη Δημοκρατίας καταγράφει το Economist Intelligence Unit, ανεβάζοντας τη χώρα από την κατηγορία της «ατελούς δημοκρατίας» σε μια «πλήρη δημοκρατία», παρότι σημειώνει προβλήματα στην ελευθερία του δημοσιογραφικού έργου. Οπως εξηγεί, «η βαθμολογία της Ελλάδας βελτιώθηκε από 7,97 το 2022 σε 8,14 το 2023, χάρη στις μέτριες βελτιώσεις στις κατηγορίες της πολιτικής συμμετοχής και των πολιτικών ελευθεριών». Υπενθυμίζει ότι η θέση της χώρας υποβαθμίστηκε το 2010 «όταν η κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους οδήγησε σε παρατεταμένη πολιτική και οικονομική κρίση». Κι αναφέρει την εκλογή της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2019 ως παράγοντα που οδήγησε «σε οικονομική ανάκαμψη και σταδιακή βελτίωση των επιπέδων εμπιστοσύνης του κοινού στην κυβέρνηση».

Επιπλέον, το «Economist» αύξησε τη βαθμολογία της χώρας στις κατηγορίες της πολιτικής συμμετοχής και των πολιτικών ελευθεριών λόγω των τριών εκλογικών μαχών του 2023, της ψήφου των αποδήμων, των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, των ελεύθερων διαδηλώσεων, τονίζοντας ότι οι Ελληνες κινητοποιήθηκαν «ως απάντηση σε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα στις αρχές του 2023» (την τραγωδία των Τεμπών).

Ενδείξεις ανελευθερίας

Δυστυχώς, ωστόσο, δεν λέει μόνο αυτά. «Η Ελλάδα συνεχίζει να “τιμωρείται” στον δείκτη ελευθερίας των ΜΜΕ. Η Ελλάδα έχει ελευθερία έκφρασης και ισχυρά, ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που αντιπροσωπεύουν ποικιλία απόψεων. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι εντελώς ελεύθεροι να διερευνήσουν ορισμένα θέματα και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις εάν κριθούν ένοχοι δυσφήμησης ή συκοφαντίας». Προσθέτει ότι «υπάρχει επίσης λογοκρισία σε θέματα που σχετίζονται με την Αστυνομία, τον Στρατό και την Εκκλησία και οι δημοσιογράφοι έχουν αντιμετωπίσει παρενόχληση, απειλές και βία από μη κρατικούς παράγοντες και την Αστυνομία».

Αρειος Πάγος κατά Ευρωβουλής

«Μήνυμα» έστειλε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που συνεκλήθη σε μια ασυνήθιστη πρωτοβουλία της προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Ιωάννας Κλάπα, με τη συμμετοχή της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη, κι έλαβε θέση απέναντι στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που καταγράφει παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε σχέση με τις υποκλοπές. Η ηγεσία του Αρείου Πάγου αντέδρασε εκτιμώντας ότι είναι δυνατό να δημιουργηθεί στους πολίτες και στα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί και με πλειοψηφία 49 έναντι 13 χαρακτηρίζει το ψήφισμα «ανεπίτρεπτη και ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης» – σημειώνεται ότι όλα τα κοινοτικά όργανα τοποθετούνται, εκ του θεσμικού ρόλου τους, για ζητήματα κράτους δικαίου στα 27 κράτη – μέλη.

Ο Αρειος Πάγος επιδίωξε να αντικρούσει ως ατεκμηρίωτη τη θέση του ψηφίσματος ότι δεν έχουν προχωρήσει μια σειρά από εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, όπως οι έρευνες για την τραγωδία των Τεμπών, για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές με το Predator, υποθέσεις διαφθοράς, χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης («λίστα Πέτσα»), η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ αλλά κι αυτή για το ναυάγιο της Πύλου. Οι 13 αρεοπαγίτες που μειοψήφησαν είχαν την άποψη ότι η υπόθεση έχει πολιτικό χαρακτήρα και δεν θα έπρεπε να απαντήσει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Λάβρος

Λάβρος ο Νίκος Ανδρουλάκης χθες στη Βουλή, αναφερόμενος στον ανιψιό και παραιτηθέντα Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού, σε απάντηση του σε σχόλια που ακούστηκαν περί του ψηφίσματος της Ευρωβουλής και του σκανδάλου των υποκλοπών. «Φταίω εγώ που εδώ και δύο χρόνια η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει καλέσει τον κ. Δημητριάδη;» διερωτήθηκε, τονιζοντας ότι, από τη μεριά του, σε δυο μηνυτήριες αναφορές περιέγραψε πλήρως τα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα «για τα οποία όφειλαν να τον έχουν καλέσει».

«Ασυνήθιστο»

Την έκπληξή της για την αντίδραση του Αρειου Πάγου εξέφρασε, πάντως, η εισηγήτρια του ψηφίσματος, ευρωβουλευτής Σόφι ιν ‘τ Βελντ, σχολιάζοντας πως «είναι η πρώτη φορά που ανώτατο δικαστήριο κράτους – μέλους της ΕΕ απαντά σε πολιτικό ψήφισμα, σε μια ασυνήθιστη προσπάθεια δημόσιας παρέμβασης».

Χωρίς απαντήσεις

«Μαθήματα σεβασμού» αποπειράθηκε να παραδώσει ο Εντι Ράμα, για τις ελληνικές αντιδράσεις στο ότι δεν έχει επιτραπεί στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί, παρότι δεν έχει καταδίκη εις βάρος του. Ο αλβανός πρωθυπουργός, σε φόρουμ της Κομισιόν, σχολίασε ότι «ο εκπρόσωπος της Ελλάδας κάνει την Αλβανία να ακούγεται σαν τη Σιβηρία και σαν κάποιος να κρατείται όμηρος ενός αδίστακτου, αιμοσταγούς καθεστώτος». Και σαν να μην έφταναν οι ειρωνείες, συνέχισε, λέγοντας προς την Ελλάδα ότι «ο τρόπος που το βλέπετε είναι εντελώς παραληρηματικός, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα». Για το θέμα της ορκωμοσίας Μπελέρη ούτε λόγος, πάντως…