Από 300 έως και 2.000 ευρώ ορίστηκε η ιδιωτική δαπάνη των πολιτών εφόσον επιλέξουν να χειρουργηθούν στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ, που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στις αρχές Μαρτίου. Οι αμοιβές, σύμφωνα με τον σχετικό αλγόριθμο, αντανακλούν τη βαρύτητα των περιστατικών, με τις επεμβάσεις να χωρίζονται σε συνολικά έξι κατηγορίες ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας τους.
Ετσι, για μια επέμβαση βουβωνοκήλης το κόστος των απογευματινών χειρουργείων δεν θα ξεπερνά τα 500 ευρώ, ενώ για αρθροπλαστική γονάτου τα 1.600 ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο πάντως πως στον ιδιωτικό τομέα η ιδιωτική δαπάνη για τις συγκεκριμένες επεμβάσεις εκτιμάται σε 1.800 και 3.500 ευρώ αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ και όπως ανακοίνωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους, εντός τριμήνου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν, μέσω της ψηφιακής Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων, τον μέσο χρόνο αναμονής ανά χειρουργική κλινική και ανά νοσοκομείο, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσουν τις επιλογές τους σε συνθήκες διαφάνειας.
Παράλληλα και δεδομένου πως καταγράφεται ανισοκατανομή στις αναμονές, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσδοκά πως ο νέος αυτός θεσμός θα εισαγάγει ένα καθεστώς «υγιούς άμιλλας στις χειρουργικές κλινικές», προς όφελος των ασθενών.
«Στόχος μας είναι να αποτελέσουν τα απογευματινά χειρουργεία μια διέξοδο που να είναι ελκυστική για τους πολίτες, συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα» συμπλήρωσε ο Α. Γεωργιάδης, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστούν ανελαστικές δικλίδες ασφαλείας.
Διπλό όφελος
Αναλυτικότερα, το ίδιο σχέδιο θέλει οι χειρουργικές κλινικές να λαμβάνουν σχετική έγκριση – έπειτα από αίτημά τους – για τη διεξαγωγή απογευματινών χειρουργείων, υπό την προϋπόθεση πως το παράλληλο έργο τους δεν θα υπονομεύσει τη δωρεάν πρωινή λειτουργία τους. Συνεπώς, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, στην περίπτωση που διαπιστωθεί μείωση της παραγωγικότητας στην πρωινή ζώνη, τότε θα ανακληθεί άμεσα η άδεια.
Εφόσον εντούτοις η αυστηρή αυτή προϋπόθεση τηρηθεί, το όφελος θα είναι διπλό: αφενός θα αποσυμπιεστούν οι χρόνοι αναμονής και αφετέρου το υγειονομικό προσωπικό θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα εισοδήματά του με νόμιμο τρόπο.
Αλλωστε, το ίδιο σχέδιο θέλει οι αμοιβές που θα καταβάλλουν οι πολίτες να επιμερίζονται στο σύνολο του προσωπικού που συμμετέχει στις απογευματινές επεμβάσεις: χειρουργοί, αναισθησιολόγοι και νοσηλευτικό προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό ο Μ. Θεμιστοκλέους έδωσε ενδεικτικά παραδείγματα: Ετσι, για μια μεγάλη επέμβαση (λ.χ. χολοκυστεκτομή) ο χειρουργός θα έχει να λαμβάνει 550 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 350 ευρώ. Για μια βαρεία επέμβαση (π.χ. αρθροπλαστική ισχίου) η ιδιωτική αμοιβή του χειρουργού θα αγγίζει τα 750 ευρώ και του αναισθησιολόγου τα 400 ευρώ, ενώ για μια εξαιρετικά βαρεία επέμβαση ο χειρουργός θα λαμβάνει 1.000 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 450 ευρώ.
Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί πως σήμερα 102.634 περιστατικά βρίσκονται στην… αναμονή για επέμβαση. Μάλιστα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Υγείας, από 4 μέχρι 12 μήνες περιμένουν 31.954 πολίτες. «Και περισσότερο από 12 μήνες, που εκεί δεν θεωρείται καθόλου ικανοποιητικός χρόνος αναμονής, περιμένουν πάνω από 26.000 συμπολίτες μας. Αρα έχουμε γύρω στα 58.000 περιστατικά, τα οποία περιμένουν περισσότερο από 4 μήνες».
Για τον λόγο αυτόν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Aνάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 60 εκατ. ευρώ, που θα αξιοποιηθεί για τη δωρεάν εξυπηρέτηση των πολιτών που αναμένουν χειρουργική επέμβαση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εν τω μεταξύ, εκτιμάται, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε, πως η δυναμικότητα των χειρουργείων μετά την υλοποίηση του νέου θεσμού θα αυξηθεί κατά 20%.