Ο Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει στους εκβιασμούς. Μετά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στην οποία έδωσε το «πράσινο φως» μόνο όταν πήρε ως αντάλλαγμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες την προμήθεια νέων αεροσκαφών F-16 και τον εκσυγχρονισμό δεκάδων υπαρχόντων, διαμηνύει τώρα στον Μαρκ Ρούτε ότι για να τον υποστηρίξει για Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ θα πρέπει να μην απομακρυνθεί από την πολιτική που ακολουθούσε ως τώρα ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Και αυτά, την ώρα που επισκέπτεται τον ηγέτη της Αιγύπτου ύστερα από 12 χρόνια και συμφωνεί μαζί του επέκταση της διμερούς εμπορικής συνεργασίας.
«Η Τουρκία επιδιώκει να διασφαλίσει ότι ο Ρούτε – ή οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος – δεν θα μεροληπτεί υπέρ των μελών της Συμμαχίας που προέρχονται από την ΕΕ και, κυρίως, ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο» αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που μίλησαν με τον όρο της ανωνυμίας, καθώς πρόκειται για εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Ταυτόχρονα, η Αγκυρα φέρεται να απαιτεί από τον νυν υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ολλανδίας Ρούτε – ο οποίος, πάντως, δεν έχει λάβει επισήμως τα αιτήματά της – να μην προβάλει εμπόδια στη συμμετοχή της σε εταιρικά σχήματα με τους Ευρωπαίους τα οποία έχουν σχέση με τη στρατιωτική συνεργασία, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως θα είναι σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση στις νέες «αμυντικές δομές» της ΕΕ. Επίσης, ζητά να τερματιστεί κάθε είδους εμπάργκο ή περιορισμός στις εξαγωγές ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία.
Η χθεσινή επίσκεψη του Ερντογάν στο Κάιρο ήταν η πρώτη στην Αίγυπτο από το 2012, με τον τούρκο πρόεδρο να εμφανίζεται αποφασισμένος να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις του με τον Αμπντελφατάχ αλ Σίσι, τον οποίο αποκαλούσε πραξικοπηματία και δολοφόνο μετά την ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της και κορυφαίου στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μόρσι (πέθανε στη φυλακή το 2019).
Τώρα τον αποκάλεσε «αγαπημένο αδελφό» του και συζήτησαν μαζί τις εξελίξεις στη Γάζα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επισκεφθεί προσεχώς ο Σίσι την Αγκυρα, δεν έκαναν όμως αναφορά ενώπιον των δημοσιογράφων σε θέματα που άπτονται της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν αποκαταστήσει τις διπλωματικές τους σχέσεις από πέρυσι το καλοκαίρι, ενώ τώρα Ερντογάν και Αλ Σίσι ετοιμάζονται να κάνουν το επόμενο βήμα, με το βλέμμα τους και στην ενέργεια. «Είμαστε αποφασισμένοι να ανυψώσουμε το επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας. Είμαστε ικανοποιημένοι διαπιστώνοντας την ίδια ισχυρή βούληση και από την πλευρά της Αιγύπτου» είπε ο πρώτος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη συνάντηση.
«Θα ήθελα να δώσω έμφαση στη συνέχιση των δεσμών ανάμεσα στους λαούς μας κατά τα προηγούμενα δέκα έτη, ενόσω το εμπόριο και οι επενδύσεις αναπτύσσονταν διαρκώς» τόνισε ο Αλ Σίσι, κάνοντας λόγο και για «νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις. Αφησε, έτσι, να εννοηθεί ότι τα κοινά συμφέροντα είναι πολλά και σημαντικά και η διπλωματική ένταση μια «παρένθεση» που πρέπει να κλείσει.