Με μία ηχηρή παρέμβαση, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παίρνει θέση στα τεκταινόμενα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, παροτρύνοντας τον Στέφανο Κασσελάκη να απευθυνθεί στη βάση, δηλαδή στα μέλη του κόμματος που τον εξέλεξαν πρόεδρο, και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.
Ο κ. Τσίπρας σημειώνει, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως «αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας».
Με μία μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook, ο Αλέξης Τσίπρας, κάνει μία αναδρομή αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη διπλή ήττα στις εθνικές εκλογές, τονίζοντας πως ήθελε με τη στάση του να προκαλέσει «ένα ηλεκτροσόκ ανάταξης στον κλονισμένο οργανισμό του κόμματος, που βρέθηκε μπροστά σε μια απρόσμενη σε εύρος ήττα, ώστε να συνέλθει σύντομα».
Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα
«Όλο αυτό το διάστημα, των σχεδόν οκτώ μηνών, τήρησα με ευλάβεια την επιλογή μου να παραμερίσω. Δεν ήταν στάση σκοπιμότητας, ήταν στάση ευθύνης. Ανέλαβα στο ακέραιο την ευθύνη της ήττας. Ανέλαβα και την ευθύνη της αποχώρησης από τις κομματικές διεργασίες. Την ευθύνη επίσης, να μην υποκύψω στις πιέσεις όλων όσοι μου ζητούσαν κατά καιρούς να παρέμβω, για ‘να σώσω το κόμμα’, πολλοί γιατί το πίστευαν και ορισμένοι γιατί ήθελαν έτσι να εξυπηρετήσουν προσωπικές στρατηγικές», υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός.
Κάνει λόγο για ένα κόμμα που «βρίσκεται εδώ και καιρό σε παρατεταμένη και βαθιά κρίση» και τονίζει:
«Σήμερα μπροστά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναλαμβάνω μια ακόμη ευθύνη. Όχι της ανέξοδης κριτικής. Ούτε της εμπλοκής μου σε παίγνια εξουσίας. Αλλά την ευθύνη να προειδοποιήσω για αυτό που βλέπω να έρχεται και πρέπει να αποτραπεί. Την ευθύνη να πω την αλήθεια, όπως τη βλέπω και την αισθάνομαι. Και να προτείνω λύση».
«Έφυγαν όσοι έχασαν τη μάχη για την ηγεσία – Ο νικητής ζητά λευκή επιταγή»
Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως οι διεργασίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι σαν να έχουμε γυρίσει την πλάτη στην κοινωνία, αν και μιλάμε συνεχώς για την ανάγκη της ενίσχυσης των δεσμών μας με αυτή. Αυτό που φαίνεται είναι μια εσωτερική διαπάλη, που αφορά περισσότερο προσωπικές σκοπιμότητες και λιγότερο την κοινωνία», τονίζει χαρακτηριστικά, επιρρίπτοντας ευθύνες σε όλους, τόσο στον πρόεδρο όσο και στα στελέχη, χωρίς να κατονομάζει τον Στέφανο Κασσελάκη.
«Φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό. Με αποτέλεσμα η εικόνα που εκπέμπεται να είναι πως αδιαφορούμε για την κοινωνία και για το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης», υπογραμμίζει.
Και προσθέτει: «Αδιαφορούμε αν η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί συνθήκες απουσίας αντιπολίτευσης, ανεξέλεγκτης διακυβέρνησης και άρα εν τέλει και κρίση δημοκρατίας. Και η αδιαφορία αυτή δεν αφορά έναν, αφορά πολλούς».
Με σκληρή γλώσσα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται τόσο στους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την Έφη Αχτσιόγλου, όσο και στον Στέφανο Κασσελάκη, που ζητά «λευκή επιταγή».
«Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος. Ο νικητής, φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της», τονίζει, σημειώνοντας παράλληλα πως «άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν. Αδιαφορώντας για το τι αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα».
«Δεν μπορώ να παραμείνω σιωπηλός – Δεν θα πάω στο συνέδριο»
Ο πρώην πρωθυπουργός εξηγεί πως, για όλους αυτούς τους λόγους, δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλός, αλλά ούτε και να παρευρεθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν τα πράγματα είναι έτσι, δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας. Ένα συνέδριο, όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει. Όχι. Προσωπικά εμένα δεν μου λείπει ούτε το βήμα, ούτε το χειροκρότημα», τονίζει χαρακτηριστικά.
Και σημειώνει πως «δεν είναι ώρα για χειροκροτήματα, αλλά για να ειπωθεί η αλήθεια», επισημαίνοντας πως «αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό.Και πρέπει να σοβαρευτούμε, να αλλάξουμε ρότα και να σκεφτούμε έξω από τα κλειστά όρια της εσωκομματικής διαπάλης, ποιος είναι και πρέπει να είναι ο ρόλος μας στην ελληνική κοινωνία. Και πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτόν».