Οι αιγυπτιακές αρχές, φοβούμενες ότι μια περαιτέρω ισραηλινή στρατιωτική προέλαση στη νότια Γάζα θα προκαλέσει πλημμύρα προσφύγων, κατασκευάζουν ένα τείχος 8 τετραγωνικών μιλίων στην έρημο του Σινά κοντά στα σύνορα, αναφέρει άρθρο της Wall Street Journal επικαλούμενο αιγύπτιους αξιωματούχους και αναλυτές ασφαλείας.
Εδώ και εβδομάδες, η Αίγυπτος προσπαθεί να ενισχύσει την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων για να κρατήσει τους Παλαιστίνιους έξω, αναπτύσσοντας στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα και ενισχύοντας τους φράχτες.
Το τεράστιο νέο συγκρότημα αποτελεί μέρος των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, εάν μεγάλος αριθμός κατοίκων της Γάζας καταφέρει να εισέλθει, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
«Εντός εβδομάδων μια πιθανή επίθεση στη Ράφα»
Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στον καταυλισμό, δήλωσαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι. Περιβάλλεται από τσιμεντένια τείχη και βρίσκεται μακριά από αιγυπτιακούς οικισμούς. Μεγάλος αριθμός σκηνών, που δεν έχουν ακόμη συναρμολογηθεί, έχει παραδοθεί στην περιοχή, είπαν οι άνθρωποι αυτοί.
Με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να λέει ότι ο στρατός του θα χρειαστεί να πολεμήσει τη Χαμάς στη Ράφα, αιγύπτιοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μια ευρεία ισραηλινή επίθεση θα μπορούσε να συμβεί εντός εβδομάδων.
Σε περίπτωση μιας μεγάλης εξόδου Παλαιστινίων από τη Γάζα, η Αίγυπτος θα προσπαθήσει να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων πολύ κάτω από τη χωρητικότητα της περιοχής -ιδανικά σε περίπου 50.000 έως 60.000- δήλωσαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι.
Η Αίγυπτος επιδιώκει εδώ και καιρό να αποφύγει την υπερχείλιση προσφύγων πέρα από τα σύνορά της, απειλώντας ακόμη και να εγκαταλείψει την επί δεκαετίες ειρηνευτική της συνθήκη με το Ισραήλ, αν αυτό συμβεί ως αποτέλεσμα της επίθεσής της κατά της Χαμάς. Το γεγονός ότι η Αίγυπτος προχωρά τώρα επειγόντως σε σχέδια έκτακτης ανάγκης σηματοδοτεί ότι οι αιγύπτιοι αξιωματούχοι βλέπουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο ενός τέτοιου σεναρίου.
Η διάψευση
Ο κυβερνήτης της περιοχής του Βόρειου Σινά της Αιγύπτου διέψευσε την Πέμπτη τις αρχικές αναφορές για την κατασκευή ενός πιθανού καταυλισμού προσφύγων για Παλαιστίνιους, λέγοντας ότι η δραστηριότητα στην περιοχή αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας απογραφής των σπιτιών που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης στρατιωτικής εκστρατείας της Αιγύπτου κατά των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.
Το Ισραήλ αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία εκεχειρίας την Τετάρτη, αυξάνοντας τους φόβους ότι η χώρα θα προχωρήσει στην επίθεσή της στη Ράφα.
Την Πέμπτη, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε με τον Νετανιάχου και τον διευθυντή της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα για να συνεχίσουν τις συνομιλίες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και Παλαιστίνιοι ηγέτες προσπάθησαν επίσης να αποφύγουν μια μαζική εκτόπιση Παλαιστινίων από τη Γάζα, φοβούμενοι ότι πολλοί δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν. Το Ισραήλ έχει πει ότι όσοι εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Γάζα θα μπορούν να επιστρέψουν.
Η ανησυχία για τον εκτοπισμό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τους Παλαιστίνιους λόγω της φυγής από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.
- Εύβοια: Πήραν τον νεκρό 65χρονο και τον τοποθέτησαν γυμνό στη σκάλα – Δίωξη για ανθρωποκτονία στα δύο αδέλφια
- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την κλήρωση του Ολυμπιακού – Το νέο format και οι υποψήφιοι αντίπαλοι
- Χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη από τις δημοσιεύσεις του Παναγιωτόπουλου ζητά το πρώτο θύμα