Είναι γέννημα θρέμμα της Νότιας Καρολίνας. Και πολύ γνωστή στους κατοίκους της από χρόνια, διατέλεσε άλλωστε κυβερνήτης της Πολιτείας από το 2011 έως το 2017, και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής. Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, τη θέλουν να χάνει σήμερα εκεί στις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών με 33,2% έναντι 63,6% υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Εχει ήδη χάσει, με μεγάλη διαφορά, τις προκριματικές εκλογές στην Αϊοβα, το Νιου Χάμσαϊρ και τη Νεβάδα. Πανεθνικά, εμφανίζεται να υπολείπεται του Τραμπ κατά 60 ποσοστιαίες μονάδες.
«Ο τραμπισμός, ό,τι και αν τελικά είναι αυτό, έχει καταλάβει το κόμμα που ήταν άλλοτε γνωστό ως Ρεπουμπλικανικό» δήλωσε στους «Financial Times», με μπόλικη δόση μοιρολατρίας, ο Τσιπ Φέλκελ, ένας βετεράνος Ρεπουμπλικανός πολιτικός σύμβουλος στη Νότια Καρολίνα και δριμύς επικριτής του Τραμπ. Τι νόημα έχει λοιπόν να επιμένει η Νίκι Χέιλι, παρά τις πιέσεις που της ασκεί, ποικιλοτρόπως ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος να αποσυρθεί από την κούρσα;
«Δεν χρίζουμε βασιλείς σε αυτή τη χώρα. Εχουμε εκλογές. Δέκα μέρες μετά τη Νότια Καρολίνα ψηφίζουν άλλες 20 Πολιτείες. Θέλω να πω, δεν είναι Ρωσία εδώ» διακήρυξε η ίδια προ ημερών. «Δεν νιώθω καμία ανάγκη να φιλήσω το δαχτυλίδι. Δεν φοβάμαι τα αντίποινα του Τραμπ. Δεν περιμένω τίποτα από αυτόν. Αρνούμαι να εγκαταλείψω τη μάχη» πρόσθεσε.
Η αναφορά της στη Ρωσία δεν ήταν, βέβαια, τυχαία. Η Χέιλι, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επί προεδρίας Τραμπ, έχει ασκήσει έντονη κριτική σε αυτόν τον τελευταίο για τις τρεις ολόκληρες ημέρες που του πήρε προκειμένου να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο για τον «ξαφνικό θάνατο» του Αλεξέι Ναβάλνι σε ένα πουτινικό γκουλάγκ, καθώς και για τα σχόλια που τελικά έκανε – ουσιαστικά συνέκρινε τις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν και τις δικαστικές διώξεις που αντιμετωπίζει ο ίδιος με τη μοίρα που επεφύλαξε το Κρεμλίνο στον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να πει λέξη ή να αποδώσει την οποιαδήποτε ευθύνη στον ρώσο πρόεδρο, τον οποίο και επαινούσε συχνά στη διάρκεια της δικής του θητείας.
Το μόνο στο οποίο ένιωσε σε κάθε περίπτωση την ανάγκη να απαντήσει το τραμπικό στρατόπεδο ήταν εκείνο το «δεν νιώθω καμία ανάγκη να φιλήσω το δαχτυλίδι». «Θα πέσει κάτω [στα γόνατα] να φιλήσει κώλους όταν παραιτηθεί, όπως κάνει πάντα» σχολίασε, μέσω X, ο Στίβεν Τσιουνγκ, ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Μια απάντηση αντάξια του αφεντικού του, που κάνει τις επιθέσεις του εναντίον της Νίκι Χέιλι όλο και πιο προσωπικές, όλο και πιο σεξιστικές.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press η Χέιλι δεσμεύτηκε να παραμείνει στην κούρσα τουλάχιστον μέχρι τη Σούπερ Τρίτη, στις 5 Μαρτίου, κατά την οποία ψηφίζουν 16 αμερικανικές Πολιτείες.
Οι πλούσιοι δωρητές της παραμένουν στο πλευρό της, παρά τις απειλές του Τραμπ, και έχουν ήδη στρέψει την προσοχή τους στις Πολιτείες της Σούπερ Τρίτης με υψηλό ποσοστό μορφωμένων αστών – η δημογραφική ομάδα που αποτελεί την εκλογική της βάση. Κάποιοι Ρεπουμπλικανοί ενθαρρύνουν τη Χέιλι να παραμείνει στην κούρσα ακόμα και αν συνεχίσει να χάνει, έστω και μόνο για να είναι η προφανής εναλλακτική λύση αν κάτι συμβεί στον Τραμπ πριν από το εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών κατά το οποίο θα ανακοινωθεί, τον Ιούλιο, ο υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία.
«Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί σε αυτή την κούρσα» λέει χαρακτηριστικά ο Αλεξ Φόρμαν, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Νότια Καρολίνα. «Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει ένα σκασμό έρευνες που θα μπορούσαν να μην του βγουν σε καλό» προσθέτει αναφερόμενος στις συνολικά 91 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα που αντιμετωπίζει, συμπεριλαμβανομένης και της απόπειρας ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020. «Θα βρίσκεται σε μια αίθουσα δικαστηρίου όλο τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Πώς στο καλό κερδίζεις μια εκλογική μάχη για την προεδρία όταν αυτές οι υποθέσεις συνεχίζονται και συνεχώς έρχονται δικαστικές αποφάσεις;» διερωτήθηκε η ίδια η Χέιλι.
«Υπάρχει εδώ ένα μακροπρόθεσμο παιχνίδι που ευνοεί τη Νίκι Χέιλι. Αναπτύσσει μπόλικη μυϊκή μνήμη που θα της είναι χρήσιμη για το 2028» λέει από την πλευρά του ο Κέβιν Μάντεν, πρώην σύμβουλος στις προεκλογικές εκστρατείες του Μιτ Ρόμνεϊ το 2008 και το 2012. «Υπάρχουν λιγοστές εγγυήσεις στην πολιτική, αλλά το ότι θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία, ό,τι και αν συμβεί αυτή τη φορά, είναι εγγυημένο» προσθέτει. Αναφέρεται όμως στις μεθεπόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές και μέχρι τότε (αν κερδίσει ο Τραμπ τον Μπάιντεν τον Νοέμβριο) ποια αμερικανική δημοκρατία ζει και ποια πεθαίνει.