Στην καταψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ επιμένει ο Νίκος Ανδρουλάκης, με το ΠΑΣΟΚ να σχηματοποιεί πλέον την αντιπρόταση για την τριτοβάθμια παιδεία, με το λεγόμενο «σκανδιναβικό μοντέλο» που διατηρεί, όπως τονίζουν, την παιδεία «ως κοινωνικό αγαθό» κι όχι απλώς ως «μπίζνες».
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε (μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ) ότι πρέπει «να ισχύσει και στην Ελλάδα το μοντέλο των μεγαλύτερων παγκοσμίως μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων που επαναπενδύουν τους πόρους τους στην έρευνα», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ο νόμος που κατέθεσε υποκρύπτει «διευθέτηση συμφερόντων».
«Αυτή τη στιγμή γίνονται συνταγματικοί ακροβατισμοί για να γίνει διευθέτηση συμφερόντων», είπε, «και συνένοχο το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι. Δεν περίμενα αυτήν τη ρύθμιση, που είναι εξόφθαλμα διευθέτηση συμφερόντων. Περίμενα κάτι πιο στέρεο και αντικειμενικό. Εγώ είμαι υπουργός για να το αλλάξω; Εγώ βρήκα αυτά τα συμφέροντα να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα; Εγώ τους είπα πριν από ένα χρόνο να πάνε να πάρουν οικόπεδα και ΙΕΚ για να είναι έτοιμοι; Είμαστε σε άλλη χώρα;».
Τα κυβερνητικά βέλη
Την ίδια ώρα, ωστόσο, η ΝΔ και η κυβέρνηση στρέφουν τα βέλη τους σε κατεύθυνση κεντροαριστερή, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, το…ΠΑΣΟΚ εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Επικαλούμενη την άποψη συνταγματολόγων όπως του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Νίκου Αλιβιζάτου, στελεχών όπως του Γιώργου Παπανδρέου και της Νάντιας Γιαννακοπούλου, αλλά και παλιότερες κομματικές θέσεις υπέρ του εκσυγχρονισμού του πλαισίου ρύθμισης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σχολίασε τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του, λέγοντας (στην ΕΡΤ) πως «δυστυχώς, περιμέναμε να δούμε αν ο κ. Ανδρουλάκης θα μιλήσει με όρους παρόντος και μέλλοντος και αν θα μιλήσει ουσιαστικά στην κοινωνία, στους πολίτες. Γιατί όλα αυτά που σας λέω για τα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά και η επιχειρηματολογία για τα μη κρατικά είναι μια επιχειρηματολογία που εξυπηρετεί αυτονόητες ανάγκες της κοινωνίας. Δεν είναι μια κομματική επιχειρηματολογία. Επέλεξε να μείνει πιστός σε αυτά τα οποία συνέβαιναν στο παρελθόν, με έναν παρωχημένο λόγο άνευ επιχειρηματολογίας».
Πηγές του ΠΑΣΟΚ σχολίασαν ότι τα κυβερνητικά στελέχη συνηθίζουν να παρουσιάζουν «αποσπασματικά» επιχειρήματα και κατηγόρησαν τη ΝΔ για «ακροβασίες» και «λαϊκισμό».
«Το πολιτικό σύστημα του λαϊκισμού κούρασε» ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν συμμετέχω σε αυτόν τον λαϊκισμό. Λέω ξεκάθαρα: όχι στην ακινησία, ναι στην αναθεώρηση αλλά να γίνει με τέτοιο τρόπο που το δημόσιο πανεπιστήμιο να είναι προτεραιότητα».
Η γραμμή και η πειθαρχία
Απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο υπερψήφισης του νομοσχεδίου από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και για το αν θα θέσει κομματική πειθαρχία, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «η “γραμμή” είναι το πρόγραμμα μας και δεν συζητάμε τίποτα άλλο εκτός του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ». Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι τη «γραμμή» αυτή στήριξε και στηρίζει και ο Γιώργος Παπανδρέου κι έχει αποσαφηνιστεί στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση, άφησε παράθυρο μη καταψήφισης του νόμου ή άρθρων, εφόσον συζητηθούν και υιοθετηθούν κάποιες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Επανέλαβε, μάλιστα, τους τρεις πυλώνες της πρότασης που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ με βάση το λεγόμενο «σκανδιναβικό μοντέλο»:
-Υποχρεωτικός και διασφαλισμένος ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των μη κρατικών ιδρυμάτων για την εξασφάλιση της λειτουργίας τους προς όφελος της έρευνας, της διδασκαλίας και των φοιτητών.
-Ομαλή ένταξη των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων στην ανώτατη εκπαίδευση, με κοινό σύστημα εισαγωγής, ενίσχυση της αποκέντρωσης και αποφυγή κορεσμού αντικειμένων σπουδών.
-Διαμόρφωση κοινού πλαισίου διασφάλισης ποιότητας για τα δημόσια και τα μη κρατικά ιδρύματα, ώστε να προστατεύονται ο χρόνος, οι πόροι και η προσπάθεια των φοιτητών.