Το μάτι πέφτει στο αγγλικό πρωτάθλημα. Εκεί που οι κυνηγοί έχουν τον πρώτο λόγο και μοιάζει λες και οι επιθετικοί που «σκίζουν δίχτυα» να γίνονται ξανά της μόδας. Μα αλήθεια, έφυγαν ποτέ; Η εκστρατεία για τον τίτλο, αναμφίβολα συναρπαστική. Το ενδιαφέρον την περασμένη σεζόν είχε εστιαστεί στον «πολύ» Ερλινγκ Χάαλαντ της Σίτι και αυτό ήταν έως και αναπόφευκτο. Εμοιαζε  με… εξολοθρευτή! Ενας σέντερ φορ… μπουλντόζα, ικανός να «πάρει και να φέρει» ακόμη και τον προσωπικό του αντίπαλο. Τα ψεύτικα εννιάρικα, είναι ξεκάθαρο αυτό πλέον, μπήκαν για τα καλά στην άκρη και η Πρέμιερ Λιγκ δίνει τον τόνο (και) σε αυτό. Τα πρωτοσέλιδα ανήκουν στους κλασικούς φορ περιοχής, αυτούς που ωθούν τις ομάδες τους προς τα πάνω στρώματα της βαθμολογίας.

Νούνιες

Το περασμένο Σάββατο ήταν ο Ντάργουιν Νούνιες, ο οποίος έχει γίνει ελαφρώς καλτ φιγούρα στη Λίβερπουλ, μάλλον λόγω της τάσης του να είναι λίγο άγριος στο στυλ παιχνιδιού του και στο πώς αντιλαμβάνεται το παιχνίδι. Τον πιάνει πολλές φορές η κάμερα και φαντάζει ανίκητος έτσι που μάχεται. Με την Μπρέντφορντ στο δυτικό Λονδίνο, ο Νούνιες ήταν που άνοιξε το σκορ, για να πάει μετά η σκυτάλη στον (κλασικό) Σαλάχ και τον ταλαντούχο Γκάκπο. Ο Μάικλ Οουεν, όπως διάβασα στα αγγλικά ταμπλόιντ, άσκησε κριτική στον Νούνιες γιατί επιχείρησε ένα ψηλοκρεμαστό σουτ στο τετ-α-τετ με τον αντίπαλο γκολκίπερ. «Ναι μεν θαύμασα το χτύπημα, αλλά είναι παρακινδυνευμένο όταν φεύγεις μόνος με τον αντίπαλο», σημείωσε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής. Καλή η παρατήρηση, αλλά ας σημειώσω, εδώ, ότι ο Νούνιες ενθουσιάζει το κοινό ώρες ώρες, κυρίως γιατί παραμένει απρόβλεπτος σε έναν κόσμο που προτιμά κατά βάση το απλό και όχι το ρίσκο.

Χόιλουντ

Την Κυριακή, ήταν η σειρά του Ράσμους Χόιλουντ να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας. Ο νεαρός δανός επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι μια συναρπαστική ιστορία και αυτό συμβαίνει γιατί  κατάφερε να ξεπεράσει  ένα μουντό ξεκίνημα στον αγγλικό μαραθώνιο και πλέον σκοράρει κατά ριπάς, χτίζοντας το δικό του σερί μαζί με το ωραίο που δημιουργεί η Μάντσεστερ, φτάνοντας σε απανωτές νίκες. Οι Κόκκινοι Διάβολοι απέκτησαν τον Χόιλουντ έχοντας στον νου πως θα έφερναν στο Ολντ Τράφορντ τον Δανό… Χάαλαντ και σταδιακά μπορούν να ελπίζουν πως έκαναν διάνα! Το δεύτερο γκολ του Χόιλουντ ήταν μεν τυχερό, αλλά με το στήθος σημαδεύουν δίχτυα μόνο οι αληθινοί σκόρερ ράτσας. Κάποιοι δε στο Θέατρο των Ονείρων, ήδη θυμούνται το πόσο επικίνδυνος και αξιόλογος κυνηγός ήταν στα πολύ καλά του ο Μαρκ Χιουζ.

Χάαλαντ

Ωστόσο, ο επιθετικός που κάνει τους πάντες να μην… κοιμούνται τα βράδια παραμένει ο Ερλινγκ Χάαλαντ. Αν κάποιος ήταν οπαδός της Λίβερπουλ ή της Άρσεναλ, ή αν θαύμαζε τον Γιούργκεν Κλοπ ή τον Μίκελ Αρτέτα, τότε θα φοβόταν το πότε θα ξυπνήσει αυτός ο «κάνω τη διαφορά» σέντερ φορ. Ισως δεν έχει τον αντίκτυπο που είχε την προηγούμενη σεζόν αλλά και πάλι «μίλησε» στο ματς με την Μπρέντφορντ το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Είναι ο άνθρωπος που μοιάζει με τον επικεφαλής των κεντρικών κυνηγών σε ένα πρωτάθλημα γεμάτο από παίκτες – αστέρια. Οταν αρχίσει να «πυροβολεί» με τη γνωστή συνέπεια ο Χάαλαντ ξανά και σε κρίσιμα παιχνίδια, τότε η Μάντσεστερ Σίτι θα είναι σχεδόν ανίκητη, όπως ήταν την περασμένη σεζόν. Εχασε δύο μήνες της σεζόν με τραυματισμό στο πόδι και εξακολουθεί να είναι ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, μπροστά από τον Μο Σαλάχ και τον Ντομινίκ Σολάνκε της Μπρέντφορντ. Ο Χάαλαντ έχει σκοράρει 21 γκολ σε 27 εμφανίσεις και σε όλες τις διοργανώσεις, οπότε δεν χρειάζεται παραπάνω λόγους ώστε να πείσει για την ικανότητά του όταν βρεθεί σε θέση βολής. Παραμένει το δυνατότερο όπλο του Πεπ. Τον θέλουν ή ακόμη καλύτερα, θα τον ήθελαν οι πάντες!

Κέιν

Ποιος λείπει από την Πρέμιερ Λιγκ; Αναμφίβολα ο Χάρι Κέιν. Ο άγγλος σέντερ φορ ανήκει στο κλαμπ των καλύτερων στον κόσμο. Οπως λένε όσοι παρακολουθούν το ποδόσφαιρο στο Νησί, ανέτως μπαίνει στη σύγκριση με τον Χάαλαντ. Σε μια σεζόν που οι ομάδες βασίζονται στους κεντρικούς κυνηγούς, ο Κέιν διάλεξε τον δρόμο της Μπουντεσλίγκα και την Μπάγερν. Δυσκολεύονται οι Βαυαροί. Εχει διαφορές με τον Νορβηγό και γενικά είναι άλλου στυλ. Στο Λονδίνο τον σκέφτονται ακόμη και δεν έχει αντικατασταθεί στην Τότεναμ. Θα ήταν ακόμη ένα μαργαριτάρι στο κολιέ με τους επιθετικούς – φωτιά ενός πρωταθλήματος που πάντα γοητεύει το κοινό.

Θέλει επανεκκίνηση

Και από τους φορ πηγαίνω κατευθείαν στην άμυνα και στο εγχώριο πρωτάθλημα. Τη Σούπερ Λίγκα. Ο Δέλλας έκανε καλή αρχή με τον ΟΦΗ και άλλωστε ο Πανσερραϊκός δεν ήταν το υψηλότερο εμπόδιο που θα μπορούσε να βρει ο έλληνας τεχνικός το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Θα παρακολουθώ την πορεία του, γιατί αντιλαμβάνονται πως θέλει να κάνει επανεκκίνηση στην καριέρα του, μια καριέρα που ένιωθε να παίρνει την κατηφόρα μετά τη φυγή από την ΑΕΚ. Και ο Δέλλας εκτιμά πως ακόμη δεν έχει… πει όλη την προπονητική του ιστορία, κοντολογίς θέλει να κάνει δυναμικό πέρασμα από τους πάγκους.