Εξι μήνες αφότου έδωσε τα χέρια με τον Ναρέντρα Μόντι συμφωνώντας από το Μαξίμου στην αναβάθμιση των ελληνο-ινδικών σχέσεων σε «στρατηγικές», ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην κυβερνητική έδρα της Ινδίας, στο ανάκτορο Rashtrapati Bhavan, με τριπλό στόχο. Οχι μόνο για να μη μείνουν στα λόγια αλλά να εξειδικευτούν τα βήματα συνεργασίας που είχαν συζητηθεί στην Αθήνα, ούτε μόνο για να αναζητηθούν νέες συμπράξεις, αλλά και για να εμπεδωθεί ο ρόλος της Αθήνας ως κομβικός στους σχεδιασμούς της πολυπληθέστερης χώρας και πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου να βρει «εξόδους» προς τη Δύση. Και αυτό γιατί στην τρέχουσα περίοδο υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας και εξελίξεων σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, η Αθήνα διακρίνει ευκαιρία να δράσει ως ενδιάμεσος. Με τα πρωθυπουργικά λόγια από το Νέο Δελχί «η Ελλάδα του σήμερα μπορεί να αποτελέσει το κατώφλι της Ινδίας προς την Ευρώπη».

Το φιλόδοξο IMEC

Βασικό πρότζεκτ που πλαισιώνει τη βούληση για στενότερες σχέσεις είναι το φιλόδοξο IMEC – ένας στρατηγικής σημασίας διάδρομος σύνδεσης Ινδίας, Μέσης Ανατολής, Ευρώπης – που είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Σεπτέμβριο από την ινδική προεδρία του G20 και στηρίζεται από τις ΗΠΑ. Το σχέδιο «πάγωσε» ο πόλεμος στη Γάζα, ωστόσο οι παρασκηνιακές προεργασίες δεν εγκαταλείπονται και η Αθήνα διεκδικεί ενεργή συμμετοχή. «Για την πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος προϋπόθεση είναι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή» υπογράμμισε ο Μητσοτάκης και χαρακτήρισε τη σταθερότητα «απαραίτητη συνθήκη» για οποιοδήποτε σχέδιο ευημερίας. Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι η Ινδία είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού Ωκεανού και αντίστοιχα η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις δύο χώρες να μοιράζονται, κατά την αποστροφή του, «ισχυρή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στο Δίκαιο της Θάλασσας και πίστη στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο Μητσοτάκης, θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ινδίας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2028-2029 αλλά και θα υποστηρίξει τον «ευρύτερο διάλογο για τη μεταρρύθμιση» του ίδιου του οργανισμού.

Εργάτες

Στο μεταξύ, σε διμερές επίπεδο κλειδώνει, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η συνεννόηση για ινδούς εργάτες γης στο πλαίσιο μιας «πολύ σημαντικής συμφωνίας», κατά τον Μητσοτάκη, για τη μετανάστευση και την κινητικότητα. Από την πλευρά του ο Μόντι διέκρινε «νέες ευκαιρίες», πέραν του Μεταναστευτικού, στον τομέα της άμυνας, αλλά και στην κυβερνοασφάλεια. Ηδη οι αμυντικές σχέσεις Αθήνας – Νέου Δελχί αναπτύσσονται με διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, ενώ είναι σαφές ότι σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο η ελληνο-ινδική σχέση λειτουργεί και ως αντίβαρο στη συμμαχία Τουρκίας – Πακιστάν. Ειδικά μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ινδία έχει κάθε λόγο (για τη διαφύλαξη των δικών της εμπορικών συμφερόντων) να ενδιαφέρεται για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα – θέμα που συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή συνάντηση.

Ευκαιρίες

Οι επαφές της ελληνικής αποστολής σε Νέο Δελχί, Βομβάη και Μπανγκαλόρ μέχρι και αύριο, συνοδεία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, του υφυπουργού Κώστα Φραγκογιάννη, πρωθυπουργικών συμβούλων και πολυμελούς επιχειρηματικής εκπροσώπησης, επικεντρώνονται στην προώθηση συνεργειών σε υποδομές, ναυτιλία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατά πληροφορίες, στο τετ α τετ με τον Μόντι ο Μητσοτάκης έριξε επιπλέον βάρος στα logistics ως τομέα στον οποίο υπάρχουν ευκαιρίες για τις ινδικές εταιρείες. Δημόσια οι δύο πρωθυπουργοί ανέδειξαν το στοίχημα να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο ως το 2030, ενόσω στελέχη ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων προχωρούσαν σε Β2Β συναντήσεις. Στην ινδική επιχειρηματική κοινότητα θα απευθυνθεί και ο Μητσοτάκης σήμερα, ενώ ήδη από το φόρουμ Raisina Dialogue προσπάθησε να πείσει για την ασφάλεια της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. «Αναπτυσσόμαστε, ελάτε μαζί μας σε αυτό το “ταξίδι”» είπε.