Η ατμόσφαιρα του συνεδρίου μύριζε μπαρούτι από την αρχή, όμως η πραγματική ένταση έπαιξε σε δύο πράξεις: η πρώτη το Σάββατο το απόγευμα, εν αναμονή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας της Ολγας Γεροβασίλη.
Η δεύτερη την Κυριακή το μεσημέρι, όταν τελικά αποφασίστηκε το τέλος του δράματος, χωρίς προσφυγή στις κάλπες.
Γιουχαΐσματα ωστόσο δεν έφαγε μόνο η αντιπρόεδρος της Βουλής, που απάντησε πως αυτή την Αριστερά δεν την αναγνωρίζει, αλλά και τουλάχιστον δύο ακόμα στελέχη – ο Γιάννης Ραγκούσης που άσκησε κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και η Κατερίνα Νοτοπούλου, που υπερασπίστηκε τη Γεροβασίλη και επέκρινε τη διαχείριση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως τώρα: «Εξι μήνες τώρα δεν αρθρώνουμε συνεκτικό πολιτικό λόγο.
Τι νόημα έχει το τριετές συμβόλαιο αντί ενός σχεδίου για τη νίκη;» σχολίασε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης.
Υπέρ της υποψηφιότητας Γεροβασίλη τάχθηκαν τόσο ο Αλέκος Φλαμπουράρης (χωρίς αποδοκιμασίες) όσο και ο Χρήστος Σπίρτζης: «Αν γίνουν εκλογές με τις αναγκαίες διαδικασίες, θα στηρίξω τη φίλη μου και συντρόφισσα Ολγα Γεροβασίλη, γιατί πιστεύω ότι τούτη την κρίσιμη ώρα η εμπειρία πρέπει να συμβαδίζει με την τόλμη» είπε ο πρώτος, ενώ ο δεύτερος σημείωσε πως «είμαστε πολύ περήφανοι για τον Αλέξη (…) Ο Κασσελάκης όφειλε να κατονομάσει ποιοι είναι υπονομευτές με ονοματεπώνυμο και πώς τον υπονόμευσαν».
Οι υποστηρικτές Γεροβασίλη έπαιξαν όλοι το χαρτί του Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας πως το μπρα ντε φερ για την κυριαρχία στο κόμμα αφορούσε επί της ουσίας τον πρώην και τον νυν πρόεδρό του: «Είναι υπονομεύτης και ο Αλέξης Τσιπρας; Είναι δυνατόν; (…) Τα “βρείτε μου αντίπαλο και πάμε” δεν είναι σοβαρά πράγματα. Δεν είμαστε αρένα, είμαστε σύντροφοι, όχι αντίπαλοι» σχολίασε στη δική του ομιλία ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Επικρίσεις για τους χειρισμούς
Θεσμικά, αλλά επικριτικά για τους ως τώρα χειρισμούς που οδηγούν σε διχασμό, κινήθηκαν από τη μεριά τους οι γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης. Η Σβίγκου τόνισε ότι το κόμμα δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και πως το Σώμα «δεν μπορεί να αγνοήσει την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα (…) Κανείς δεν μπορεί να τον κοντύνει», ενώ ο Βασιλειάδης επεσήμανε πως ο Κασσελάκης στο κομμάτι της πολιτικής τοποθέτησής του ήταν «εξαιρετικός, ενώ στο δεύτερο κομμάτι της ομιλίας του έθεσε εσφαλμένα διλήμματα».
Ενώ πολλοί περίμεναν πως ο Διονύσης Τεμπονέρας θα ήταν τελικά ένας εκ των υποψηφίων, εκείνος επέλεξε να μείνει πίσω – μίλησε πριν από τη Γεροβασίλη, ωστόσο ήταν παρών όταν εκείνη ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου, κουνώντας απογοητευμένος το κεφάλι του όταν η αντιπρόεδρος της Βουλής δεχόταν τις αποδοκιμασίες του κοινού.
Ειδικό ενδιαφέρον είχαν οι ομιλίες δύο εκ των προσώπων που συνυπέγραψαν την πρόταση ακύρωσης των εκλογών – καθώς έδειξαν από την αρχή έναν δρόμο που ήδη είχε απήχηση στο Σώμα, με συλλογή υπογραφών υπέρ της αναβολής, που ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί στις πίσω σειρές της αρένας.
«Σκοντάφτουμε στα κορδόνια των παπουτσιών μας» σχολίασε ο επικεφαλής της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος. «Δεν ήρθατε εδώ σήμερα για να παρακολουθήσετε μια κηδεία».
Ο Νίκος Παππάς, κατά πολλούς ο αρχιτέκτονας της συμβιβαστικής λύσης, ανέβηκε στο βήμα σε ξεκάθαρη γραμμή υπέρ της αναβολής, με έμμεση στήριξη στον Κασσελάκη: «Αν το συνέδριο αποτρέψει νέα εκλογή αρχηγού, τότε αυτόματα ανανεώνεται η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Στέφανου» είπε.
«Ο Αλέξης ήταν εγγυητής της παράταξης και πιστεύω ότι η παρουσία του εδώ θα προσέθετε (…) Ο Στέφανος δεν ζήτησε λευκή επιταγή και δεν θα έπαιρνε, όπως και κανείς άλλος».