Στην εκτίμηση ότι δεν υπήρξε κάποιος νικητής στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχώρησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκράτης Φάμελλος.
Όπως είπε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4», αναφερόμενος στην απόφαση του 4ου συνεδρίου, «η πρόταση που καταθέσαμε δεν πρέπει να αναφέρεται ως πρόταση του Σ. Φάμελλου, του Ν. Παππά, του Γ. Τσίπρα. Θέλω να το ξεκαθαρίσω. Είναι μια συντριπτική, πλειοψηφική απόφαση του Συνεδρίου. Άρα είναι θέση και απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν κάνουμε προσωπικές διαδρομές, δεν επιδιώκουμε προσωπική προβολή και θέλω να το ξεκαθαρίσω. Δεν θεωρώ, λοιπόν, ότι υπήρξε κάποιος νικητής στο Συνέδριο, πέρα από την απόφαση για ενότητα και συλλογικότητα».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, οι ευθύνες είναι πάρα πολύ μεγάλες. «Τα προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί. Η κοινωνία περιμένει. Δεν θα μας περιμένει για πολύ όμως. Δεν πρέπει να περάσει μία λανθασμένη αισιοδοξία ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα. Υπήρξε ένας γόρδιος δεσμός αλλά εν τέλει επιλύθηκε αυτό το ζήτημα. Η βάση του κόμματος ήταν μέσα στο Συνέδριο, τα μέλη αποφάσισαν. Αυτή είναι η ουσιαστική δημοκρατία που έχουν τα αριστερά, προοδευτικά κόμματα. Έτσι λειτουργούμε. Δεν αποφασίσαμε εμείς. Και τα μέλη μας είπαν όχι στην εσωστρέφεια. Υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν στόχοι που πρέπει να κατακτήσουμε και με συλλογικότητα θα δουλέψουμε σκληρά για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τους αγρότες, την ακρίβεια και προφανώς για τις ευρωεκλογές», ανέφερε.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας τόνισε ότι στο συνέδριο υπήρξε πράγματι μεγάλη αγώνια και μεγάλη ένταση στο συνέδριο, όπως και σοβαρός προβληματισμός για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Θεωρώ ότι η κεντρική απόφαση του Συνεδρίου έδειξε ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε δύο αρχές στη λειτουργία μας: την ενότητα και τη συλλογικότητα. Αυτό είναι και το βασικό περιεχόμενο της πρότασης που καταθέσαμε και η οποία ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία και περιέχεται και στην πολιτική απόφαση του Συνεδρίου. Η απόφαση κατέστησε σαφές ότι δεν χρειάζεται εσωστρέφεια, ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση στο πρόσωπο του προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη και ότι συνεχίζουμε ενωμένοι στις πολύ μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας, με πρώτη μεγάλη μάχη αυτή των ευρωεκλογών. Επιπρόσθετα, κατέστησε σαφές ότι ενισχύουμε την πολιτική συλλογικότητα, δηλαδή τη συνεδρίαση οργάνων και σε ανώτατο επίπεδο, που θα μπορέσουν να μας δώσουν πολιτική τεκμηρίωση και σύνθεση. Άρα αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, της ενότητας και της συλλογικότητας, που είναι βασικά στοιχεία των αριστερών και προοδευτικών κομμάτων, ήταν το κεντρικό μήνυμα των τελευταίων εξελίξεων. Η προετοιμασία μίας νέας πολιτικής πρότασης, αυτό που περιείχαν οι θέσεις μας, ήταν το χαρακτηριστικό στοιχείο των δύο τελευταίων μηνών με τον προσυνεδριακό διάλογο. Η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών όμως είχε ένταση, έθεσε σε αμφισβήτηση την ενιαία λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό και χρειαζόταν μια καταλυτική απόφαση του Συνεδρίου στο τέλος, την οποία επικρότησε και ο Στέφανος Κασσελάκης και έτσι κλείσαμε έναν κύκλο που είχε μεγάλη ένταση», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Το συνέδριο επέλεξε να τα λύσει με έναν τρόπο που δεν αμφισβητεί την ενότητα, που ενισχύει τη συλλογικότητα»
Ερωτηθείς για την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα την πρώτη μέρα του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε ότι «ποτέ δεν μπήκα στον πειρασμό να σχολιάσω έξω από τα όργανα τοποθετήσεις συντρόφων και ιδιαίτερα πολύ σημαντικών συντρόφων μας, όπως ο Αλέξης Τσίπρας. Και δεν θα το κάνω αυτό ούτε για τις τοποθετήσεις του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Δεν ήταν απρόκλητες οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, δεν ήταν δηλαδή κεραυνός εν αιθρία. Ούτε η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ούτε η εισαγωγική τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη. Μπορεί ο καθένας να έχει τη δική του ανάγνωση αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι υπήρχαν προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Το ζήτημα είναι με ποιον τρόπο επιλέγει το Συνέδριο να δώσει λύση στα πραγματικά προβλήματα. Το συνέδριο επέλεξε να τα λύσει με έναν τρόπο που δεν αμφισβητεί την ενότητα, που ενισχύει τη συλλογικότητα. Ναι, υπάρχει ο κίνδυνος να κρύψουμε ή να ξεχάσουμε τα προβλήματα. Θέλω να είμαι ακριβής. Δεν μπορούμε να κουκουλώσουμε τα προβλήματα αλλά πρέπει να τα λύσουμε.
»Η εκτίμηση ήταν ότι δεν χρειάζονταν εσωκομματικές εκλογές. Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη και την πολιτική στιγμή. Και τα προβλήματα θα πρέπει να λυθούν με τους όρους που περιέχει η πολιτική απόφαση του συνεδρίου. Δηλαδή με πολιτικές επεξεργασίες ξεκάθαρες, με δημοκρατικές διαδικασίες, με συλλογικότητα και εφαρμογή του καταστατικού. Το καταστατικό μας περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το πώς λειτουργούν τα όργανα, πώς εκφραζόμαστε δημόσια, ποιος είναι ο ρόλος του προέδρου, ποια είναι η προσωπική ευθύνη και η διακριτή ευθύνη του προέδρου αλλά και η συλλογικότητα και η δημοκρατία στα όργανα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να εφαρμόσουμε τις αξίες μας, γιατί είναι αδιαμφισβήτητη αξία στη ζωή μας η συλλογικότητα, η ενότητα και η συντροφικότητα».
«Δεν υπάρχει πρόεδρος υπό προθεσμία», πρόσθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος, λέγοντας ότι «στην πολιτική σε αυτό το επίπεδο όλοι κρινόμαστε καθημερινά. Κρινόμαστε κάθε μέρα από τις ανάγκες της κοινωνίας και από τις αρχές του κόμματός μας. Ποτέ δεν εκλέγονται πρόεδροι υπό προθεσμία αλλά μόνο με καταστατικούς κανόνες. Η μόνη προθεσμία που έχουμε όλοι μας είναι οι αρχές του κόμματος, που είναι το καταστατικό μας, γιατί πρέπει να λειτουργούμε σε ένα πλαίσιο πολύ συγκεκριμένο και επίσης οι ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας δεν μας περιμένουν. Αυτή είναι η προθεσμία μας. Τα κόμματα κυβερνητικής προοπτικής έχουν και μια ακόμα ανάγνωση των προθεσμιών. Θέλουν να λύσουν προβλήματα της κοινωνίας με την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης. Δεν έχουν τη λογική προέδρων υπό προθεσμία. Αλλά έχουν στόχο την εκλογική επιτυχία και την κυβερνητική προοπτική».
«Δεν είναι σοβαρό ένα κόμμα που θέλει να δώσει κυβερνητική προοπτική να διενεργεί εκλογές για πρόεδρο κάθε πέντε μήνες»
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «είχα αναφέρει πολλές φορές μετά τις βουλευτικές εκλογές ότι υπήρχε ένα μεγάλο ζήτημα ελλείμματος εμπιστοσύνης. Η κοινωνία δεν εμπιστεύτηκε το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και αυτό θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει χρεώσει σε εμάς η προπαγάνδα της Κυβέρνησης αλλά και εμείς με τα λάθη μας. Στην τοποθέτησή μου στο Συνέδριο αναφέρθηκα σε αυτό και τόνισα ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης που είχαμε έναντι της κοινωνίας δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή δεν έχουμε λύσει ακόμη αυτό το μεγάλο μας πρόβλημα. Κι αυτό οφείλεται και στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα είναι τί κάνουμε τώρα. Η διενέργεια εκλογών για πρόεδρο ξανά μέσα σε πέντε μήνες θα τροφοδοτούσε περισσότερο το πρόβλημα αναξιοπιστίας. Δεν είναι σοβαρό ένα κόμμα που θέλει να δώσει κυβερνητική προοπτική να διενεργεί εκλογές για πρόεδρο κάθε πέντε μήνες. Πως θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας αν δεν μπορεί να λύσει ουσιαστικά προβλήματα της ύπαρξής του; Και δεν επιλύσει τα ζητήματα της πολιτικής του πρώτα από όλα μέσα στα όργανά του και τις οργανώσεις του; Για το λόγο αυτό η πρόταση που καταθέσαμε έλυσε και το γόρδιο δεσμό στο τέλος το συνεδρίου».
«Να ανταποκριθούμε λοιπόν, όλοι και όλες, στις ευθύνες μας ως κόμμα που διεκδικεί και την κυβερνητική εξουσία και την κοινωνική αλλαγή. Οι θέσεις του Συνεδρίου, δίνουν τη δυνατότητα αποκατάστασης της αξιοπιστίας. Το πώς διεκδικείται και πως ανακτάται η εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας απαντάται με τις θέσεις του Συνεδρίου. Είμαι απόλυτα σίγουρος γι’ αυτό, αρκεί να τις υλοποιήσουμε. Γιατί το συνέδριο είχε στέρεες επεξεργασίες και για τον πολιτικό στόχο της σύγχρονης ισχυρής και ανθρώπινης πολιτείας αλλά και για το πολιτικό σχέδιο της προοδευτικής αλλαγής στη χώρα μας. Στο χέρι μας είναι δουλέψουμε συλλογικά και οργανωμένα και να τα πετύχουμε», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.