Τρίτο κουδούνι: Ο πόλεμος δια αντιπροσώπων τέλειωσε και τώρα η μάχη είναι προφανής και ως προς τον στόχο και ως προς τους μονομάχους. Τσίπρας – Κασσελάκης.
Η πρώτη ημέρα του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν ιστορική για δύο γάντια που έπεσαν και επίσης σηκώθηκαν.
Το πρώτο και ασύμμετρο ήταν του Αλέξη Τσίπρα. Ήταν ώρες μόνον πριν που οι διαρροές φρόντιζαν να περιγράφουν έναν απλώς προβληματισμένο πρώην Πρόεδρο του κόμματος που δεν είχε καταλήξει αν θα πήγαινε στην κορυφαία συλλογική διαδικασία.
Γρήγορα η εικόνα ανατράπηκε: Ο Τσίπρας με μακροσκελές κείμενο (μανιφέστο) έριχνε το γάντι στην σημερινή ηγεσία και την καλούσε να πάει εκ νέου στην βάση- όχι χαϊδεύοντας πάντως όσους αποχώρησαν από το κόμμα ή όσους επέλεξαν να μείνουν με μια λογική «παραμένουμε να ελέγχουμε τον νέο αρχηγό καραδοκώντας για το κακό αποτέλεσμα στις κάλπες».
Θέμα ανανέωσης της εμπιστοσύνης του νέου Πρόεδρου τέθηκε από το παρασκήνιο, με κείμενο, ούτε καν με αυτοπρόσωπη παρουσία του Τσίπρα και ενώ η ίδια η κίνηση προφανώς δυναμίτιζε την σύσταση του συνεδρίου.
Τι συνέδριο θα ‘ναι αυτό και τι αποφάσεις, θέσεις κτλ. θα ψηφίσει όταν σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων θα μπει θέμα εκλογής από την βάση εκ νέου;
Αναπόφευκτα η πρώτη ημέρα του συνεδρίου έλαβε τον χαρακτήρα απάντησης του Κασσελάκη στον Τσίπρα.
Ο πρώτος με μια προσεχτική μακρά και δυναμική ομιλία επιτέθηκε τόσο – όσο σε όλους τους αντιπάλους του και στο τέλος σήκωσε το γάντι υπό τα χειροκροτήματα του σώματος: Πάμε σε εκλογή και βρείτε μου αντίπαλο.
Στοιχείο πρώτο: η συριζαική βάση σήμερα που μιλάμε είναι με τον Κασσελάκη.
Στο μυαλό του απλού μέλους, ο νέος από τις ΗΠΑ χτυπιέται από την κομματική γραφειοκρατία. Και οι βαρώνοι δεν τον αφήνουν να αλλάξει τον χώρο.
Το μήνυμα βέβαια του Κασσελάκη (δεν είμαι φυτευτός») ήταν προς την μεριά Τσίπρα. Και προφανώς η επιλογή του νέου Πρόεδρου να απαντήσει θετικά για μια πορεία στην βάση, του προσδίδει ηγετικά χαρακτηριστικά που οι παροικούντες της συριζαικής Ιερουσαλήμ ξέρουν πως θα ολοκληρώνονταν με μια τελική αναμέτρηση με τον ίδιο τον Τσίπρα. Αυτή ήλθε;
Σήμερα δεύτερη ημέρα συνεδρίου αναμένεται με ενδιαφέρον η ομιλία- παρέμβαση από μεριάς Διονύση Τεμπονέρα και η πιθανή του κάθοδος για την ηγεσία.
Μένει να φανεί: αν οι μηχανισμοί Παππά – Πολάκη- Σπίρτζη θα επιλέξουν Κασσελάκη. Μένει να φανεί αν η παλιά ηγεσία συσπειρωθεί μέχρι τέλους, στον λίγο χρόνο που έχει, σε έναν πόλο κατά Κασσελάκη.
Μένει να φανεί αν μια πιθανή επανεκλογή Κασσελάκη θα αποδεσμεύσει μια νέα αποχώρηση στελεχών και μια μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς όπως ο Κασσελάκης στο σχήμα που φαντάζεται και έχει στο σχέδιο του.
Εδώ αν επικρατήσει, θα έχει και το χαρτί της αποτσιπροποίησης του χώρου ενώ θα έχει ενηλικιωθεί μέσα από μια σφοδρή σύγκρουση (μόνον οι συγκρούσεις και οι ρήξεις αλλάζουν πίστα για τους ενδιαφερόμενους στην Πολιτική και στην ζωή).
Ενώ από την άλλη θα μπουν σε περαιτέρω κίνηση οι αστερισμοί της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς για έναν πλατύ και πιο ζωηρό διάλογο. Δεν θα πλήξουμε.