Αντιμέτωπη με ένα κίνημα ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, που συνεχώς δυναμώνει και διευρύνεται, είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δείχνοντας, πάντως, αποφασισμένη να ψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο, προχωρώντας παράλληλα στην ποινικοποίηση και καταστολή των αγώνων.
Παρόλα αυτά, οι αντιδράσεις αντί να φθίνουν, φουντώνουν. Οι φοιτητές βρίσκονται για 7η εβδομάδα στους δρόμους, οι κινητοποιήσεις καθίστανται ολοένα πιο δυναμικές, ενώ οι φωνές εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας κατά του νομοσχεδίου ολοένα και πληθαίνουν.
Η ΠΟΣΔΕΠ, η ΠΟΣΕΕΔΙΠ η ΟΣΥΕΕΠ και πλήθος πανεπιστημιακών φορέων έχουν ήδη εκφραστεί κατά του νομοσχεδίου.
«Να αποσυρθεί»
Απόσυρση του ν/σ για τα ιδιωτικά ΑΕΙ ζητούν (και) τα Τμήματα Τεχνών στα πανεπιστήμια, ενώνοντας τη φωνή τους με όσους αντιδρούν, «προ πάντων, με τους φοιτητές και φοιτήτριες που πρωτοστατούν στον αγώνα για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας ως κοινωνικό αγαθό».
Όπως αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση, «ζητούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και διεκδικούμε από το κράτος την έμπρακτη στήριξη των Τμημάτων Τεχνών στο δημόσιο πανεπιστήμιο».
Τονίζουν επίσης ότι το πανεπιστήμιο είναι «το μόνο τμήμα του δημόσιου τομέα υπό συνεχή και πλήρη αξιολόγηση, διασφαλίζοντας ότι η παιδεία που παρέχεται ανταποκρίνεται σε διεθνείς προδιαγραφές».
Παράλληλα, εκφράζουν εκφράζουν την ανησυχία τους για τη σχεδιαζόμενη ίδρυση «ενός νέου δημοσίου Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με εκπροσώπους των υφιστάμενων Τμημάτων Τεχνών του Πανεπιστημίου, που έχουν τη σχετική και απαραίτητη εμπειρία, ερευνητικό υπόβαθρο και τεχνογνωσία» και ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και τον γενικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης για την επίλυση των ζητημάτων που τους αφορούν.
Το ψήφισμα υποστηρίζουν 17 τμήματα:
1. Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Αθήνα, 1837)
2. Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη, 1984, έναρξη λειτουργίας, 1985)
3.Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ (Αθήνα, 1990)
4.Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ (Αθήνα, 1991)
5.Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πατρών (Πάτρα, 1989, έναρξη λειτουργίας 1992)
6.Τμήμα Θεάτρου, ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη, 1992)
7.Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο (1992)
8.Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (1998)
9.Τμήμα Eικαστικών Tεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Ιωάννινα, 2000)
10.Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (2003)
11.Τμήμα Κινηματογράφου, ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη, 2004)
12.Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα 2004)
13.Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα, 2006)
14.Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας, ΠΑΔΑ (Αιγάλεω, 2018, πρώην παλαιότερων ΤΕΙ)
15.Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Άρτα, 2018)
16.Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου, ΕΚΠΑ (Ψαχνά Εύβοιας, 2019)
17.Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Ναύπλιο, 2019)
«Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται»
Με κείμενο που υπογράφουν, 1.356 πανεπιστημιακοί της χώρας τάσσονται ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Στο κείμενο οι υπογράφοντες:
- προειδοποιούν για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
- ενημερώνουν τις επιχειρήσεις, οι οποίες φιλοδοξούν να ιδρύσουν πανεπιστημιακές εταιρείες ή παραρτήματα ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα παρακάμπτοντας τη συνταγματική επιταγή.
- δηλώνουν ότι ως δημόσιοι λειτουργοί θα προσφύγουν σε όλα τα επίπεδα και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αν αυτό νομοθετηθεί.
Το κείμενο καταλήγει: «Δυστυχώς η χώρα μας έχει ήδη μία, την πρώτη μετά τη δικτατορία, διεθνή καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για παραβίαση των βασικών συνταγματικών αρχών. Δεν θα αφήσουμε να προστεθεί άλλη μία».
Και το ΕΚΠΑ
Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή ανακοίνωση της Συγκλήτου του αρχαιότερου ιδρύματος της χώρας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η οποία τονίζει ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των Δημόσιων πανεπιστημίων, καθώς και η επαναπροκήρυξη όλων των θέσεων προσωπικού, κάτι που αποτελεί «επιτακτική ανάγκη».
Όσον αφορά στο νομοσχέδιο που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το ΕΚΠΑ παραθέτει σωρεία ενστάσεων και μεταξύ άλλων:
- επισημαίνει το θέμα των Κολεγίων («οφείλει ρητά το νομοσχέδιο να αναφέρει ότι τα Κολέγια, που δεν είναι ΝΠΠΕ, δεν παρέχουν σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου…»),
- επισημαίνει την ανισονομία πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα («η ΕΒΕ του επιστημονικού πεδίου, την οποία προβλέπει το νομοσχέδιο, έχει πολύ μεγάλη διαφορά από τη βάση εισαγωγής σε Σχολές υψηλής ζήτησης»),
- τονίζει ότι «δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον τρόπο επιλογής, εκλογής, διορισμού, εξέλιξης των διδασκόντων»,
- υπογραμμίζει ότι όλα τα Προγράμματα Σπουδών «θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα από την ΕΘΑΑΕ, και όχι από τα μητρικά Ιδρύματα, για λόγους ισονομίας και αίσθησης δικαίου»,
- αναφέρει πως «δεν γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στην υποχρέωση διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας στα ΝΠΠΕ». Ακολούθων μπορεί αν διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση.
- Τα τελευταία λόγια του Κώστα Χαρδαβέλλα στους τηλεθεατές: «Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή»
- Ελπιδοφόρα αποτελέσματα από τη μεταμόσχευση νευρικών βλαστικών κυττάρων σε ασθενείς με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού
- «Τα χρήματα έφυγαν ήδη, πρέπει να…» – Οι… αποκαλύψεις του Αντετοκούνμπο