Μυστήριο επικρατεί τις τελευταίες μέρες αναφορικά με την τύχη του ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και θεωρούμενου ως «εγκέφαλου» της φονικής επιδρομής που πραγματοποιήθηκε στο έδαφος του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, Γιαχία Σινουάρ. Αιγυπτιακά μέσα διακινούν την πληροφορία ότι ο Σινουάρ είναι νεκρός, η οποία ωστόσο δεν έχει ούτε διαψευστεί ούτε επιβεβαιωθεί από οποιαδήποτε ανεξάρτητη πηγή. Σιωπή τηρεί επισήμως και το Ισραήλ, αν και οι ειδικές δυνάμεις του φέρεται να είναι αυτές που εγκλώβισαν τον Σινουάρ σε ένα τούνελ, στην περιοχή της Χαν Γιουνίς, οδηγώντας τον τελικώς στον θάνατο.
Αιγυπτιακές πηγές που βρίσκονται σε επαφή με τη Χαμάς, μάλιστα, φέρεται να λένε ότι ο Σινουάρ δεν έχει καμία επαφή με άλλα στελέχη της οργάνωσης εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται η μη ύπαρξη οδηγιών από την πλευρά του προς τους διαπραγματευτές της Χαμάς αυτό το διάστημα, στο πλαίσιο των συνομιλιών που ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου στο Παρίσι και συνεχίζονται στο Κάιρο με στόχο τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή – κάτι που αναφέρουν και ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ.
Πληροφορίες και φήμες
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το ρεπορτάζ της ιταλικής «la Repubblica», ο Σινουάρ έχει τηρήσει μέχρι στιγμής μια σαφώς πιο «πραγματιστική» στάση στις διαπραγματεύσεις σε σύγκριση με την εξόριστη ηγεσία της οργάνωσης, της οποίας επικεφαλής παραμένει ο Χαλέντ Μεσάαλ. Φέρεται, ανάμεσα στα άλλα, να έχει αποδεχθεί καταρχάς την πρόταση που έχει καταθέσει το Ισραήλ για διακοπή των συγκρούσεων επί έξι εβδομάδες, ενώ ο Μεσάαλ και το περιβάλλον του επιμένουν σε μια ανακωχή διάρκειας 4½ μηνών, που θα οδηγήσει σε πλήρη εκεχειρία, με παράλληλη απόσυρση όλων των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι πως όλα τα παραπάνω αποτελούν πληροφορίες και φήμες που δεν έχουν διασταυρωθεί και θα μπορούσαν να εντάσσονται στον ανελέητο πόλεμο προπαγάνδας ο οποίος διεξάγεται παράλληλα. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ορισμένοι υποστηρίζουν πως για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου η εξόντωση του Σινουάρ θα μπορούσε να αποτελέσει όχι μόνο την αναγκαία, αλλά και την ικανή συνθήκη για να αποφασίσει τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς έτσι θα μπορούσε να ισχυριστεί πως πέτυχε έναν από τους βασικότερους αντικειμενικούς στόχους του.
Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία δεν εξελίσσονται καλά και, για την ώρα, δεν δικαιολογούν αισιοδοξία. Κι αυτό, παρά τις ολοένα πιο έντονες πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ προς το Ισραήλ – οι οποίες έχουν λάβει και προσωπικό χαρακτήρα με βάση όσα φέρεται να έχει πει ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν για τον Νετανιάχου. Οπως ενδεικτικά αναφέρει το Reuters, ο νέος γύρος συνομιλιών που διεξήχθη στην Αίγυπτο με τη συμμετοχή και των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Ισραήλ, καθώς και του πρωθυπουργού του Κατάρ, έληξε άκαρπος, χωρίς μάλιστα να οριστεί ο επόμενος.
Δραματικοί τόνοι
Ολα αυτά συμβαίνουν δε σε μια στιγμή που η διεθνής κοινότητα προειδοποιεί με τους πιο δραματικούς τόνους για τις συνέπειες μιας επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, που αποτελεί κυριολεκτικά το τελευταίο καταφύγιο των περίπου 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων. Για «ανθρωπιστική καταστροφή πέρα από κάθε φαντασία» έκανε λόγο ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για την περιοχή, ενώ η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, πριν από τις προγραμματισμένες συνομιλίες της με τον Νετανιάχου δήλωσε με νόημα πως «οι άνθρωποι που βρίσκονται στη Ράφα δεν μπορούν απλώς να εξανεμιστούν».
Ανάλογες θέσεις εξέφρασε και ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Νετανιάχου. Παράλληλα, οι πρωθυπουργοί Ισπανίας και Ιρλανδίας κάλεσαν την Κομισιόν να εξετάσει κατεπειγόντως κατά πόσο το Ισραήλ παραβιάζει τις υποχρεώσεις του αναφορικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα.