Η Marieme και ο Ndeye δεν αναμενόταν να επιβιώσουν περισσότερο από λίγες ημέρες όταν γεννήθηκαν. Σήμερα είναι επτά ετών και πιστεύεται ότι είναι τα μόνα σιαμαία που μεγαλώνουν στην Ευρώπη.
Ενώ και τα δύο κορίτσια έχουν τις δικές τους μοναδικές προσωπικότητες και διαθέσεις, βασίζονται η μία στην άλλη για να επιβιώσουν.
«Όταν σου λένε από την αρχή ότι δεν υπάρχει μέλλον, ζεις μόνο για το παρόν», δήλωσε ο μπαμπάς τους, Ibrahima.
Σπάνια περίπτωση
Τα σιαμαία δίδυμα είναι σπάνια, αντιπροσωπεύοντας περίπου μία σε κάθε 500.000 γεννήσεις ζώντων παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περίπου τα μισά από αυτά γεννιούνται θνησιγενή, ενώ ένα άλλο τρίτο πεθαίνει μέσα σε 24 ώρες από τη γέννηση.
Βλέποντας λοιπόν τη Marieme και τον Ndeye να γιορτάζουν τα έβδομα γενέθλιά τους με μια τάξη γεμάτη φίλους, δεν δίνει χαρά μόνο στον πατέρα τους, αλλά και στους γιατρούς που τα φρόντισαν.
Η Marieme και ο Ndeye μοιράζονται ένα ζευγάρι πόδια και μια λεκάνη, αλλά το καθένα έχει νωτιαίο μυελό και καρδιά.
Φροντίζονται όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά πηγαίνουν σε κανονικό σχολείο στη νότια Ουαλία μαζί με τους φίλους τους.
«Οι κόρες μου είναι πολύ διαφορετικές. Η Marieme είναι πολύ ήσυχη, μια εσωστρεφής προσωπικότητα, αλλά είναι τελείως διαφορετικό με τη Ndeye, είναι πολύ ανεξάρτητη.
Δεν θα πω ότι είναι εύκολο, αλλά είναι ένα τεράστιο προνόμιο. Νιώθεις τυχερός που είσαι μάρτυρας αυτής της συνεχούς μάχης για τη ζωή”» λέει ο πατέρας τους.
Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες
Όταν τα δίδυμα γεννήθηκαν στη Σενεγάλη το 2016, οι γονείς τους περίμεναν ένα μωρό. Οι γιατροί δεν περίμεναν ότι θα ζούσαν περισσότερο από λίγες ημέρες.
«Προετοιμαζόμουν να τα χάσω πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Ibrahima στο ντοκιμαντέρ του BBC «Inseparable Sisters».
«Το μόνο πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να είμαστε δίπλα τους και να μην τις αφήσουμε να περπατήσουν μόνες τους σε αυτό το ταξίδι. Είδαμε πολύ καθαρά από νωρίς ότι είχαμε να κάνουμε με πολεμιστές, που κρατιούνται από τη ζωή» είπε.
Γιατί δεν έγινε προσπάθεια να διαχωριστούν
Η καλύτερη πιθανότητα επιβίωσής τους θεωρούνταν ο διαχωρισμός, σύμφωνα με τους γιατρούς στη Σενεγάλη
Αφού τηλεφώνησαν σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο “εκλιπαρώντας” για βοήθεια, η οικογένεια έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο για θεραπεία στο νοσοκομείο Great Ormond Street του Λονδίνου το 2017.
Ο Ibrahima ήλπιζε ότι το φημισμένο νοσοκομείο παίδων, το οποίο είχε διαχωρίσει τα περισσότερα σιαμαία δίδυμα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, θα μπορούσε να τα διαχωρίσει και ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους στα αδέλφια τους στο Ντακάρ – αλλά δεν έγινε έτσι.
Οι εξετάσεις διαπίστωσαν ότι η καρδιά της Marieme ήταν πολύ αδύναμη για την πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση και δεν θα επιβίωνε από την επέμβαση.
Ο Ibrahima και μια τεράστια ομάδα ιατρικών εμπειρογνωμόνων συζήτησαν επί μακρόν την πολύπλοκη απόφαση για το αν θα έπρεπε ή όχι να χωρίσουν τα κορίτσια.
Τελικά αποφασίστηκε ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν να μην τα χωρίσουν. «Αν ήταν να σκοτώσω ένα από τα παιδιά μου για να ζήσει το άλλο, είναι κάτι που δεν μπορώ να κάνω», δήλωσε τότε ο Ibrahima.
«Θα γιορτάζουμε τη ζωή»
Η μητέρα τους επέστρεψε στην Αφρική για να φροντίσει τα άλλα παιδιά τους, η Marieme, ο Ndeye και ο Ibrahima παρέμειναν στο Ηνωμένο Βασίλειο για ιατρική περίθαλψη και οι τρεις τους μετακόμισαν στο Κάρντιφ, όπου ζουν μέχρι και σήμερα.
Ο πατέρας τους είπε ότι του είναι δύσκολο να μην έχει κοντά του την υπόλοιπη οικογένειά του, ωστόσο όπως τόνισε «είναι η γονική μου ευθύνη να διασφαλίσω ότι θα έχουν κάποιον που θα είναι εδώ γι’ αυτούς, αυτός θα είναι ο σκοπός της ζωής μου. Τα δίδυμα χρειάζονται τακτικές εξετάσεις στο νοσοκομείο, καθώς διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης και καρδιακής ανεπάρκειας».
«Ξέρω ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να λάβω ένα τηλεφώνημα για να μου πουν ότι κάτι κακό έχει συμβεί. Πόσο καιρό; Δεν θέλω να ξέρω. Θα κάνουμε κάθε μέρα μια έκπληξη και θα γιορτάζουμε τη ζωή. Μου φέρνουν τόση χαρά. Είναι τεράστια ευλογία να είμαι ο μπαμπάς τους» καταλήγει ο πατέρας των κοριτσιών.