«Η ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας δεν θεμελιώνεται στο μέγεθος της εκλογικής της επιρροής, αλλά στην απουσία πειστικής εναλλακτικής πρότασης», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης. Εν αναμονή της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που θα διαμορφώσει το σχήμα σε κόμμα και με αφορμή την εκδήλωση της περασμένης Τρίτης, ο πρώην υπουργός σχολίασε πως «οι συνεργασίες είναι εγγεγραμμένες στην κουλτούρα» της Αριστεράς, σημειώνοντας πως αυτές δεν γίνουνται από την κορυφή. Για τον Χαρίτση, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει «το υπαρκτό κοινωνικό αίτημα για τη διαμόρφωση ενός πολιτικού ρεύματος που να μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή της Δεξιάς», ενώ η Νέα Αριστερά θα είναι «η θετική έκπληξη των ευρωεκλογών».
Κύριε Χαρίτση, πώς σας φάνηκε η εκδήλωση της Τρίτης με την Εφη Αχτσιόγλου; Τι συμπέρασμα βγάλατε για το μέλλον του κεντροαριστερού χώρου; Προάγει αυτή τη συζήτηση η παρουσία Κασσελάκη;
Από την πρώτη στιγμή η Νέα Αριστερά τόνιζε ότι ο χώρος της Αριστεράς βρίσκεται σε στρατηγική κρίση. Τα παραδοσιακά κόμματα δεν εμπνέουν. Υπάρχει κενό αξιοπιστίας και εκπροσώπησης των ανθρώπων που ασφυκτιούν από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Η ζωντανή συμμετοχή στην εκδήλωση τονίζει ότι η αντιπαράθεση στην κυριαρχία της Δεξιάς πρέπει να αποκτήσει πολιτικό περιεχόμενο. Και η δική μας τοποθέτηση, όπως την εξέφρασε με σαφήνεια η Εφη Αχτσιόγλου, επέμεινε στο ότι η αμφισβήτηση της στρατηγικής της Δεξιάς περνάει μέσα από ένα σαφές σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους: κοινωνική δικαιοσύνη, κλιματική δικαιοσύνη, επανεκκίνηση της δημοκρατίας. Σαφές πολιτικό περιεχόμενο λοιπόν και όχι βεβαίως φτηνή επικοινωνία. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος μπροστά.
Εσείς υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμφωνούσατε σε μια προσπάθεια συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων;
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το υπαρκτό κοινωνικό αίτημα για τη διαμόρφωση ενός πολιτικού ρεύματος που να μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή της Δεξιάς. Αλλά για να μπορέσει να φέρει καρπούς ένα τέτοιο αίτημα υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις. Κατ’ αρχάς χρειάζεται διαφάνεια ως προς τα σημεία των συγκλίσεων και των αποκλίσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Στηρίζουν την αντισυνταγματική ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων; Είναι υπέρ μιας νέας κούρσας εξοπλισμών; Ποια στάση κρατάνε απέναντι στον ελληνοτουρκικό διάλογο; Συμφωνούν στο αίτημα για τη μεγάλη στροφή στην πράσινη μετάβαση χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς; Αντιλαμβάνονται την ανάγκη για βαθιές προοδευτικές τομές στη φορολογική πολιτική; Από τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα εξαρτάται η όποια «συνάντηση» και όχι από κάποια «συνεννόηση» κορυφής. Ούτε από μια αίσθηση ότι πρέπει να ενδώσουμε σε πολιτικές του μέσου όρου για να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Σε ό,τι μας αφορά, οι συνεργασίες είναι εγγεγραμμένες στην κουλτούρα μας. Οχι όμως με τη λογική των συγχωνεύσεων ή των επιθετικών εξαγορών, αλλά με όρους ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών, στη Βουλή και στην κοινωνία, που να αποτυπώνουν την υπαρκτή, όπου υπάρχει, σύγκλιση.
Ακουσα την κριτική σας στις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για «νεοφιλελεύθερες συναινέσεις». Πώς όμως επιτυγχάνεται η συναίνεση όταν η μια πλευρά έχει 41%; Η εναλλακτική δεν είναι το «όχι σε όλα»;
Η ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας δεν θεμελιώνεται στο μέγεθος της εκλογικής της επιρροής, αλλά στην απουσία πειστικής εναλλακτικής πρότασης. Η Aριστερά και ο προοδευτικός χώρος στη χώρα μας δεν πάσχει από υπερβολική δόση αριστερών θέσεων, πάσχει από τη συναίνεση σε στρατηγικές ιδεολογικές επιλογές της Δεξιάς. Πάσχει από έλλειμα αξιοπιστίας και προγραμματικής ευκρίνειας και αυτό αποτυπώνει και η επιλογή μας να δημιουργήσουμε τη «Νέα Αριστερά». Το έλλειμα αυτό μπορεί να αρθεί από την παραγωγή ριζοσπαστικών και συνάμα ρεαλιστικών απαντήσεων στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Αξιόπιστη αντιπολίτευση σημαίνει αντιπολίτευση με αιχμές, με κοινωνικές προτεραιότητες, με καθαρές κουβέντες.
Μετά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, η δημόσια συζήτηση επικεντρώνεται στη θεσμοθέτηση των ιδιωτικών ΑΕΙ. Η Νέα Αριστερά είναι αντίθετη με το νομοσχέδιο. Η απαγόρευση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων ωστόσο δεν καθιστά την Ελλάδα ευρωπαϊκή εξαίρεση;
Αυτό που καθιστά την Ελλάδα ευρωπαϊκή εξαίρεση είναι η θλιβερά χαμηλή χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας στη χώρα μας που μας οδηγεί στην τελευταία θέση σε όλη την ΕΕ. Η ΝΔ επικαλείται την ανάγκη διεθνοποίησης την ώρα που αυτό που εμποδίζει τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια να προσελκύσουν ξένους φοιτητές είναι η υποχρηματοδότησή τους, ενώ η ιδιωτικοποίηση θα οδηγήσει στον μαρασμό των περιφερειακών ΑΕΙ. Δεν έχουμε καμία δυσκολία στο να πούμε ότι δεν θέλουμε το υπόδειγμα για τη χώρα μας να είναι η Κύπρος. Για αυτό η Νέα Αριστερά συμμετέχει στον αγώνα της υπεράσπισης και της πραγματικής αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου.
Στις δημοσκοπήσεις η Νέα Αριστερά αγγίζει το όριο του 3%, αλλά δεν το ξεπερνάει. Ποιος είναι ο στόχος σας για τις ευρωεκλογές;
Τα δημοκοπικά ευρήματα μέχρι στιγμής αποτυπώνουν την εγκαθίδρυση της Νέας Αριστεράς ως μιας διακριτής δύναμης στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Και πιστεύουμε ότι θα είμαστε η θετική έκπληξη των εκλογών. Γιατί αυτό δείχνει και η συμμετοχή στις τοπικές μας συναντήσεις και τα βήματα που κάνουμε στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές. Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών θα ξεκινήσει από τη Νέα Αριστερά.
Η κριτική που γίνεται στη Νέα Αριστερά είναι πως φτιάχτηκε από στελέχη που εμμένουν στην ιδεολογική τους καθαρότητα, πως δεν μοιάζουν ανοιχτά στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Πώς επιδιώκετε να αντιστρέψετε αυτήν την άποψη;
Η προσκόλληση στο «ευαγγέλιο» κάποιας ορθοδοξίας δεν μας αφορά. Μας αφορά όμως το πώς ορίζουμε σήμερα το αριστερό και το προοδευτικό. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα αναγνώριση της κλιματικής κρίσης. Συνεπάγεται λοιπόν επενδύσεις σε αυτοπαραγωγή ενέργειας και σύγκρουση με όσους στηρίζουν τα ορυκτά καύσιμα. Σημαίνει αναγνώριση ότι αν η πράσινη μετάβαση αφεθεί στη Δεξιά, θα έχει υψηλό κοινωνικό κόστος. Αυτό, με τη σειρά του, προϋποθέτει ένα σύστημα φορολόγησης που αναδιανέμει τα κέρδη από πάνω προς τα κάτω· το αντίστροφο απ’ ό,τι συμβαίνει σήμερα δηλαδή όπου οι ανισότητες οξύνονται. Αυτή είναι η σύγχρονη Αριστερά. Η δική μας Αριστερά.
Πότε αναμένουμε τον σχηματισμό του νέου κόμματος; Είχατε αναγγείλει ότι η πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα γίνει στα τέλη του μήνα.
Σε λίγες βδομάδες θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική μας Συνδιάσκεψη. Εκεί, σε μια ανοιχτή και πανηγυρική διαδικασία, θα εγκρίνουμε την ιδρυτική μας διακήρυξη και θα κηρύξουμε την έναρξη της μάχης για τις ευρωεκλογές. Είμαστε αισιόδοξοι. Το τελευταίο διάστημα, σε δεκάδες συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα, η Νέα Αριστερά αποκτά οργανωτικό ιστό και κυρίως λειτουργεί ως σημείο συνάντησης ανθρώπων και συλλογικοτήτων από διαφορετικές αφετηρίες που θέλουν να φτιάξουν την Αριστερά που χρειάζεται η χώρα. Προχωράμε λοιπόν με ηρεμία και ενθουσιασμό. Και η οριστική συγκρότηση του κόμματος θα είναι το επόμενο βήμα μετά τις ευρωεκλογές.