Όταν άκουσε την ερώτηση των δημοσιογράφων τινάχτηκε, και χτύπησε τη γροθιά του σε ένα τραπέζι στο υπόγειο του ξενοδοχείου Bayerischer Hof στο Μόναχο. Ήταν πράγματι μια κακή ερώτηση ή μάλλον άγγιξε πολύ ευαίσθητες χορδές για τον Πόλεμο στην Ουκρανία;
Τις μέρες αυτές τα βλέμματα στην Ευρώπη τράβηξε η Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου, στην οποία παραβρέθηκαν εκατοντάδες πολιτικοί και στρατιωτικών από όλον τον κόσμο στις αίθουσες του Bayerischer Hof.
Όταν όμως οι ανταποκριτές του αμερικανικού περιοδικού Foreign Policy ρώτησαν τον Ολλανδό πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ ναύαρχο Ρομπ Μπάουερ, εάν είναι απαισιόδοξος μετά από δύο χρόνια, για τις πιθανότητες της Ουκρανίας να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση εκείνος ερεθίστηκε.
«Δεν είμαι!» φώναξε ο χτυπώντας τη γροθιά του στο τραπέζι και τινάζοντας τα ασημικά που ήταν ακουμπισμένα πάνω. «Οι απαισιόδοξοι χάνουν τους πολέμους. Είναι δύσκολο για την Ουκρανία; Ναι», είπε, ωστόσο συνέχισε «Αν θα ρωτούσατε το 1942 στην Ευρώπη, «Πώς πάει ο πόλεμος;» Δεν νομίζω ότι υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι. Ωστόσο κερδίσαμε» είπε.
Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό, οι προειδοποιήσεις ότι προμηνύεται μεγάλη στρατιωτική καταστροφή για τους Ουκρανούς είναι υπερβολικές, τουλάχιστον με βάση το πώς φαίνονται τα πράγματα τώρα.
«Δεν χάβω όλη αυτή την καταστροφή και τη μελαγχολία», είπε η Τζούλιαν Σμιθ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, στο Foreign Policy στο περιθώριο της διάσκεψης. «Κοιτάξτε τι πέτυχαν οι Ουκρανοί τα τελευταία δύο χρόνια», πρόσθεσε, δείχνοντας πράγματα όπως ο συνδυασμός τεχνολογίας αιχμής drone με παλιό σοβιετικό στρατιωτικό εξοπλισμό.
«Κοιτάξτε τι έχει κάνει η συλλογικότητα των συμμάχων και των εταίρων για να στηρίξει την Ουκρανία τα τελευταία δύο χρόνια». Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.
«Οι Ρώσοι δεν φαίνεται να φεύγουν, αλλά ούτε και οι Ουκρανοί»
Το αμερικανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ρωσία απέχει πολύ από το να αρχίσει να κερδίζει. Πρώτον, η αφήγηση που φαίνεται να έχει ριζώσει σε ορισμένες ομιλίες και τίτλους ότι η Ουκρανία βρίσκεται στο κατώφλι να χάσει τον πόλεμο είναι πολύ μακριά. Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης είναι σοβαρή, αλλά όχι σε σημείο που η Ουκρανία να κινδυνεύει από πλήρη κατάρρευση ή ακόμη και να αντιμετωπίζει μεγάλες ήττες στη πρώτη γραμμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών αξιωματούχων που μίλησαν στο περιοδικό.
Το Foreign Policy θεωρεί ότι η κατάληψη της ουκρανικής πόλης Αβντιβκά, κόστισε πολύ στους Ρώσους ενώ είναι μικρής στρατηγικής σημασίας.
«Στρατιωτικά, δεν είναι μεγάλη απώλεια», είπε ο Μπάουερ, ο πρόεδρος της επιτροπής του ΝΑΤΟ. «Κατέστρεψαν όλη την υποδομή. Άρα δεν έχεις πόλη. Έχετε άλλα δυο εκατοντάδες μέτρα», είπε για τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας.
Το αμερικανικό περιοδικό εστιάζει στις συγκλονιστικές απώλειες των Ρώσων. Η Ρωσία υπέστη περίπου 315.000 απώλειες -που αντιστοιχούν στο 87% των προπολεμικών επιπέδων στρατευμάτων της- καθώς και έχασε 2.200 από τα 3.500 άρματα μάχης και 4.400 από τα 13.600 οχήματα μάχης πεζικού.
Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι δίνουν εύσημα στους Ουκρανούς που έχουν συγκρατήσει τους Ρώσους και για την αποφασιστικότητά τους, ενώ κάνουν λόγο για κακώς επαιδευμένους Ρώσους στρατιώτες. «Δεν νομίζω ότι χάλασε ο κόσμος», είπε ο Κρίστοφερ Σκαλούμπα, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου. «Οι Ρώσοι δεν φαίνεται να φεύγουν, αλλά ούτε και οι Ουκρανοί».
«Ας θυμηθούμε ότι βρισκόμαστε 724 ημέρες στον τριήμερο πόλεμο της Ρωσίας», είπε ο Μπάουερ.
Οι Σύμμαχοι στον Β’ ΠΠ είχαν 60 εκατ. στρατιώτες, οι Ουκρανοί;
Ακόμα κι αν οι ουκρανικές γραμμές σταθεροποιηθούν στο πίσω μέρος της Αβντιβκά, η πτώση της πόλης θα επιτρέψει στους Ρώσους να απαγκιστρώσει δυνάμεις σε άλλα μέτωπα στα οποία πιέζει. «Η Αβντιβκά είναι ένα πολύ σημαντικό ισχυρό σημείο στο ουκρανικό σύστημα άμυνας», επειδή προστατεύει το Ποκρόβσκ, περίπου 30 μίλια βορειοδυτικά, ένα υλικοτεχνικό κέντρο για τον ουκρανικό στρατό, σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή στο ουκρανικό Εθνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Mykola Bielieskov. «Η ανάληψη του ελέγχου της Αβντιβκά μπορεί να δημιουργήσει ένα άνοιγμα για τη Ρωσία», είπε.
Οι νατοϊκοί αξιωματούχοι μιλάνε για νίκη, αλλά δεν εξηγούν πως την ορίζουν. Στη νέα της RAND, ακόμα και στο πιο καλό σενάριο, η Ουκρανία θα σημειώνει μόνο «μέτρια εδαφικά κέρδη», η οποία έχει ήδη χάσει το 20% της επικράτειας δίχως να έχει τις στρατιωτικές ικανότητες να ανακτήσει έστω λίγα από αυτά. Την ίδια στιγμή ο Ζελένσκι θέλει να ανακτήσει το 100% των ουκρανικών εδαφών.
Αναρωτιέται κανείς που εδράζεται αυτή η αισιόδοξία των νατοϊκών να κάνουν μάλιστα και συγκρίσεις με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Αμερικανός καθηγητής διεθνών και δημοσίων σχέσεων στη Σχολή Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια Στίβεν Μπιντλ, έχει υποστηρίξει πως ούτε, πιθανώς οι Αμερικανοί θα τα κατάφερναν σήμερα στην Ουκρανία.
Μέχρι το 2023 οι Ρώσοι είχαν μάθει αρκετά από τις αποτυχίες τους για να παρουσιάσουν έναν πολύ πιο σκληρό στόχο μέχρι τότε. Η Ουκρανία δεν διέθετε ούτε δεξιότητες ούτε κίνητρα για να νικήσει στην αντεπίθεση του 2023, και δεν είναι σαφές εάν ακόμη και τα αμερικανικά στρατεύματα θα είχαν επαρκεί ικανότητες ένα έργο τόσο δύσκολο.
«Μέχρι τα τέλη της άνοιξης, οι Ρώσοι είχαν υιοθετήσει το είδος της βαθιάς, προετοιμασμένης άμυνας που ήταν πολύ δύσκολο για τους επιτιθέμενους να διαπεράσουν» υποστήριξε ο Μπίντ.
Οι Σύμμαχοι μπόρεσαν να νικήσουν τη Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διότι ο Χίτλερ τα έβαλα ταυτόχρονα με ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και ΕΣΣΔ. Πως είναι δυνατόν να κάνει τέτοιες αυθαίρετες συγκρίσεις ο Ολλανδός ναύαρχος; Οι Σύμμαχοι μπόρεσαν να επιστρατεύσουν σχεδόν 60 εκατομμύρια στρατεύματα, ενώ σήμερα ο Ζελένσκι ξήλωσε τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων επειδή του ζήτησε να επιστρατεύσει 500.000 άνδρες.
Πριν βρεθεί στο πεδίο της μάχης ένας Βρετανός πεζικάριος στον Β΄ΠΠ λάμβανε εκπαίδευση 22 εβδομάδων το λιγότερο. Ενώ σήμερα οι Ουκρανοί μετά από 5 εβδομάδες εκπαίδευσης καλούνται να αντιμετωπίσουν τον ρωσικό στρατό.
Με το να λένε οι νατοϊκοί ότι δεν χάλασε ο κόσμος το όνο που κάνουν είναι να στέλνουν στον θάνατο χιλιάδες νέους ανθρώπους, προετοιμάζοντας απλά ένα μεταπολεμικό τοπίο που δεν θα ωφελήσει την Ουκρανία.
Το γεγονός ότι «δεν φαίνεται να φεύγουν» οι Ρώσοι, που εκτσόμισεο ο Κρίστοφερ Σκαλούμπα σημαίνει «πόλεμο τριβής», αλλα αυτό δεν είναι υπέρ ενός αμυνόμενου αδύναμου, όπως είναι οι Ουκρανοί.
Τους πολέμους δεν τους χάνουν οι απαισιόδοξοι, αλλα εκείνοι που δεν είναι πραγματιστές.