Ανυποχώρητος όσον αφορά τις αλλαγές που θέλει να κάνει στην πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης στάθηκε μπροστά στα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας που αποδοκίμασαν τη Δευτέρα το απόγευμα. Μετά την πίεση της Πολιτικής Γραμματείας, που στην πλειοψηφία της του δήλωσε ότι δεν του δίνει λευκή επιταγή, ο Κασσελάκης πήρε πίσω την επιστολή που τους έστειλε τη Δευτέρα, ενώ επιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του μόνο σε παρόντα χρόνο.
Εξηγήσεις για το χρονοδιάγραμμα και τη χρήση των απαντήσεων δόθηκαν, τα ΜΜΕ κατηγορήθηκαν για «προπαγάνδα» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πριν καν περάσει την πόρτα των γραφείων της Κουμουνδούρου, όμως μαζί μ’ αυτά ο Κασσελάκης έθεσε ένα νέο τελεσίγραφο που αφορά τη δική του παρουσία, απαντώντας στα σενάρια περί αντικατάστασής του πριν ή μετά τις ευρωεκλογές, ρίχνοντας νέο λάδι στη φωτιά: ζήτησε από την ΠΓ δέσμευση πως θα στηριχθεί ως πρόεδρος μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027 ή αλλιώς απείλησε με «αναβάπτιση» στην εσωκομματική βάση του συνεδρίου που ξεκινάει σε ένα 24ωρο, ρίχνοντας το γάντι στους διαφωνούντες ώστε να βρουν αντίπαλο απέναντί του. «Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει τώρα. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια», ανέφερε με έμφαση, ενώ αυτοχαρακτηρίστηκε «ειλικρινής» και όχι συγκρουσιακός όσον αφορά τις προθέσεις του για αλλαγές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η στάση Κασσελάκη έρχεται ως απάντηση στον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργο Τσίπρα, που μέχρι πρότινος ήταν από τα στελέχη του κοντινού του περιβάλλοντος και ο οποίος έθεσε δημόσια ζήτημα αλλαγής ηγεσίας: «Πρέπει να είναι ο Κασσελάκης μέχρι τις ευρωεκλογές. Αν δεν υπάρξει συνεννόηση, να υπάρξει ένας άνθρωπος που θα συγκεντρώνει τη συναίνεση όλων μας, ομόφωνα, να προχωρήσουμε μέχρι τις ευρωεκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν ήταν ο μόνος αιχμηρός απέναντι στον Κασσελάκη: «Εκλέξαμε πρόεδρο, όχι μονάρχη», επεσήμανε ο Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης σχολίασε, μετά τα όσα ειπώθηκαν στο LSE από τον Κασσελάκη, πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν τους αφήνει ν’ αγιάσουν». Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί τη Δευτέρα και ο Χρήστος Σπίρτζης στη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, σημειώνοντας, για το αδιαμεσολάβητο της σχέσης της ηγεσίας και των μελών: «Οταν εμείς πλακωνόμασταν για τα μέλη, αυτός συζητούσε να γίνει υπουργός του Μητσοτάκη», επεσήμανε. Εντός του οργάνου, διαφωνούντες της σκληρής γραμμής, αντέδρασαν έντονα επισημαίνοντας πως ο Κασσελάκης «δεν έχει λευκή επιταγή» και πως «θα κριθεί στις ευρωεκλογές».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην δική του τοποθέτηση ο Διονύσης Τεμπονέρας είπε: «Δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το επιθυμεί ο πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά τη διαδικασία προεδρικής εκλογής».
«Αδιαμεσολάβητα» μηνύματα
Το λάδι στη φωτιά εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε σε μια στιγμή που, παρότι το ρήγμα που είχε διαπιστωθεί ήταν βαθύ στη σχέση ανάμεσα στον Κασσελάκη και τα στελέχη της ΠΓ (με διάρρηξη της εμπιστοσύνης ακόμα και στελεχών, όπως ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης, που τον στήριξαν στην εκλογή του), οι διαφωνούντες προσέρχονταν στη χθεσινή συνεδρίαση με διάθεση ανακωχής.
Από τη στιγμή που η απόφαση για έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν λήφθηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας, εν τη απουσία του Κασσελάκη, ήταν σαφές πως οι πιο διαλλακτικές φωνές στις τάξεις των διαφωνούντων με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επικρατήσει: τα χρονικά όρια, εκτιμούσαν πριν από τη συνεδρίαση ακόμα και όσοι σκόπευαν να θέσουν θέμα εκ νέου χθες, είχαν πλέον στενέψει πολύ για να ληφθεί τέτοια απόφαση. Από τη στιγμή που δεν τραβήχτηκε τη Δευτέρα, το χαρτί δύσκολα θα έβρισκε υποστήριξη χθες. Αυτό που ήταν εξαρχής δεδομένο, ήταν πως η ΠΓ θα έθετε επιτακτικά ζήτημα δημιουργίας Πολιτικού Κέντρου, με τακτικές συνεδριάσεις, που θα φτιάχνει την ατζέντα κάθε εβδομάδα, ώστε η λειτουργία του κόμματος να βρει έναν ρυθμό μέχρι τις ευρωεκλογές και οι ίδιοι μη βρίσκονται αντιμέτωποι με πολιτικούς αιφνιδιασμούς όπως αυτός του ερωτηματολογίου από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – η ατμόσφαιρα ωστόσο οξύνθηκε ήδη από εισήγηση του προέδρου.
Από τη μεριά του ο Κασσελάκης είχε ήδη στείλει τα δικά του μηνύματα, τα οποία υπό μια έννοια επανέλαβε και εντός της συνεδρίασης: το πρώτο, από το Λονδίνο, για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική σκηνή, περιγράφοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως το μόνο προοδευτικό κόμμα στην Ελλάδα που κινείται στο «ευρύτερο κεντροαριστερό φάσμα». Το δεύτερο, που πήρε τη μορφή τελεσιγράφου, ήταν η απουσία οποιασδήποτε διάθεσης να αποχωρήσει από την ηγεσία ακόμα και αν το αποτέλεσμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές είναι κακό. Το τρίτο μήνυμα ήρθε από το συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα, καθώς η διαχείριση της παρουσίας του Κασσελάκη κατέστησε σαφές πως η «αδιαμεσολάβητη» σχέση που επιχειρεί να δημιουργήσει με τη βάση θα συνεχιστεί.
«Δεν θα περάσει τίποτα, πρόεδρε, θα σε στηρίξουμε» – αυτή η φράση ακούστηκε στη ζωντανή μετάδοση που έκανε ο Κασσελάκης από το Σύνταγμα, με τον ίδιο να απαντάει «το ξέρω». Στήριξη στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ παρείχαν στελέχη όπως ο βουλευτής Πέτρος Παππάς, ο οποίος χαρακτήρισε «αυτοκτονική» τη σκέψη αλλαγής ηγεσίας, ενώ σε θεσμικό επίπεδο κινήθηκε ο επικεφαλής της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος, ξεκαθαρίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόεδρο».
Οι τρεις δρόμοι του Τσίπρα
Μία από τις μεγάλες απορίες σ’ αυτήν τη συζήτηση, πάντως, είναι οι επόμενες κινήσεις του τέως πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει επιλέξει ως τώρα τη σιωπή σε θέματα που αφορούν τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ – η αίσθηση που υπάρχει, ωστόσο, λόγω του προφίλ των στελεχών που αντιδρούν στις πρωτοβουλίες Κασσελάκη, είναι πως είναι τουλάχιστον ενήμερος για τις κινήσεις τους.
Σε κάθε περίπτωση, τρεις δρόμοι υπάρχουν για τον προηγούμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμα κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ενώ συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλά από τα στελέχη του κόμματος: ο Τσίπρας είτε θα επιλέξει να κρατήσει τη σιωπή του, επί της ουσίας υποβαθμίζοντας τη σημασία του επερχόμενου συνεδρίου, είτε θα πάει στο συνέδριο αλλά δεν θα μιλήσει, αποδοκιμάζοντας σιωπηλά την ηγεσία χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα, είτε και θα παρευρεθεί και θα μιλήσει – και εκεί, το τι θα πει θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό και τη συνέχεια της συριζαϊκής προσπάθειας έως τις ευρωεκλογές. Υπό το τελεσίγραφο Κασσελάκη, η στάση Τσίπρα θεωρείται από όλους καθοριστικής σημασίας για την επόμενη ημέρα του κόμματος.