Τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες με παράλληλη ανάπτυξη εξοπλισμού έχει ξεκινήσει από τις 22 Φεβρουαρίου 2024 στο νοτιοδυτικό Κρητικό Πέλαγος και νότια της θάλασσας των Κυθήρων το ερευνητικό σκάφος «RAMFORM HYPERION», έχοντας πλάι του τα σκάφη υποστήριξης «THOR MAGNI», «EDT NIOVI», «EDT ARGONAUT».
Η περιοχή στην οποία κινείται αυτός ο στολίσκος έχει δεσμευτεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024 με NAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό Ηρακλείου.
Το υπό νορβηγική σημαία ερευνητικό σκάφος πραγματοποιεί αυτές τις τρισδιάστατες έρευνες για λογαριασμό της κοινοπραξίας της ExxonMobil με την HELLENiQ ENERGY.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου το «RAMFORM HYPERION» θα κινείται στη δεσμευμένη περιοχή έχοντας από πίσω του απλωμένα καλώδια και ηχοβολίζοντας τον βυθό θα συγκεντρώσει όλα εκείνα τα απαραίτητα δεδομένα προκειμένου περί τις αρχές Απριλίου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να παρουσιάσει μια έκθεση στην ελληνική κυβέρνηση.
Το αντικείμενο αυτής της έκθεσης θα είναι καθοριστικής σημασίας τρισδιάστατα στοιχεία για τις μετέπειτα κινήσεις καθώς θα καταδείξουν σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της πρώτης σεισμικής δισδιάστατης έρευνας που έγινε, από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, αν αξίζει ο κόπος και τα κεφάλαια που θα διατεθούν προκειμένου να διεξαχθεί στη συνέχεια ερευνητική γεώτρηση.
Η Ελλάδα και η κοινοπραξία, δηλαδή, αν όλα πάνε καλά, θα φέρουν στην περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης ένα πλωτό γεωτρύπανο αντίστοιχο των πλωτών γεωτρυπάνων που χρησιμοποιεί η Τουρκία τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να περάσει στην επόμενη φάση που είναι οι ερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες θα πιστοποιήσουν την ποιότητα και το μέγεθος του ή των κοιτασμάτων.
Στελέχη τόσο της κυβέρνησης όσο και της κοινοπραξίας δηλώνουν αισιόδοξα για τα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά στοιχεία, η κοινοπραξία της ExxonMobil με την HELLENiQ ENERGY για τις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης και δυτικά της Κρήτης έχει ως εξής: ο όμιλος ΕΛΠΕ κατέχει, σε ποσοστό 30%, δικαιώματα έρευνας και παραγωγής στις δύο θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης, μαζί με την εταιρεία ExxonMobil Exploration & Production Greece (70% εντολοδόχος).
Η σύμβαση μίσθωσης κυρώθηκε από τη Βουλή στις 3 Οκτωβρίου 2019.
Πώς γίνεται η αναζήτηση; Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες πραγματοποιούνται από εταιρείες οι οποίες έχουν εξασφαλίσει από το Δημόσιο το δικαίωμα διεξαγωγής ερευνών για συγκεκριμένες χερσαίες ή θαλάσσιες περιοχές.
Αφορούν τη διενέργεια των λεγόμενων «σεισμικών» ερευνών, κατά τη διάρκεια των οποίων δημιουργείται κρουστικό κύμα και στη συνέχεια μετράται η ταχύτητα διάδοσής του μέσα στους υπεδαφικούς σχηματισμούς.
Βάσει του χρόνου που χρειάζεται για την επιστροφή του ανακλώμενου κύματος και έπειτα από συγκεκριμένη και περίπλοκη μαθηματική επεξεργασία, προκύπτει η απεικόνιση της υπεδαφικής μορφολογίας και υπολογίζονται οι πιθανότητες ύπαρξης υδρογονανθράκων.
Το αρχείο υδρογονανθράκων
Στις δραστηριότητες έρευνας σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το εκτεταμένο αρχείο υδρογονανθράκων στο οποίο περιλαμβάνονται δεδομένα από προηγούμενες έρευνες και εκτιμήσεις σχετικά με την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια.
Το σχετικό αρχείο του ΥΠΕΝ περιέχει χάρτες, δεδομένα και στοιχεία στα οποία οι εταιρείες που έχουν υπογράψει συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με το ελληνικό Δημόσιο μπορούν να έχουν πρόσβαση.
Συγκεκριμένα οι εταιρείες έχουν δικαίωμα να ζητήσουν το εν λόγω υλικό που να αφορά όμως αποκλειστικά τις περιοχές έρευνας και εκμετάλλευσης για τις οποίες έχουν υπογράψει τη σύμβαση. Πρόκειται για ένα δικαίωμα το οποίο οι ενδιαφερόμενες και αδειοδοτημένες εταιρείες εξασκούν συστηματικά.