Τα διαφαινόμενα ισραηλινά στρατιωτικά σχέδια για εισβολή στη Ράφα έχουν επιδεινώσει ιδιαίτερα τις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δείχνει να απογοητεύεται όλο και περισσότερο μετά τις αποτυχημένες προσπάθειές του να χαλιναγωγήσει τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ. Οι συνέπειες της δυσπιστίας μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου, οι οποίοι έχουν μιλήσει 18 φορές μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έχουν γίνει πιο έντονες τις τελευταίες ημέρες.
Ο αμερικανός πρόεδρος φαίνεται τώρα να προσπαθεί να θέσει ένα όριο στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, όπου βρίσκονται τώρα 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι – πολλοί από αυτούς εκτοπισμένοι από τα βόρεια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας. Ο Νετανιάχου, εν τω μεταξύ, έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει μια «ισχυρή» επιχείρηση στη Ράφα, μόλις επιτραπεί στους κατοίκους να εκκενώσουν.
«Αξιόπιστο σχέδιο»
Οι ΗΠΑ, γράφουν οι «New York Times», έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα υποστήριζαν σε καμία περίπτωση κάποιο σχέδιο για μια ευρείας κλίμακας εισβολή στη Ράφα και ότι θα προτιμούσαν να δουν στοχευμένες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από τον ισραηλινό στρατό να εκπονήσει ένα «αξιόπιστο σχέδιο» που θα περιλαμβάνει τόσο στρατιωτικά όσο και ανθρωπιστικά στοιχεία, εάν αποφασίσει να αγνοήσει τις συμβουλές της Ουάσιγκτον και να εισβάλει στην πόλη, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η αυξανόμενη σύγκρουση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για τη Ράφα υπογραμμίζει τη φθίνουσα επιρροή της κυβέρνησης Μπάιντεν έναντι του Νετανιάχου, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να σφυροκοπά τη Γάζα, την ώρα που αυξάνεται η πίεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης των ΗΠΑ για να χαλιναγωγήσει το Ισραήλ.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ξεκινήσει έρευνα εξετάζοντας πολλές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άμαχοι και την πιθανή χρήση από το Ισραήλ λευκού φωσφόρου στον Λίβανο. Ερευνα γίνεται επίσης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο ισραηλινός στρατός έκανε κατάχρηση αμερικανικών βομβών και πυραύλων για να σκοτώσει αμάχους, ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι στη «Wall Street Journal».
Κατάρρευση των προσπαθειών
Η συζήτηση για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα γίνεται καθώς οι ΗΠΑ, μαζί με το Κατάρ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, συνέχισαν να εργάζονται σε σχέδια για μια διαρκή παύση των μαχών ώστε να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση ορισμένων από τους εναπομείναντες ομήρους από τη Χαμάς, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζονται απεγνωσμένα οι Παλαιστίνιοι. Αυτές οι προσπάθειες φάνηκε να κατέρρευσαν την Τετάρτη όταν το Ισραήλ είπε ότι δεν θα επιστρέψει στο Κάιρο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Τις τελευταίες εβδομάδες, αμερικανοί αξιωματούχοι διερευνούσαν διαφορετικούς τρόπους προκειμένου να ασκήσουν πίεση στον Νετανιάχου, αλλά ο Μπάιντεν δεν έδειξε προθυμία να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο εργαλείο στο οπλοστάσιό του: τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ. Ο πρόεδρος απέρριψε κάθε συζήτηση για επιβράδυνση των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι, και αντ’ αυτού περιορίστηκε στο να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του.
«Το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της κυβέρνησης Νετανιάχου σε μια σειρά από βασικά ζητήματα έχει διευρυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ συνεχίζεται», σχολιάζει ο Μπράιαν Κατούλις, συνεργάτης σε think tank της Ουάσιγκτον.