Με ασήμι από τα μεταλλεία του Λαυρίου ή από τις Κυκλάδες φαίνεται πως κατασκευάζονταν τα κοσμήματα της μητέρας του φαραώ Χέοπα – στον οποίο αποδίδεται η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας που αποτελούσε κι ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου –, Χετεφερές Α’.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει επιστημονική μελέτη που εξέτασε τα βραχιόλια της αιγύπτιας βασίλισσας που έζησε περί το 2.600 π.Χ. Τα ασημένια περικάρπια (φωτογραφία) που εντοπίστηκαν στον ασύλητο τάφο της κοσμούνται με τιρκουάζ, καρνεόλιο και λάπις λάζουλι διαμορφώνοντας το μοτίβο της πεταλούδας. Θεωρούνται δε μοναδικά καθώς είναι φτιαγμένα από άργυρο που δεν εμφανίζεται ως πρώτη ύλη στην περιοχή της Αιγύπτου για αρκετούς αιώνες μετά τον θάνατο της βασίλισσας.
Στην έρευνα, της οποίας επικεφαλής είναι η αρχαιολόγος Καρίν Σοουάντα του Πανεπιστημίου Μακουάρι στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Archaeological Science», οι αναλογίες των ισοτόπων δείχνουν ότι ο άργυρος που χρησιμοποιήθηκε για να φτιαχτούν τα βραχιόλια μπορεί να προέρχεται από τα μεταλλεία των Κυκλάδων ή πιθανώς από το Λαύριο και όχι, όπως είχε προταθεί παλαιότερα, από την Ανατολία στη σημερινή Τουρκία.
Τα συμπεράσματα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καταδεικνύουν «την πιθανή γεωγραφική έκταση των δικτύων προμήθειας εμπορευμάτων που χρησιμοποιούσε το αιγυπτιακό κράτος κατά τη διάρκεια του πρώιμου Παλαιού Βασιλείου, στο απόγειο της εποχής της κατασκευής των πυραμίδων», παρέχοντας νέες πληροφορίες σχετικά με τη μεταλλουργία και τις πρώιμες εμπορικές σχέσεις του αιγυπτιακού βασιλείου με τον χώρο του Αιγαίου.