Ευκαιρίες για «μετωπική» με το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη – για συγκρούσεις και ιδεολογικού περιεχομένου – αναζητούν το Μαξίμου και η Πειραιώς, σηκώνοντας τους τόνους απέναντι στο δημοσκοπικά δεύτερο κόμμα, ενόσω σχολιάζουν με τις λέξεις «πολιτικό αδιέξοδο διαρκείας» τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τρεις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα η θεσμοθετημένη πλέον ισότητα στον γάμο, η επικείμενη ψήφιση της ίδρυσης μη κρατικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και η πρωτοβουλία για απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ προδιαθέτουν για μεγάλο εύρος στην πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και Χαριλάου Τρικούπη στους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι έχουν ήδη στείλει στα… χαρακώματα το γαλάζιο και το πράσινο στρατόπεδο.
Πίσω από την τακτική της κάθε πλευράς είναι, πρώτον, οι μεγαλύτεροι στόχοι τους: ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει εδραίωση της ηγεμονίας του στο Κέντρο προσδοκώντας να φτάνει στις παρυφές της Κεντροαριστεράς, εξού και επιμένει σε αφήγημα «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού».
Ο Ανδρουλάκης διεκδικεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρώντας αποδόμηση των χειρισμών Μητσοτάκη και εστιάζοντας σε όσα πιέζουν το Μαξίμου, φθείροντας την κυβέρνηση (ακρίβεια, ασφάλεια, στέγαση κ.λπ.).
Δεύτερον, κάθε επιτελείο αναλύει προσεκτικά τις κυλιόμενες μετρήσεις, ιδίως την καταγραφή των συσπειρώσεων και των μετακινήσεων ψηφοφόρων ενόψει της 9ης Ιουνίου – μιας παραδοσιακά πιο χαλαρής εκλογικής αναμέτρησης που ευνοεί την ενίσχυση των «μικρών».
Οι επιτελείς της Πειραιώς θεωρούν ότι με διαρκές ζητούμενο τη μέγιστη συσπείρωση της παραδοσιακής βάσης της ΝΔ δεν υπάρχουν περιθώρια να αντλήσουν ψήφους από τα δεξιότερα σε αντίθεση με το προοδευτικό Κέντρο.
Το θέμα των ΑΕΙ
Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας εσχάτως για το θέμα των ΑΕΙ τη λέξη «μπίζνες», κατηγορεί τη ΝΔ ότι απαξιώνει την έννοια της μεταρρύθμισης, χτυπώντας δηλαδή στην καρδιά του γαλάζιου αφηγήματος, η ΝΔ προσπαθεί να απαξιώσει το περιεχόμενο αντιπολίτευσης της Χαριλάου Τρικούπη.
Εξού και κυβερνητικά στελέχη χρεώνουν στο ΠΑΣΟΚ θολές θέσεις έως φρασεολογία «Ακρας Αριστεράς», μακριά από τις προσδοκίες του μεταρρυθμιστικού Κέντρου. Απαντήσεις για τις ολοένα αυξανόμενες γαλάζιες αιχμές έως ευθείες βολές προς τον Ανδρουλάκη δίνουν κάποιοι από τους λιγότερο προβεβλημένους δημοσκοπικούς δείκτες.
Σύμφωνα με το πανελλαδικό γκάλοπ της Metron Analysis (για το Mega) η κεντροδεξιά παράταξη χάνει περισσότερο προς το ΠΑΣΟΚ (5,5%) και στη ζώνη των αναποφάσιστων (5,2%) παρά στα δεξιά της, δηλαδή στην Ελληνική Λύση (3,1%), πόσω μάλλον στη Νίκη (μόλις 1%). Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ βλέπει αναποφάσιστους (5,9%) και μετακινήσεις προς Ελληνική Λύση (3,8%), ΝΔ (3,7%), ΜέΡΑ25 (3,5%) και Νίκη (1,7%).
Είναι σαφές ότι ο Μητσοτάκης, ο οποίος εξακολουθεί να είναι το δυνατό χαρτί του κυβερνώντος κόμματος, παρά την κυβερνητική φθορά, δίνει «μάχη» με τον Ανδρουλάκη στο Κέντρο. Κατά τη Metron Analysis, το 51% των κεντρώων έχει θετική – μάλλον θετική γνώμη για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και το 49% για τον Πρωθυπουργό.
Επειτα από τις επιθέσεις – αντεπιθέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τον προοδευτικό χαρακτήρα του κάθε κόμματος με αφορμή τα ομόφυλα ζευγάρια, αιχμές για τον Ανδρουλάκη περιλάμβανε και η κυριακάτικη, διαδικτυακή ανασκόπηση έργου από τον Μητσοτάκη.
Στις αναφορές του για τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, επεσήμανε ότι «δεν ανακαλύψαμε την Αμερική (…) Ούτε διεκδικούμε την πατρότητα της ιδέας, που θεσμοθέτησε αλλά δεν ενεργοποίησε ποτέ ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ». Στόχος του ήταν αφενός να παρουσιάσει την παρέμβαση ως «δοκιμασμένη» πρακτική στην Ευρώπη, αφετέρου να εμφανίσει ως ακατανόητες τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ για ένα θέμα που έρχεται από τα χρόνια του Κώστα Σημίτη.
Ομως η μεγαλύτερη ιδεολογική μάχη – ουσιαστικά η πρώτη μετά τις εθνικές εκλογές – αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, στην ψήφιση του νόμου για την ίδρυση μη κρατικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.