Ενα νέο σκάνδαλο υποκλοπών ταράζει τις Βρυξέλλες και επαναφέρει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο το ζήτημα των παράνομων λογισμικών και των παρακολουθήσεων. Αυτή τη φορά βρέθηκαν τρεις επιβεβαιωμένοι στόχοι, ένας υπάλληλος και δυο ευρωβουλευτές, μέλη της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Αμυνας του Ευρωκοινοβουλίου. Πρόκειται για την πρόεδρο της επιτροπής, τη γαλλίδα Φιλελεύθερη Ναταλί Λουαζό, στο κινητό της οποίας βρέθηκε το spyware Pegasus, και για τη Σοσιαλδημοκράτισσα ευρωβουλευτή από τη Βουλγαρία Ελενα Γιόνσεβα, που είναι μέλος της ίδιας υποεπιτροπής. Για ευνόητους λόγους οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ευρωβουλής έχουν ήδη ζητήσει από την Τετάρτη το απόγευμα από τα υπόλοιπα μέλη της να παραδώσουν τις συσκευές τους για έλεγχο. Και μαθαίνω ότι ανάμεσα σε αυτούς που ελέγχονται είναι και ο Νίκος Παπανδρέου.
Οπως αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα του «Politico», το νέο σκάνδαλο έρχεται να προστεθεί στις υποκλοπές και τις απόπειρες τους που εντοπίστηκαν το 2022 εις βάρος των καταλανών ευρωβουλευτών και του Νίκου Ανδρουλάκη, οι οποίες είχαν γίνει αφορμή και για τη διευρυμένη έρευνα που πραγματοποίησε η ειδική εξεταστική επιτροπή PEGA, που απεφάνθη πως σε τουλάχιστον τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν χρησιμοποιηθεί τέτοια παράνομα spyware εις βάρος στόχων «πολιτικού ενδιαφέροντος». Ανάμεσα σε αυτά, ως γνωστόν, και η Ελλάδα.
Σύσκεψη ευρωομάδων
Ποια θα είναι η συνέχεια; Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται η σύγκληση σύσκεψης όλων των επικεφαλής των ευρωομάδων για να συντονιστούν «υπό το φως της σοβαρότητας αυτής της κρίσης». Εχει κατατεθεί, επίσης, επίσημο αίτημα ώστε το θέμα των υποκλοπών να συζητηθεί ξανά και στην Ολομέλεια, η οποία είναι προγραμματισμένο να συγκληθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο. Ενώ βρυξελλιώτης κατάσκοπος μου διεμήνυσε χθες ότι «ψήνεται» αίτημα και για τη σύσταση μιας ακόμη εξεταστικής επιτροπής, με νέο γύρο ερευνών, τόσο για τις νέες υποθέσεις παρακολουθήσεων όσο και για τις εξελίξεις στην έρευνα και την τιμωρία των παλαιότερων (Ελλάδας, Ισπανίας κ.ά.).
Δικογραφία κατόπιν εορτής
Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη διαβιβάζει το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας τη δικογραφία για το δυστύχημα, μετά το σχετικό αίτημα που είχε κατατεθεί από τον Δεκέμβριο. Θυμίζω ότι το θέμα αυτό προκάλεσε μεγάλη ένταση στην επιτροπή την περασμένη Τρίτη και αποχώρηση των μελών της αντιπολίτευσης που ζητούσαν παύση εργασιών μέχρι να φτάσει η δικογραφία στη Βουλή, δεδομένου ότι η Εισαγγελία είχε ενημερώσει εγγράφως ότι η σχετική απόφαση θα παρθεί εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων. Πράγματι, λοιπόν, η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών πάρθηκε χθες το πρωί, αλλά, στο μεταξύ, με απόφαση της «γαλάζιας» πλειοψηφίας κηρύχθηκε η λήξη των εργασιών της Εξεταστικής.
Τι θα γίνει άρα με τη δικογραφία; Προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάποια αλλαγή στους σχεδιασμούς που έχουν ανακοινωθεί. Και, εκτός απροόπτου, η Εξεταστική αναμένεται να συγκληθεί ξανά στις 11 Μαρτίου για να συζητήσει τα πορίσματά της.
Θέλει ασκήσεις όλον τον χρόνο
Δυο νέες ΝΟΤΑΜ εξέδωσε χθες η Τουρκία, με δέσμευση δύο περιοχών για ολόκληρο το 2024 για ασκήσεις με πυρά. Η μια περιοχή νοτίως της Ικαρίας και η δεύτερη μεταξύ Λήμνου, Θάσου και Σαμοθράκης. Οπως ανέφερε, μάλιστα, η Αγκυρα, πριν προχωρήσει στη μονομερή αυτή κίνηση, είχε κάνει το σχετικό αίτημα στην Ελλάδα. Η Αθήνα όμως, προφανώς, αρνήθηκε λόγω και του μεγάλου χρονικού διαστήματος, αλλά και γιατί η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει το εύρος του Ελληνικού Εναέριου Χώρου. Με συνέπεια τα τουρκικά ιπτάμενα μέσα να μην καταθέτουν σχέδιο πτήσεως μια και θεωρούν πως δεν έχουν υποχρέωση, παρότι πρόκειται για περιοχή εντός FIR Αθηνών. Τα γνωστά προβλήματα…
Από τη Σομαλία στο Τζιμπουτί
Εν τω μεταξύ, μετά τη Σομαλία αμυντική συμφωνία και με το Τζιμπουτί υπέγραψε η Αγκυρα, ύστερα από συνάντηση του υπουργού Αμυνας Χασάν Ομάρ Μοχάμεντ με τον τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ. Πρόκειται για μια συμφωνία επέκτασης της αμυντικής συνεργασίας με μια ακόμη χώρα, μικρότερη μεν από τη Σομαλία αλλά που βρίσκεται και αυτή σε θέση-κλειδί στο Κέρας της Αφρικής και την Ερυθρά Θάλασσα. Μια περιοχή στην οποία πλέον είναι σαφές, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η Τουρκία θελει να εγκαθιδρύσει την επιρροή της, δίνοντας ως αντάλλαγμα στους αφρικανούς συμμάχους της την προστασία της απέναντι σε τρομοκρατία, πειρατεία και…ανήσυχους γείτονες (π.χ. Αιθιοπία).