Ενας χαμός έγινε με την πρεμιέρα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την επιστολική ψήφο, στον βαθμό που παραλίγο να «κολλήσει» το σύστημα. Για να καταλάβετε, μόλις δύο εικοσιτετράωρα από το άνοιγμα υποβλήθηκαν περί τις 8.000 αιτήσεις ψηφοφόρων που επιθυμούν να ψηφίσουν με επιστολική για τις επικείμενες ευρωεκλογές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Οπως αποκάλυψε η Νίκη Κεραμέως, οι περισσότερες αιτήσεις προέρχονται από Ελληνες που διαμένουν στη χώρα. Γεγονός που εξηγείται κι από το μεγάλο αριθμό Ελλήνων που εργάζονται (ειδικά τη θερινή σεζόν) μακριά από τον τόπο καταγωγής ή και κατοικίας τους. «Ωστόσο», όπως είπε η υπουργός Εσωτερικών, «έχει μεγάλη σημασία ότι υπάρχουν αιτήσεις και από Ελληνες του εξωτερικού που διαφορετικά πιστεύω ότι δεν θα ψήφιζαν στις ευρωεκλογές». Κι έχουν κατατεθεί από κάθε άκρη του πλανήτη. Κι όπως η Παπούα Νέα Γουινέα κι η Ακτή Ελεφαντοστού.
Διευκρινίσεις προς αναποφάσιστους
Για όποιον ακόμη το σκέφτεται να σας ενημερώσω ότι η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις μέχρι και τις 29 Απριλίου, όπως και αλλαγές ή διορθώσεις στοιχείων. «Εάν κάποιος έχει προχωρήσει στην εγγραφή του για την επιστολική ψήφο και αλλάξει γνώμη ακόμα και τελευταία στιγμή που θα λάβει τον φάκελο, μπορεί να πάει να ψηφίσει διά ζώσης» διευκρίνισε η Κεραμέως, «εφόσον, όμως, δεν έχει στείλει τον φάκελο». Από το υπουργείο επίσης μαθαίνουμε ότι θα εκδοθούν συμπληρωματικοί εκλογικοί κατάλογοι, που θα σταλούν ηλεκτρονικά στους δήμους. Οπότε «θα μπορούν, ακόμα και εκείνοι που είχαν δηλώσει ότι θέλουν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο αλλά άλλαξαν γνώμη, να πάνε σε ένα εκλογικό τμήμα διά ζώσης μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής της 9ης Ιουνίου 2024».
Ο σκοπός υπερβαίνει τον Ράμα
Υπήρχε περίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει την επόμενη εβδομάδα στα Τίρανα, μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη και τις προκλητικές δηλώσεις του Εντι Ράμα για την ελληνική στήριξη στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας. Αλλά υπερίσχυσε ο ανώτερος σκοπός της επίσκεψης. Κι αυτό γιατί μιλάμε για τη Σύνοδο Ουκρανίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στην αλβανική πρωτεύουσα. Ο Πρωθυπουργός το ζύγισε κι έκρινε ότι η ανάγκη στήριξης στην Ουκρανία και εγρήγορσης για τις συνέπειες του πολέμου είναι πολύ σημαντικά ζητήματα για να τον αφήσουν μακριά από τη διάσκεψη. Εξάλλου, θα μπορεί εκεί να διαμηνύσει τις απόψεις του στον ίδιο τον… οικοδεσπότη αυτοπροσώπως.
Στήριξη υπό προϋποθέσεις
Πάντως χθες δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν οι απαραίτητες αναφορές στην υπόθεση Μπελέρη στη συνάντηση που είχαν στη Βουλή ο αντιπρόεδρός της, Γιάννης Πλακιωτάκης με τον αλβανό ομόλογό του, Αργκόν Γκιεκμαρκάι. «Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ, η οποία όμως πρέπει να βασίζεται στις θεμελιώδεις κοινοτικές αρχές» τόνισε ο Πλακιωτάκης, εκφράζοντας την ανησυχία της Ελλάδας για την πορεία της υπόθεσης του δημάρχου Χειμάρρας, υπογραμμίζοντας «το αναφαίρετο δικαίωμά του για μια δίκαιη δίκη με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας».
Υπό τουρκικό έλεγχο τα χωρικά ύδατα της Σομαλίας!
Ενδεικτική της διάθεσης της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή της και στην Αφρική είναι η συμφωνία «ναυτικής ασφάλειας» που ανακοίνωσαν χθες με τη Σομαλία, με την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, η Αγκυρα αναλαμβάνει την προστασία των χωρικών υδάτων της και την εκπαίδευση του ναυτικού της. Και με το αζημίωτο αφού, εις αντάλλαγμα, θα λαμβάνει το 30% των εσόδων από τις (υπό)θαλάσσιες δραστηριότητες στην ΑΟΖ της. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, εκτός από τα παραπάνω, η Τουρκία θα παράσχει στη Σομαλία και εξοπλισμό για το ναυτικό, για την ενίσχυση της άμυνάς της απέναντι σε απειλές όπως η τρομοκρατία, η πειρατεία και η «ξένη παρέμβαση». Για το πόσο εντυπωσιακή είναι η επέκταση αυτή της αμυντικής συνεργασίας τους, αρκεί να δούμε τους χάρτες: Η ακτογραμμή της Σομαλίας είναι η μεγαλύτερη στην Αφρική, η ΑΟΖ της εκτείνεται σε 830.000 τετραγωνικα χιλιόμετρα και βρίσκεται στον κόλπο του Αντεν. Στην έξοδο της Ερυθράς Θάλασσας.