Περίπου 500 άτομα, 100 εταιρείες και η ρωσική ενέργεια μπήκαν στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον για έναν και μόνο λόγο: τον θάνατο ενός ανθρώπου, του Αλεξέι Ναβάλνι. Για έναν διαπρεπή Αμερικανό διπλωμάτη όμως κάτι δεν πάει καλα.
Υπενθυμίζεται ότι με τις νέες αμερικανικές κυρώσεις επιδιώκεται να βρεθεί η Ρωσία αντιμέτωπη με δυτικές συνέπειες για τον πόλεμο, καθώς και για το θάνατο του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
«Θα εξασφαλίσουν ότι ο Πούτιν θα πληρώσει ακόμη μεγαλύτερο τίμημα για την επίθεσή του στο εξωτερικό και για την καταπίεση στη χώρα του», ανέφερε ο Μπάιντεν για τις κυρώσεις.
Για τον Αμερικανό πρόεδρο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι φταίει ο Πούτιν και οι «τραμπούκοι» του.
Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον πήρε μια τόσο σημαντική απόφαση που όπως είπε [του ξέφυγε;] ο Αμερικανός πρόεδρος, ξέρει ακριβώς τι συνέβη. Όταν ρωήθηκε από δημοσιογράφο εάν πρόκειται για δολοφονία εκείνος απάντησε: «Δεν ξέρουμε ακριβώς τι συνέβη, αλλά μην αμφιβάλετε ότι ο θάνατος του Ναβάλνι ήταν συνέπεια κάτι που έκανε ο Πούτιν και οι τραμπούκοι του» δήλωσε.
Ο Μπάιντεν συμφωνεί με τον «πατερούλη»
Ο Λευκός Οίκος όμως δεν μπορεί να μην γνωρίζει τη συνέβη και οδηγήθηκαν στον θάνατο σχεδόν 30.000 άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στην ΕΣΣΔ μάλιστα βλέποντας τις εξελίξεις και πως διαχειρίζεται τις άνισα τις διεθνείς κρίσηςη χώρα του, συγκρίνει την πολιτική προσέγγιση του Τζο Μπάιντεν με αυτή του… πανίσχυρου σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν, που θεωρούσε αναλώσιμους τους ανθρώπους. Ενώ ο Τζο Μπάιντει μίλησε συγκινητικά για τον Ναβάλνι, την ίδια στιγμή βλέπει τη σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας και όχι μόνο δεν κινητοποιείται για να τιμωρήσει τα ισραηλινά εγκλήματα, αλλά… τους ανταμείβει κιόλας.
«Από χθες, 29.708 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα με πυρομαχικά που προμήθευσαν οι ΗΠΑ και οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα ασκήσει βέτο στις εκκλήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» αναφέρει ο Μάτλοκ.
Πράγματι, ο Μπάιντεν και γερουσιαστές συνέχισαν να εξοπλίζουν το Ισραήλ. Παρά τη σφαγή αμάχων, όπως παρατηρεί ο Αμερικανός διπλωμάτης. Tην Κυριακή του Super Bowl, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές ψήφισαν το νομοσχέδιο, μαζί με τον επανεξοπλισμό της Ουκρανίας, για την αποστολή στο Ισραήλ άλλων 14,1 δισ. δολ. για αυτό που ευφημιστικά αποκαλείται «βοήθεια ασφαλείας».
Για τον θάνατο όμως ενός ανθρώπου κινητοποιήθηκαν τόσο μηχανισμοί και κυρώσεις παρατηρεί ο Μάτλοκ και θυμάται μια παλιά στυγνή ρήση του Ιωσήφ Στάλιν. «Κάποτε ο Στάλιν παρατήρησε ότι ένας μόνο θάνατος είναι τραγωδία, ο θάνατος ενός εκατομμυρίου είναι στατιστική» λέει ο Μάτλοκ, συμπεραίνοντας πως «προφανώς, ο Πρόεδρος Μπάιντεν συμμερίζεται αυτή την άποψη».
Σημειώνεται ότι ο Μάτλοκ θεωρείται από τους ειδικότερους στις σοβιετικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια ορισμένων από τα πιο ταραχώδη χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και υπηρέτησε ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΣΣΔ από το 1987 έως το 1991.
To σχόλιι του Μάτλοκ αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία εάν σκεφτεί κανείς ότι η πρώτη του αποστολή ως διπλωμάτης ήταν στη Μόσχα το 1961, και ήταν από την αμερικανική πρεσβεία εκεί που βίωσε την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα του 1962, βοηθώντας στη μετάφραση διπλωματικών μηνυμάτων μεταξύ των ηγετών.
Μετά από τόσα χρόνια βλέπει την εξωτερική πολιτική της χώρας του με έντονη ανησυχία και σίγουρα δίχως να κρύβεται.